Ryby v školských jedálňach
Pridané: 31.5.2016 13:00:00
31 Máj 2016
Rybie mäso by malo byť na jedálnom lístku každý týždeň. Prečo? Ryby sú veľmi zdravé, o tom niet pochýb. Obsahujú toľko dôležitých živín, nevynímajúc bielkoviny, že by sa dokonca mali stať hlavnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Malá porcia ryby dodá telu asi tretinu až polovicu potrebnej dennej dávky bielkovín. Väčšina rýb obsahuje dostatok vitamínu B 12, ktorý je nevyhnutný pre zdravý obehový systém a tiež obsahujú jód, ktorý ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy. Prospešný je však aj tuk v rybe. Olejnaté ryby, napríklad losos a sleď, obsahujú najmenej dvakrát toľko kalórií ako ryby s bielym mäsom. Na rozdiel od nenasýtených živočíšnych tukov sú tieto tuky veľmi prospešné. Vedecké štúdie dokonca ukázali, že u ľudí, ktorí jedia olejnaté ryby aspoň raz do týždňa, je riziko srdcovej choroby výrazne nižšie. Ryby sú však povestné svojimi kosťami, ktoré sa pri prehltnutí môžu vzpriečiť v hrdle a človek sa začne dusiť. Deťom preto podávajte ryby vždy vykostené. Práve pre vyššie spomenuté dôvody by sa rybie mäso malo v jedálnom lístku školských jedální nachádzať aspoň raz do týždňa.
Avšak, podľa prieskumu, ktorý robil Informačný portál hromadného stravovania www.jedalne.sk je úspechom, ak sa rybie mäso v školskej jedálni objaví aspoň raz za mesiac. Redaktori tohto informačného portálu si vyhľadali v mesiaci apríl 13 jedálnych lístkov z rôznych školských jedální, tak aby boli v skúmanej vzorke zastúpené materské, základné i stredné školy. Zistili, že hlavný pokrm z rybieho mäsa zaradilo 5 jedální 2x za mesiac a 5 jedální 1x za mesiac. Dve jedálne podávali 1x za mesiac rybaciu polievku a v jednej jedálni sa rybie mäso nepodávalo ani raz. Materské školy do jedálneho lístka zaradili viackrát za týždeň rybie nátierky. Výsledky tohto prieskumu ukazujú, že pokyn nedodržiava prakticky nikto. Prečo je to však tak?
Deti rybie mäso nemajú radi, no často preto, že ho doma vôbec rodičia nepripravujú a pre dieťa je ryba niečím neznámym. Ale to, že deťom ryby nechutia predsa nie je dôvod, aby sa v školských jedálňach prestali pripravovať. Práve naopak, malo by to byť impulzom k tomu, aby sa skúšali nové a nové recepty. Treba vyskúšať rôzne druhy rýb, rôzne spôsoby prípravy, rôzne tipy na servírovanie.
Tomuto treba prispôsobiť aj štruktúru jedálneho lístku. Potenciálne neobľúbený rybí pokrm treba kombinovať s obľúbenou polievkou alebo obľúbenou prílohou. Zemiaková kaša je vhodnou voľbou. Jedlo doplňte chutným zeleninovým šalátom. A nikdy sa nenechajte odradiť, keď skúšate nový recept a deti ho na prvý raz jesť nechcú. Predsa len, je to pre nich niečo nové. Treba vyskúšať pokrm aj 3x, aby sme vedeli zhodnotiť, či je obľúbený alebo nie. A ani potom nie je všetko stratené. Tak isto je vhodné rybie mäso skryť.
Keď dieťa nepozná ryby a doma ryby nejedáva, s plnou dávkou rybieho mäsa môže mať problém. Ale rybie mäso je možné pridať do rizota, urobiť z neho nákyp alebo skombinovať s pečenými zemiakmi. Deti majú radi ryby upravené na spôsob minútky. Nepohrdli by napríklad špízom. Tak isto s pečenými karbonátkami s rybím mäsom sú v školských jedálňach deti celkom spokojné. Majú radi aj nátierky. Medzi najobľúbenejšie nátierky patrí tuniaková a sardinková nátierka.
Najčastejšie sa v školských jedálňach podáva rybie filé upravené na rôzne spôsoby. Často je však vyprážané, čo zasa nie je práve najlepší spôsob. Skúste napríklad rybie filé pečené na masle, ale pozor, pečené filé stráca veľa z hmotnosti a treba na to myslieť. Alebo vyskúšajte rybie filé na vidiecky spôsob.
Problém teda nie je v nedostatku receptov ako ryby pripraviť, ale skôr v tom, že deti tento pokrm odmietajú, ale nebojte sa skúšať nové recepty a nenechajte sa odradiť prvým neúspechom.