EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Prečo treba oceniť prácu vedúcich školských jedální

Pridané: 28.8.2015 14:00:00

28 August 2015

Práca vedúcich ŠJ je naozaj rôznorodá. Od papierovania a administratívnych úkonov cez objednávanie a uskladňovanie konkrétnych potravín a varenie až po tvorbu jedálneho lístka a evidenciu stravníkov. V každom prípade, ide predovšetkým o tvrdú prácu, a to predovšetkým v jej začiatkoch. V prvých mesiacoch vo funkcii môžu pomôcť akékoľvek skúsenosti, napríklad zo závodného stravovania alebo z prevádzky reštaurácie.

Prečo treba oceniť prácu  vedúcich školských jedální

Práca vedúcej ŠJ začína školeniami, ktorých sa zúčastňuje počas celého pracovného pomeru, pretože vzdelávanie vedúcich zamestnancov je nevyhnutné. Ide napríklad o vstupné školenie hygienického minima a o školenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Samozrejmosťou sú pravidelné lekárske prehliadky a platný zdravotný preukaz, ktorý vystaví lekár.

Vedúca ŠJ má hmotnú zodpovednosť za potraviny v sklade, ale tak isto zodpovedá za všetok inventár, kam patria stroje a zariadenia v kuchyni a v skladoch, nábytok v jedálni i v šatniach. Je zodpovedná aj za hotovosť v pokladni. Okrem konkrétnej prevádzky kuchyne musí mať informácie o tom, kde sa nachádza hlavný uzáver vody, plynu a elektriny a kde je umiestnená lekárnička. Tak isto, ak je v jedálni výťah, vedúca ŠJ by mala byť oboznámená aj s jeho používaním.

V súčasnosti je bežnou činnosťou vedúcich ŠJ práca s počítačom. Niekde môže mať túto činnosť na starosti aj hlavná kuchárka, ale vo väčšine prípadov je to celé na pleciach vedúcej. Pre vedúcu ŠJ je práca na počítači základom a používa ho dennodenne. Eviduje v ňom príjem a výdaj potravín, odhlášky a prihlášky stravníkov na obed a na konci mesiaca sa prostredníctvom tohto programu vykonáva aj uzávierka.

Vedúca školskej jedálne musí byť výborne informovaná o používaných surovinách, o sortimente i o veľkosti balenia, tak isto však zabezpečuje aj objednávanie tovaru. Preto je dôležité, aby poznala každého jedného dodávateľa a mala základné informácie o ňom. Napríklad v ktorých dňoch dodáva tovar, ako sa tovar objednáva a aký je jeho minimálny odber.

 

potraviny

 

Samostatnou časťou práce vedúcej ŠJ je komunikácia so stravníkmi, pri ktorej je potrebné obrniť sa trpezlivosťou. Vedúca však nekomunikuje len s deťmi, ale aj s rodičmi, učiteľmi a ďalšími stravníkmi, ktorí odhlasujú obedy alebo prihlasujú nových stravníkov. Vedúca ŠJ zisťuje napríklad aj aktuálny stav peňazí na konte stravníka a podáva informácie o elektronickom objednávaní obedov. V kompetencii vedúce ŠJ je aj úhrada poplatkov za stravu. Je mnoho spôsobov ako sa dá poplatok uhradiť, napríklad hotovosťou, príkazom na účet alebo inkasom z účtu. K tejto práci patrí aj mnoho finančných operácií ako sťahovanie výpisov z banky alebo vracanie poplatkov stravníkom. Na starosti má aj pokladničnú knihu a poplatky v hotovosti, ktoré sa ďalej odvádzajú priamo na bankový účet alebo do kancelárie školy. Vedúca ŠJ tak isto rieši nedoplatky. Vedúca má tak isto na starosti zoznamy prihlásených stravníkov a ich prihlášky.

Osobitou súčasťou práce vedúcej ŠJ je zostavovanie jedálnych lístkov a dodržiavanie materiálno-spotrebných noriem, s ktorými sa na stránke zaoberáme pravidelne. Rovnako sa venujeme aj hygiene a HACCP. Zostavenie správneho jedálneho lístka môže byť niekedy riadny oriešok. Niekde vedúca ŠJ spolupracuje na jeho tvorbe s hlavnou kuchárkou. V tomto prípade je nevyhnutné poznať legislatívu a všetky normy a pravidlá, ktoré sa týkajú časovej a obsahovej štruktúry jedálneho lístka. Alfou a omegou sú materiálno-spotrebné normy a odporúčané výživové dávky, ale samozrejme aj hygiena, pravidlá skladovania potravín a čistota pracovníkov i čistota na pracovisku.  Je potrebné dodržiavať vypracovaný sanitačný poriadok, jeho frekvenciu i obsah čistenia. Tak isto je nevyhnutné dokonale poznať systém kritických kontrolných bodov HACCP a sledovať tak skladovanie, prípravu i výdaj jedla.

Vedúca ŠJ okrem toho všetkého koordinuje podriadených pracovníkov, komunikuje s kuchárkami a motivuje ich, čo je práca, ktorá nikdy nekončí. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre