EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
December
2016

Silvestrovské tradície

Pridané: 29.12.2016 08:30:00

Silvestrovské tradície Aké sú zvyky starého Silvestra a Nového roka? Mala strava, podobne ako na Vianoce, nejakú magickú funkciu? A čo Nový rok? Silvester našich predkov bol totiž trochu iný ako ten dnešný. Ohňostroj nahradilo plieskanie bičom a po domoch chodili vinšovníci. Hoci sa nebo nejagalo tisíckami svetiel a stôl neprehýbal pod jednohubkami a rôznymi silvestrovskými pochutinami, tento deň mal oveľa krajšiu a hlavne rodinnú atmosféru. Pripomeňme si ho.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Október
2016

Hydina - naj mäso

Pridané: 31.10.2016 07:45:00

Hydina - naj mäso Najobľúbenejším mäsom našich detí je hydina. Majú ju radi spracovanú viacerými spôsobmi. Je to taký tradičný nedeľný obed. Pečeným kuriatkom väčšinou nikto z nás nepohrdne. Medzi hydinu však nepatria len kurčatá a sliepky, ale aj domáce kačky, morky a husi. To, že deti milujú hydinu, je pozitívna správa, pretože má veľmi výhodné nutričné vlastnosti. Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok, na druhej strane však nízky obsah tukov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

27
Október
2016

Mäso je plné vitamínov a minerálov

Pridané: 27.10.2016 10:45:00

Mäso je plné vitamínov a minerálov V mäse sa nachádzajú mnohé vitamíny, no najväčšou prednosťou mäsa je to, že vitamíny v ňom sú pomerne stabilné. Vitamíny v ovocí a zelenine sú totiž závislé od ročného obdobia, od množstva slnečných lúčov, vlahy a podobne. Kvalitný kúsok mäsa je teda v skutočnosti nabitý vitamínmi. Mäso obsahuje všetko potrebné k zdravej výžive a okrem toho je aj zdrojom proteínov, bielkovín a minerálnych látok.

Čítajte viac... Komentáre: 0

24
Október
2016

Kvalita a čerstvosť mäsa

Pridané: 24.10.2016 09:15:00

Kvalita a čerstvosť mäsa Kúpiť čerstvé a kvalitné mäso je v záplave konzervačných látok a farbív veľmi veľkým umením. Médiá sú plné škandálov o nekvalitnom mäse, o mrazenom mäse vydávanom za čerstvé a o prebaľovaní mäsa. Spotrebitelia strácajú dôveru. Nedá sa spoľahnúť ani na to, že pekné mäso je zaručene čerstvé. Výrobky môžu vyzerať na pohľad lákavo a pritom byť nekonzumovateľné. Treba sa riadiť zdravým sedliackym rozumom. Po prvé, mäso je len mäso a akékoľvek prívlastky, že mäso je krehčené alebo ochutené či pripravované s novou receptúrou, sú nežiaduce. Tak isto, ak je cena nízka, nečakajme extra kvalitu tovaru.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Október
2016

Ako správne pripraviť mäso

Pridané: 13.10.2016 08:45:00

Ako správne pripraviť mäso Vedeli ste, že pripraviť špeciality z bravčoviny, tak aby boli šťavnaté nie je až také jednoduché? Hovädzina je ešte tvrdším orieškom, no správnou prípravou dosiahneme naozajstnú delikatesu. Dokonca ani kvalitná hydina nie je základom úspechu, ak sa nám podarí mäso vysušiť. A čo teľacina? Je to tak jemné mäsko, že pri jeho príprave je dôležitá precíznosť. Tak isto, na každé mäso sú vhodné iné koreniny. Ako mäso správne pripraviť a ako ho správne ochutiť sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Október
2016

Druhy mäsa

Pridané: 11.10.2016 15:27:36

Druhy mäsa Nie je mäso ako mäso. Už deti vedia rozoznať, že niečo im chutí a niečo nie. Platí to však aj o výživovej hodnote jednotlivých mias. Hydina má napríklad v sebe viac plnohodnotných bielkovín ako hovädzina a baranina. Najcennejším zdrojom potrebných látok je prsný sval hydiny, bravčové karé a stehno. Naopak, najvyššiu výživnú hodnotu má mäso z nôh zvierat. Zdravšie je samozrejme chudé a menej tučné mäso. A keď hovoríme o mäsových výrobkoch, tu by sme si mali dať pozor, pretože obsah čistého mäsa v nich môže byť veľmi nízky. Hovoríme predovšetkým o párkoch, špekáčikoch, salámach a klobáskach. Tieto obsahujú okrem toho veľmi veľa pridaných látok a konzervačných látok, aby sa dosiahla čo najdlhšia doba spotreby. Najväčším problémom týchto výrobkov je veľké množstvo soli. Pozrime sa však na jednotlivé druhy mäsa a na ich využitie v kuchyni.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Október
2016

Význam mäsa v našej strave a v strave našich detí

Pridané: 11.10.2016 14:15:00

Význam mäsa v našej strave a v strave našich detí Význam mäsa vo výžive je nepopierateľný. Ale ako to platí pri každej potravine, ani nadmerný príjem mäsa zo zdravotného hľadiska nemôžeme odporučiť. Nič sa však nemení na tom, že mäso je v primeranom množstve veľmi dôležitou potravinou a v prípade, že ho nekonzumujeme, je potrebné tieto živiny získať z iných potravín. Keďže mäso obsahuje množstvo plnohodnotných bielkovín, určite by malo mať svoje miesto v jedálničku detí a dospievajúcich, ťažko fyzicky pracujúcich, ale tiež ľudí s namáhavou duševnou prácou. Okrem toho, mäso obsahuje aj iné veľmi dôležité látky, ako tuk, nepatrné množstvo sacharidov, minerálne látky a vitamíny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Výživa mladej generácie

Pridané: 16.9.2016 15:15:00

Výživa mladej generácie Na prednáške o výžive mladej generácie, ktorá je alfou a omegou i našej práce a nášho snaženia, pani doktorka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. vyzdvihla fakt, že dieťa by síce malo konzumovať pestrú stravu a nemali by sme pre neho robiť výnimky, napríklad nechce karfiol, tak dostane špagety, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že výživa dieťaťa nie je zmenšenou porciou dospelého. Ďalším významným odlíšením medzi stravou mladej generácie a dospelých je fakt, že v prípade detí a mládeže je tu minimálny, dá sa povedať žiadny priestor na chyby. Zhrnúť by sme to mohli nasledovnými slovami: Pri výžive mladej generácie dávame dôraz na kvalitu jedla, nie na jeho kvantitu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre školské stravovanie

Pridané: 17.5.2016 12:45:00

Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre školské stravovanie Jednou zo spoločensky najdôležitejších úloh v súčasnosti je ozdravenie výživy obyvateľstva s dôrazom na najcitlivejšiu vekovú kategóriu – deti a mládež. Preto je nevyhnutné zadefinovať požiadavky na bezpečnosť a kvalitu hlavných skupín potravín. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka aj z tohto dôvodu vypracovalo Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. V materiáli ministerstvo určuje, akými zásadami sa majú jedálne pri nákupe surovín riadiť.

Čítajte viac... Komentáre: 0