Ryby v školských jedálňach
Pridané: 31.5.2016 13:00:00
Rybie mäso by malo byť na jedálnom lístku každý týždeň. Prečo? Ryby sú veľmi zdravé, o tom niet pochýb. Obsahujú toľko dôležitých živín, nevynímajúc bielkoviny, že by sa dokonca mali stať hlavnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Malá porcia ryby dodá telu asi tretinu až polovicu potrebnej dennej dávky bielkovín. Väčšina rýb obsahuje dostatok vitamínu B 12, ktorý je nevyhnutný pre zdravý obehový systém a tiež obsahujú jód, ktorý ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy. Prospešný je však aj tuk v rybe. Olejnaté ryby, napríklad losos a sleď, obsahujú najmenej dvakrát toľko kalórií ako ryby s bielym mäsom. Na rozdiel od nenasýtených živočíšnych tukov sú tieto tuky veľmi prospešné. Vedecké štúdie dokonca ukázali, že u ľudí, ktorí jedia olejnaté ryby aspoň raz do týždňa, je riziko srdcovej choroby výrazne nižšie. Ryby sú však povestné svojimi kosťami, ktoré sa pri prehltnutí môžu vzpriečiť v hrdle a človek sa začne dusiť. Deťom preto podávajte ryby vždy vykostené. Práve pre vyššie spomenuté dôvody by sa rybie mäso malo v jedálnom lístku školských jedální nachádzať aspoň raz do týždňa.
Nový komentár