EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

31
Október
2017

Svetový deň vegánov

Pridané: 31.10.2017 11:00:00

Svetový deň vegánov Už od roku 1994 si každoročne 1. novembra pripomíname Svetový deň vegánov, teda tých, ktorí zo svojej stravy vylúčili mäso a všetky produkty, ktoré pochádzajú zo zvierat. Vegáni nekonzumujú žiadne zvieracie produkty, čiže mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, med alebo vajíčka. Ale tak isto nepoužívajú žiadne produkty, ktoré boli vyrobené zo zvierat alebo na ich úkor, takže v ich šatníku nenájdeme žiadne kožušiny, kožu, perie a vlnu. Vegáni tak isto nepodporujú cirkusy, zoologické záhrady, vodné svety a podobne. Nepodporujú priemysel založený na využívaní zvierat.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
September
2017

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách

Pridané: 22.9.2017 09:11:34

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách Dňa 29. septembra si už tradične pripomíname celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a je to Svetový deň srdca. V tento deň viac hovoríme o rozpoznávaní prvých príznakov srdcovocievnych ochorení a hlavne propagujeme možnosti prevencie ich predčasného vzniku. Účinnou zbraňou je zdravý životný štýl a samozrejme zdravá strava.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
September
2017

Ako bojovať s Alzheimerom

Pridané: 21.9.2017 07:15:00

Ako bojovať s Alzheimerom Nanešťastie, dnes je situácia taká, že Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších príčin úmrtia populácie nad 65 rokov. Čo sa však deje s pacientom, ktorý trpí touto diagnózou? O pacientov sa musia starať najčastejšie jeho najbližší rodinní príslušníci. Táto diagnóza nezasiahne teda iba do života samotného pacienta, ale aj do života jeho najbližších príbuzných. O tejto chorobe sa však nehovorí dostatočne a preto je 21. september ako Svetový deň Alzheimerovej choroby výbornou príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto diagnóze.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Február
2017

Pár zaujímavostí o múke

Pridané: 14.2.2017 14:57:32

Pár zaujímavostí o múke Múku pokladáme za úplne prirodzenú súčasť našej stravy. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, kde všade sa múka nachádza a ako nás ovplyvňuje. Faktom však je, že múka kráča s človekom ruka v ruke už veľmi dlhú dobu. A čo je najzaujímavejšie, všetko to začalo celozrnnou múkou, ku ktorej sa vraciame aj dnes.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 1

Pridané: 2.1.2017 08:30:00

Ryby od výmyslu sveta 1 Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
November
2016

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Pridané: 25.11.2016 10:00:00

Tajomstvo skryté v gaštanoch Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2016

Tekvicový poklad

Pridané: 19.10.2016 09:00:00

Tekvicový poklad Dnes je tekvica obľúbenou ingredienciou kuchyne našich starých mám, ale rovnako aj hlavnou zložkou orientálnej kuchyne. Je rovnako súčasťou modernej gastronómie ako aj tradičných receptov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Výdatne sa používa predovšetkým v teplej kuchyni, no jej využitie je oveľa rôznorodejšie. Je nielen jesennou dekoráciou, o čom sa presvedčíte na našom facebooku, ale aj výbornou surovinou pre extra zdravé koláče a neodmysliteľnou pochúťkou pre každého vegetariána či vegána. Samozrejme, najobľúbenejším receptom je tekvicová polievka či tekvicový prívarok.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Júl
2016

Aká čokoláda je vhodná pre deti?

Pridané: 7.7.2016 13:30:00

Aká čokoláda je vhodná pre deti? V obchode dnes môžeme nájsť mnoho čokolád, tých pravých a kvalitných, ale aj čokoládových pochúťok, ktoré v skutočnosti s čokoládou nemajú nič spoločné. V tomto prípade ide o lacnejšie cukrovinky, preto sa aj vo veľkom predávajú. Miesto masla je v týchto cukrovinkách použitý stužený tuk. Nekupujme preto deťom na maškrtenie lacnú čokoládu, pretože chceme ušetriť. Koniec koncov sa nám to vráti v účtoch za lekára, pretože im vôbec nedávame čokoládu, ale skôr veľké množstvo cukru a nezdravý tuk, ktorý zaťažuje ich srdce, cievy a zvyšuje aj hladinu cholesterolu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 2.časť

Pridané: 17.5.2016 11:30:00

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 2.časť Pokračujeme v predstavovaní ovocia a zeleniny, ktoré v zdravom a vyváženom jedálničku nesmie v žiadnom prípade chýbať. Počas letných horúčav konzumujte melóny. Sú sladké, chutné a osviežia vás. Obsahujú veľa vody a preto ich konzumáciou zjednodušujeme prácu obličkám. Na tanieri nesmú chýbať jablká lásky – paradajky. Sú plné vitamínov a ani tepelnou úpravou ich nestrácajú. Neodolateľnú chuť exotiky si môžeme privodiť konzumáciou kivi. Oživí každý ovocný šalát. Výborný vplyv na naše zdravie má aj pravidelná konzumácia ananásu. Je chutný, zdravý a dokonca sa môže bez výčitiek konzumovať aj počas diéty. Čo sa týka zeleniny, odporúčame predovšetkým uhorku. Je plná vody, hydratuje nás znútra a pri použití kozmetiky s výťažkom uhorky aj zvonka. Je to však výborná zelenina s množstvom pozitívnych vlastností.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 2.časť

Pridané: 11.4.2016 08:30:00

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 2.časť Citrusové plody sú nielen veľmi chutné, ale aj plné výživných látok. Konzumácia citrusových plodov poskytuje ochranu pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, vysokým krvným tlakom, rakovinou či anémiou. Obsahujú totiž látky, ktoré zabraňujú rastu nádorových buniek. Sú teda považované za účinnú prevenciu rakovinových ochorení a chronických chorôb. Obsahujú veľa vitamínu C. Ten ako najsilnejší antioxidant eliminuje škodlivý vplyv voľných radikálov.

Čítajte viac... Komentáre: 0