EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Máj
2016

Dbajte na čistotu rúk

Pridané: 4.5.2016 15:45:00

Dbajte na čistotu rúk Počas svetového dňa hygieny rúk, ktorý si pripomíname 5. mája, si musíme uvedomiť zarážajúci fakt, že len 15 % ľudí si umýva ruky správne. A čo tých zvyšných 85 %? Tí sa vystavujú zvýšenému riziku vzniku rôznych ochorení, pretože správne umývanie rúk je nesmierne dôležité a predovšetkým je to jedno z najlacnejších preventívnych opatrení rôznych ochorení, akými sú napríklad ochorenia vyvolané baktériou Escherichia coli alebo hepatitída typu A či úplavica. Zabúdame na to, že ruky si musíme umývať pred každým jedlom keď manipulujeme s nejakými liekmi, keď prebaľujeme dojčatá a samozrejme vždy, keď sú viditeľne znečistené. Hygiena rúk je dôležitá predovšetkým pri príprave jedla. Správne umývanie a sušenie rúk je jednou z najdôležitejších povinností pracovníkov v gastronómii a potravinárstve.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Bufety

Pridané: 13.4.2016 15:00:00

Bufety Bufety zriadené v rámci zariadení pre deti a mládež musia spĺňať mnohé prísne kritériá, normy a predpisy. Dôležitá je dokumentácia, v ktorej veľmi často dochádza k pochybeniam. Zamestnancom napríklad chýba doklad o odbornej spôsobilosti alebo doklad o zdravotnej spôsobilosti či oboje. Okrem toho sa samozrejme veľký dôraz kladie na dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek. Aj zariadenia na dodržiavanie osobnej hygieny musia spĺňať všetky prísne predpisy. K dispozícii musí byť tečúca pitná i studená voda, zariadenie na hygienické umývanie a usušenie rúk, hygienické sociálne zariadenie a zariadenie vhodné na prezliekanie. Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov je obzvlášť dôležité aj pri zamestnancoch bufetov. Tak isto sortimentu sa týkajú prísne pravidlá. Nutnosťou sú dodacie listy pre každú jednu potravinu. Niektoré potraviny nemajú však v školských bufetoch miesto, sú to napríklad energetické nápoje. Tak isto je potrebné dbať, aby bol tovar správne skladovaný, aby boli pravidelne kontrolované teploty v skladovacích priestoroch. Tiež je potrebné si dávať pozor na používanie potravín po dobe spotreby, čo je neprípustné. Aj odpad zo školského bufetu musí byť likvidovaný výlučne spôsobom na to určeným.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Marec
2016

Svetový deň vody

Pridané: 22.3.2016 07:15:00

Svetový deň vody Za Svetový deň vody je označovaný 22. marec. Každý rok je tento svetový deň venovaný inej téme. Tento rok je to „Voda a pracovné príležitosti“. Téma má podľa Organizácie Spojených národov zdôrazniť to, akú má voda a práca schopnosť meniť životy ľudí. Podľa údajov, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, v súčasnosti takmer polovica pracujúcich na svete pracuje v sektore, ktorý nejako súvisí s vodou. Na životy zamestnancov má silný dopad aj sanitácia, ktorá tiež súvisí s vodou. Podľa zverejnených údajov, každý rok sú evidované 2 milióny úmrtí v súvislosti s prácou, pričom 17 % týchto úmrtí súvisí priamo s vodou. Môže ísť napríklad o nedostatočnú kvalitu pitnej vody, o nedostatočnú hygienu a pod. Každý rok Svetový deň vody vyzdvihuje dôležitosť tejto tekutiny, pričom tak robí vždy na pozadí inej témy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Marec
2016

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach

Pridané: 14.3.2016 14:45:00

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach V jednom z minulých článkov sme Vás informovali o tom, aká je dôležitá hygiena rúk zamestnancov zariadení školského stravovania. Uviedli sme príklad, že nedostatočne umyté ruky môžu napríklad kontaminovať zeleninové šaláty a vyvolať tak nákazu u stravníkov. Preto sme sa rozhodli viac vás informovať o čistote rúk pracovníkov školskej jedálne, a to pri príprave i pri výdaji pokrmov. Osobná hygiena zamestnancov zahŕňa napríklad aj nosenie vhodného pracovného odevu, dôkladné umývanie rúk a úpravu nechtov. Nechty musia byť krátke, ostrihané a nenalakované. Za dlhými nechtami by sa totiž mohli usádzať nečistoty a množiť mikroorganizmy. Rovnako je neprípustné nosiť prstene, pretože tie znemožňujú dôkladné umývanie rúk. Tak isto aj náramky a hodinky by mali ísť dole, pretože tie znemožňujú dôkladne umyť predlaktie. Na znečistených rukách sa usadzuje veľké množstvo mikroorganizmov, a preto sme sa rozhodli viac vás informovať o tom, ako si správne umývať ruky, aby ste tak predišli šíreniu mnohých nákaz.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
Marec
2016

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy

Pridané: 9.3.2016 16:30:00

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy V jednom z minulých článkov sme Vám predostreli jednu z možností, ako zvýšiť spotrebu zeleniny v školských jedálňach a zvýšiť tak celkový prísun vitamínov. Predstavili sme Vám šalátové pulty, ktoré už mnohé z vedúcich školských jedální využili a ich skúsenosti hovorili, že naozaj tento spôsob podávania zeleniny funguje. Avšak, z hygienického hľadiska môžete naraziť na rôzne problémy a v extrémnom prípade je možné spôsobiť nákazu. Bežnejšie sú však nákazy z nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec. Nákaza zo studeného zeleninového šalátu nie je taká bežná, ale ako sme už v minulom článku spomínali, práve preto, že nedochádza k žiadnej tepelnej úprave zeleniny, je potrebné dbať na všetky hygienické predpisy o to starostlivejšie. Pozrime sa však na to, čo by sa mohlo stať, ak by ste zeleninovým šalátom spôsobili nejakú nákazu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Júl
2015

Školenie na tému HACCP

Pridané: 14.7.2015 08:45:00

Školenie na tému HACCP Na začiatku letných prázdnin sme sa spolu s vedúcimi zamestnancami školských jedální zúčastnili školenia na tému Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania v Žiari nad Hronom a vo Veľkom Krtíši, pretože okrem dodávania potravín vypracúvame aj dokumentáciu správnej výrobnej praxe a pomáhame svojim klientom s aplikovaním systému HACCP do praxe.

Čítajte viac... Komentáre: 0