EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Október
2017

Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie?

Pridané: 4.10.2017 08:30:00

Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie? Tuky sú pre naše telo neskutočne dôležité. Dokonca sú účinnou prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení, treba si však dávať pozor na to, v akej forme budeme tuky prijímať. Vyvstáva otázka, či si na chlieb natrieť maslo alebo margarín. O masle je rozšírený mýtus, že obsahuje živočíšne tuky, ktoré sú zdrojom mnohých ochorení. Preto sa dlho preferovali rastlinné margaríny. Kvalitné prírodné maslo však nemôžeme v žiadnom prípade odsúvať z jedálneho lístka, pretože podľa najnovších výskumov, je skutočné maslo lepšie ako margarín, i väčšina olejov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

27
September
2017

Tradícia mlieka v škole

Pridané: 27.9.2017 07:45:00

Tradícia mlieka v škole Mlieko v škole je veľmi propagovanou potravinou a dokonca sa vážne berie aj Svetový deň mlieka v školách. Pre porovnanie. Vedeli ste o tom, že aj čokoláda alebo pôvodné odrody jabĺk či obilniny majú svoje svetové dni? Týmto potravinám sa až taká pozornosť nevenuje. Prečo je práve mlieko výnimkou a kedy vlastne jeho tradícia pitia v škole začala?

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
September
2017

Ako bojovať s Alzheimerom

Pridané: 21.9.2017 07:15:00

Ako bojovať s Alzheimerom Nanešťastie, dnes je situácia taká, že Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších príčin úmrtia populácie nad 65 rokov. Čo sa však deje s pacientom, ktorý trpí touto diagnózou? O pacientov sa musia starať najčastejšie jeho najbližší rodinní príslušníci. Táto diagnóza nezasiahne teda iba do života samotného pacienta, ale aj do života jeho najbližších príbuzných. O tejto chorobe sa však nehovorí dostatočne a preto je 21. september ako Svetový deň Alzheimerovej choroby výbornou príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto diagnóze.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
Júl
2017

Biela káva - spomienky na detstvo

Pridané: 18.7.2017 10:45:00

Biela káva - spomienky na detstvo Biela káva je nostalgickým nápojom. Niekto si na ňu spomína, pretože ju mával každé ráno s čerstvým rožkom na dedine u starej mamy. Niekomu sa zas vynoria spomienky na škôlku. V každom prípade, na jej sladkú chuť a mliečnu vôňu nezabudneme. Dnes si ju pripravujeme len málokedy, ale naše deti v škôlke a dokonca aj v škole si ju môžu dopriať rovnako ako my v detstve.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Jún
2017

Čaj ako známka bohatstva a luxusu

Pridané: 16.6.2017 12:00:00

Čaj ako známka bohatstva a luxusu Čaj je nápoj s kultúrnym nádychom. Pripravuje sa lúhovaním lístkov čajovníka v horúcej vode. Pravý čaj teda vzniká z listov čajovníka a má pozitívny vplyv na organizmus, pretože obsahuje mnohé cenné látky, napríklad antioxidanty, ktoré majú preventívny účinok proti rakovine. Ako čaj však označujeme aj iné nálevy, ktoré sa pripravujú lúhovaním iných rastlín, ako je čajovník. Sú to napríklad rôzne bylinné čaje alebo šípkový čaj. Tento nápoj nie je vyrobený z čajovníka, ale predsa ho voláme čaj.

Čítajte viac... Komentáre: 0

08
Február
2017

Riziká a benefity vegetariánstva

Pridané: 8.2.2017 08:17:51

Riziká a benefity vegetariánstva V posledných rokoch stále viac a viac narastá záujem o vegetariánstvo. Nie je to len celosvetový fenomén, ale aj na Slovensku je stále viac a viac ľudí, ktorí nejedia mäso. Čo sa však deje, ak zo stravy vylúčime mäso, prípadne aj ďalšie živočíšne zložky potravy? Naša strava bude jednoznačne ochudobnená o výživné a hodnotné potraviny, ak chýbajúce mäso nenahradíme nejakou inou výživnou rastlinnou stravou. Mnohí však robia tú chybu, že proste prestanú jesť mäso a tam ich snaha končí. Vôbec ho nenahradia niečím iným, proste len vynechajú túto zložku stravy. Najhoršie je, ak takto kŕmime aj naše deti, pretože nutričný deficit v detskom veku môže mať závažné zdravotné následky. Ak však k vegetariánstvu pristupujeme zodpovedne, snažíme sa stravovať pestro a miesto mäsa prijímať viac strukovín, obilnín či mliečnych výrobkov, vegetariánska strava môže mať na nás aj pozitívny vplyv. Ako to teda je? Je vegetariánstvo zdravý životný štýl alebo nie? Pozrime sa na všetky kladné i záporné stránky takéhoto životného štýlu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

01
Február
2017

Vegetariáni a deti

Pridané: 1.2.2017 14:45:48

Vegetariáni a deti Keď sa dieťa narodí do vegetariánskej rodiny, väčšinou je závislé od stravovacích návykov svojich rodičov a nedobrovoľne sa tak stáva vegetariánom od narodenia. Je to veľmi kontroverzná téma. Nemalo by aj dieťa dostať možnosť samé si v budúcnosti bez obmedzovania vybrať, či chce alebo nechce jesť mäso? V nasledujúcich riadkoch však nebudeme venovať pozornosť tomu, či je takéto rozhodnutie správne a morálne dobré, ale skôr sa pozrieme na pozitíva a negatíva tejto stravy u detí. Aké sú riziká takéhoto stravovania? V prvom rade je to nedostatok živín v tom prípade, že z ich stravy sa vylúči všetko živočíšne, teda mäso, mliečne výrobky i vajcia a ryby. Ak sa nenahradia vhodnými rastlinnými potravinami, čo je veľmi dôležité, ale zároveň aj celkom komplikované, môžu v strave detí chýbať nejaké potrebné látky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Január
2017

Starý známy neznámy pstruh

Pridané: 3.1.2017 15:30:00

Starý známy neznámy pstruh Niekoľkokrát sme spomenuli, že v našich podmienkach by mal byť najčastejšie konzumovanou rybou pstruh. Je to veľmi výživná ryba a jedna z mála, ktorú aj na našom trhu môžeme kúpiť čerstvú. Povedzme si však niečo o tomto americkom svetobežníkovi, ktorý je doma aj v našich vodách, a preto neexistuje žiadny dôvod prečo túto rybku nezaradiť do jedálneho lístka seba i svojich detí.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Výživa mladej generácie

Pridané: 16.9.2016 15:15:00

Výživa mladej generácie Na prednáške o výžive mladej generácie, ktorá je alfou a omegou i našej práce a nášho snaženia, pani doktorka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. vyzdvihla fakt, že dieťa by síce malo konzumovať pestrú stravu a nemali by sme pre neho robiť výnimky, napríklad nechce karfiol, tak dostane špagety, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že výživa dieťaťa nie je zmenšenou porciou dospelého. Ďalším významným odlíšením medzi stravou mladej generácie a dospelých je fakt, že v prípade detí a mládeže je tu minimálny, dá sa povedať žiadny priestor na chyby. Zhrnúť by sme to mohli nasledovnými slovami: Pri výžive mladej generácie dávame dôraz na kvalitu jedla, nie na jeho kvantitu.

Čítajte viac... Komentáre: 0