EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

06
Október
2017

Krásny biely úsmev hneď po jedle

Pridané: 6.10.2017 07:15:00

Krásny biely úsmev hneď po jedle Prvý októbrový piatok je Svetový deň úsmevu, kedy by sme mali všade okolo seba rozdávať dobrú náladu. Za tento deň vďačíme jednému umelcovi z Amerického mestečka. Ten dostal objednávku od poisťovne, aby im vytvoril logo. Prišiel s úžasným nápadom. Nakreslil veľmi jednoduchý obrázok. Tvár so žltým podkladom v tvare kruhu, dve bodky ako oči a jednoduchý oblúčik ako úsmev. V roku 1963 tak stvoril Harvey Ball smajlíka. Úspech loga bol obrovský. Autor však pokračoval a prišiel s nápadom založiť Svetový deň úsmevu. Vybral si prvý piatok v októbri a tento deň sa pravidelne slávi po celom svete od roku 1999.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

23
Jún
2017

Ako pripraviť smoothie, aby bolo vhodné aj pre deti

Pridané: 23.6.2017 14:30:00

Ako pripraviť smoothie, aby bolo vhodné aj pre deti Smoothie je ten najjednoduchší spôsob, ako dodať deťom dostatok vitamínov, minerálov a vlákniny z ovocia a zeleniny a pomôcť im aj s pitným režimom. Pre tých, ktorí ešte smoothie nevyskúšali, ide o hustý, ale predsa len jemný nápoj z ovocia a zeleniny. Čo je výborné na smoothie, nemusíme sa pri jeho príprave držať takmer žiadneho receptu, pretože znesie naozaj všetko, akúkoľvek zeleninu, akékoľvek ovocie. Výhodou tohto nápoja je aj to, že ho robíme z celého ovocia, teda dostaneme do tela ešte viac vlákniny, pretože v šupkách je najviac živín.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Máj
2017

Ako vznikol muffin?

Pridané: 16.5.2017 08:45:00

Ako vznikol muffin? Muffin je druh pečiva charakteristického tvaru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a okrem toho je to aj veľmi pekný dezert, pri ktorom je možné popustiť uzdu fantázii a vyhrať sa s príchuťami do sýtosti. Muffin je aj preto dnes veľmi obľúbeným dezertom. Ešte pred pár rokmi to bolo takmer neznáme pečivo, dnes ho pozná takmer každý a každý si ho aj pripravuje. Existuje veľmi veľa receptov, niektoré sú jednoduché a niektoré zložitejšie. Typický americký muffin je ako malá tortička a tiež ho nazývame cupcake. O odlišnostiach medzi muffinom a cupcakom si povieme neskôr. Okrem toho, muffiny môžu byť slané, napríklad kukuričné alebo syrové, ale rovnako aj sladké, napríklad čučoriedkové a banánové. Sladké pripravujeme častejšie a sú vhodné napríklad aj na detské oslavy. Vieme však ako tento koláčik vznikol? Kam siaha jeho zrodenie a aká je jeho história?

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka

Pridané: 22.2.2017 15:27:38

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka Je naozaj pravda, že receptov na palacinky poznáme nespočetné množstvo. Stačí sa pozrieť na americké palacinky a na naše slovenské. Na prvý pohľad by sme ani netypovali, že ide o rovnaké jedlo. A dokonca aj pri našich slovenských palacinkách poznáme také veľké množstvo spôsobov, ako ich pripraviť, že môžeme mať pocit, že ide o stovky rôznych jedál. Palacinky s nutelou alebo šľahačkou, zapekané palacinky s tvarohom a lekvárom alebo slané palacinky plnené kuracinkou alebo plesňovým syrom. Aké palacinky sa však konzumujú za hranicami nášho malého Slovenska a aké palacinky obľubujú za hranicami Európy?

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Jún
2016

Zdravá krv

Pridané: 17.6.2016 09:30:00

Zdravá krv Potraviny, ktoré prijímame sú veľmi dôležité pre zdravie našej krvi. Zdravé stravovanie totiž zásadne vplýva na celý náš organizmus. Ak ľudia konzumujú väčšie množstvo mastných jedál, tak sa to odzrkadlí aj na ich pečeni a metabolizme. Krv je kvalitnejšia u ľudí, ktorí sa pestro stravujú a snažia sa vylúčiť zo svojho jedálnička nezdravé potraviny, rôzne umelé sladidlá a podobne. Vo všeobecnosti je pre našu krv dôležitá zdravá strava plná ovocia a zeleniny, chudé mäso a vyhýbanie sa extrémnemu množstvu mastných jedál.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2016

Indiánske pokrmy

Pridané: 13.6.2016 15:00:00

Indiánske pokrmy V minulom článku ste si mohli prečítať, ako sa strava Indiánov odlišovala od tej našej. Keďže ide o zaujímavú tému a nie je možné ju pokryť na pár stranách, rozhodli sme sa k nej ešte vrátiť a v nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, aké tradičné pokrmy Indiáni konzumovali. Ako prvé vám predstavíme indiánsku tekvicovú polievku. Možno vás inšpiruje k tomu, aby ste ku koncu školského roka pripravili indiánsky obed. Menu bude celkom jednoduché.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 1. časť

Pridané: 17.5.2016 10:45:00

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 1. časť Niektoré potraviny by sme mali jesť častejšie ako ostatné. Vybrali sme pre vás 15 druhov ovocia a zeleniny, ktoré keď zaradíte častejšie do vášho jedálnička, urobíte malú zmenu v stravovaní, ktorá však bude mať veľký vplyv na vaše zdravie. Čučoriedky sú farebným kopancom pre imunitu, ktoré dokážu naštartovať obranyschopnosť nášho tela ako nič iné. Brokolica zas nadopuje telo vitamínom C. Výbornou potravinou je aj karfiol, ktorý má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Chráni napríklad naše srdce a okrem toho je aj účinným antioxidantom. Liekom a zeleninou zároveň je aj kapusta. Pre vegetariánov odporúčame konzumovať tekvicové plody, ktoré sú hodnotným zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, ktorého nedostatkom vegetariáni často trpia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Jedlé veľkonočné dekorácie

Pridané: 21.3.2016 08:30:00

Jedlé veľkonočné dekorácie Veľká noc je nielen kresťanským sviatkom, ale predovšetkým aj sviatkom jari. Na veľkonočnom stole sa vždy nachádza chutné jedlo od výmyslu sveta, ale okrem toho aj rôzne veľkonočné dekorácie. Dominantou veľkonočného stola sú samozrejme kraslice. Kraslice je možné vyrábať rôznymi zaujímavými spôsobmi. Môžete si ich dokonca vyrobiť aj doma, no málokoho napadne, že si celkom jednoducho vyrobíte nielen peknú, ale i chutnú dekoráciu. Ponúkame vám pár inšpirácií, ako naservírovať jedlo, aby bolo chutné, ale zároveň ulahodilo aj vášmu oku.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Január
2016

Superpotraviny

Pridané: 19.1.2016 15:00:00

Superpotraviny V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.

Čítajte viac... Komentáre: 0