Novinky
Smotana - krémová pochúťka
Pridané: 5.10.2017 12:00:00
Smotanu samozrejme rozlišujeme podľa chuti, no ďalším smerodajným ukazovateľom je obsah tuku. Od toho sa odvíja aj jej konkrétne použitie. Smotana je totiž neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne a používa sa na prípravu mnohých jedál od výmyslu sveta. U nás sa najčastejšie používa kyslá smotana. Používame ju v teplej i studenej kuchyni, na prípravu slaných i sladkých jedál.
Dia pečenie
Pridané: 15.5.2017 08:30:00
V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.
Z čoho vyrobiť cesto na múčniky
Pridané: 3.5.2017 10:45:00
Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.
Ryby od výmyslu sveta 1
Pridané: 2.1.2017 08:30:00
Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.
Hovädzina
Pridané: 31.10.2016 08:00:00
Hovädzinu obľubujú predovšetkým športovci a kulturisti. Športujúci ľudia a priaznivci fitness si bez nej svoj zdravý jedálniček nedokážu ani predstaviť. Používa sa aj v školských jedálňach. Určite si všetci pamätáme na chutnú paradajkovú omáčku s knedľou a plátkom hovädziny. No mnohí ľudia majú voči tomuto mäsu predsudky. Okrem toho je jeho konzumácia finančne náročnejšia, ale cena by nás určite nemala prinútiť k tomu, aby sme hovädzinu celkovo vylúčili z jedálnička. Aspoň občas by sme si mali na nej naozaj pochutnať.
Ako správne pripraviť mäso
Pridané: 13.10.2016 08:45:00
Vedeli ste, že pripraviť špeciality z bravčoviny, tak aby boli šťavnaté nie je až také jednoduché? Hovädzina je ešte tvrdším orieškom, no správnou prípravou dosiahneme naozajstnú delikatesu. Dokonca ani kvalitná hydina nie je základom úspechu, ak sa nám podarí mäso vysušiť. A čo teľacina? Je to tak jemné mäsko, že pri jeho príprave je dôležitá precíznosť. Tak isto, na každé mäso sú vhodné iné koreniny. Ako mäso správne pripraviť a ako ho správne ochutiť sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Polievka v kocke
Pridané: 7.10.2016 07:15:00
V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.
Sedem dôležitých faktov o polievke
Pridané: 19.9.2016 14:30:00
Prvým faktom, ktorý spomenieme je, že polievka má v našom jedálničku naozaj nenahraditeľné miesto. Je síce pravda, že polievka už neplní takú funkciu ako u našich predkov, ktorí konzumovali výdatné polievky hneď ráno, aby ich zasýtili počas celého dňa a počas náročnej práce na poli, ale mala by byť pravidelnou súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Je totiž ľahko stráviteľná a dodá organizmu viaceré potrebné živiny, okrem toho aj tekutiny, aj keď nenahradí pohár čistej vody. Má významnú úlohu aj ako predkrm pred hlavným jedlom, pretože pripraví hladný žalúdok na pevnú potravu a uľahčuje tak tráviaci proces. Samotná polievka okrem toho, že zaženie hlad, dokáže aj v zime zahriať, v lete osviežiť a počas celého roka liečiť aj rôzne neduhy. Slepačia polievka naozaj pomáha pri zdolávaní chrípky a uľaví aj podráždenému žalúdku.
Ako vznikla polievka
Pridané: 14.9.2016 09:15:00
Polievka má veľmi dlhú históriu. Jej korene siahajú dokonca až do praveku. Veď už v dobe kamennej ľudia varili vo vode rôzne druhy mäsa. Pripravovali si tak prvé mäsové polievky. Hlavnou ingredienciou boli predovšetkým kúsky mäsa zo sobov, mamutov či dokonca divých koní. Uvariť však polievku v období, keď ešte neexistovali hrnce, bolo pravdepodobne náročnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Neexistovali hrnce ani žiadne hlinené nádoby, a tak sa na varenie polievky používali vaky zo zvieracích koží či vodeodolné košíky z kôry alebo tŕstia. Ako však ohrievať košíky z kôry tak, aby neskončili v plameňoch? Aj toto naši predkovia hravo vyriešili. Vodu v nich ohrievali pomocou rozpálených kameňov vo vyhĺbenom otvore v zemi.
Oslávili 30 rokov
Pridané: 6.6.2016 12:00:00
Pri príležitosti 30. výročia existencie Základnej školy s Materskou školou na ulici Jána Valašťana Dolinského v Martine sa v priestoroch tejto základnej školy 3. júna 2016 uskutočnil bohatý slávnostný program, ktorého sa zúčastnili tí najmenší, aj tí, ktorí sa už pomaly budú s touto školou lúčiť. Po kultúrnom programe nasledovala slávnostná recepcia. Občerstvenie pripravili zamestnankyne školskej jedálne v spolupráci s významným hosťom, s finalistkou kulinárskej súťaže MasterChef Lenkou Mišiakovou.