EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Máj
2016

Dbajte na čistotu rúk

Pridané: 4.5.2016 15:45:00

Dbajte na čistotu rúk Počas svetového dňa hygieny rúk, ktorý si pripomíname 5. mája, si musíme uvedomiť zarážajúci fakt, že len 15 % ľudí si umýva ruky správne. A čo tých zvyšných 85 %? Tí sa vystavujú zvýšenému riziku vzniku rôznych ochorení, pretože správne umývanie rúk je nesmierne dôležité a predovšetkým je to jedno z najlacnejších preventívnych opatrení rôznych ochorení, akými sú napríklad ochorenia vyvolané baktériou Escherichia coli alebo hepatitída typu A či úplavica. Zabúdame na to, že ruky si musíme umývať pred každým jedlom keď manipulujeme s nejakými liekmi, keď prebaľujeme dojčatá a samozrejme vždy, keď sú viditeľne znečistené. Hygiena rúk je dôležitá predovšetkým pri príprave jedla. Správne umývanie a sušenie rúk je jednou z najdôležitejších povinností pracovníkov v gastronómii a potravinárstve.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Bufety

Pridané: 13.4.2016 15:00:00

Bufety Bufety zriadené v rámci zariadení pre deti a mládež musia spĺňať mnohé prísne kritériá, normy a predpisy. Dôležitá je dokumentácia, v ktorej veľmi často dochádza k pochybeniam. Zamestnancom napríklad chýba doklad o odbornej spôsobilosti alebo doklad o zdravotnej spôsobilosti či oboje. Okrem toho sa samozrejme veľký dôraz kladie na dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek. Aj zariadenia na dodržiavanie osobnej hygieny musia spĺňať všetky prísne predpisy. K dispozícii musí byť tečúca pitná i studená voda, zariadenie na hygienické umývanie a usušenie rúk, hygienické sociálne zariadenie a zariadenie vhodné na prezliekanie. Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov je obzvlášť dôležité aj pri zamestnancoch bufetov. Tak isto sortimentu sa týkajú prísne pravidlá. Nutnosťou sú dodacie listy pre každú jednu potravinu. Niektoré potraviny nemajú však v školských bufetoch miesto, sú to napríklad energetické nápoje. Tak isto je potrebné dbať, aby bol tovar správne skladovaný, aby boli pravidelne kontrolované teploty v skladovacích priestoroch. Tiež je potrebné si dávať pozor na používanie potravín po dobe spotreby, čo je neprípustné. Aj odpad zo školského bufetu musí byť likvidovaný výlučne spôsobom na to určeným.

Čítajte viac... Komentáre: 0

08
Apríl
2016

Domáca výroba cestovín

Pridané: 8.4.2016 14:30:00

Domáca výroba cestovín V jednom z minulých článkov sme vám sľúbili, že vám poradíme, ako si doma urobiť tie najchutnejšie cestoviny. Vieme, že v školskej jedálni pre výrobu vlastných cestovín nie je priestor a ani možnosť, no možno uvažujete nad tým, ako svojím stravníkom pri príležitosti dňa otvorených dverí alebo oslavy založenia školy, ukázať ako sa cestoviny robia. Keď budete najbližšie prezentovať prácu svojej školskej jedálne počas nejakého programu, ktorý bude organizovať vaša škola, môžete v priamom prenose vyrobiť chutné domáce rezance, prípadne tento recept vyskúšať doma a pri slávnostnej recepcii alebo oslave podávať vývar s domácimi rezancami. Vaši hostia takúto snahu určite ocenia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Apríl
2016

Tajomstvá cestovín

Pridané: 4.4.2016 13:45:00

Tajomstvá cestovín Cestoviny sú súčasťou našich jedálnych lístkov aj vďaka tomu, že ich je obrovské množstvo. Samozrejme, v ďalších článkoch sa budeme podrobne venovať jednotlivým tvarom cestovín a poradíme vám, ako ich najlepšie pripraviť a čo sa k jednotlivým druhom najlepšie hodí. Dnes vám však priblížime cestoviny z trochu širšieho hľadiska. Pozrieme sa na ich históriu a samozrejme aj na to, ako sa vyrábajú dnes. A neobídeme ani pozitíva a negatíva tejto potraviny, pretože o cestovinách sa v súčasnosti veľmi veľa hovorí, ale na druhej strane sa o nich veľmi málo vie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Marec
2016

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach

Pridané: 14.3.2016 14:45:00

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach V jednom z minulých článkov sme Vás informovali o tom, aká je dôležitá hygiena rúk zamestnancov zariadení školského stravovania. Uviedli sme príklad, že nedostatočne umyté ruky môžu napríklad kontaminovať zeleninové šaláty a vyvolať tak nákazu u stravníkov. Preto sme sa rozhodli viac vás informovať o čistote rúk pracovníkov školskej jedálne, a to pri príprave i pri výdaji pokrmov. Osobná hygiena zamestnancov zahŕňa napríklad aj nosenie vhodného pracovného odevu, dôkladné umývanie rúk a úpravu nechtov. Nechty musia byť krátke, ostrihané a nenalakované. Za dlhými nechtami by sa totiž mohli usádzať nečistoty a množiť mikroorganizmy. Rovnako je neprípustné nosiť prstene, pretože tie znemožňujú dôkladné umývanie rúk. Tak isto aj náramky a hodinky by mali ísť dole, pretože tie znemožňujú dôkladne umyť predlaktie. Na znečistených rukách sa usadzuje veľké množstvo mikroorganizmov, a preto sme sa rozhodli viac vás informovať o tom, ako si správne umývať ruky, aby ste tak predišli šíreniu mnohých nákaz.

Čítajte viac... Komentáre: 0