EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

31
Október
2017

Svetový deň vegánov

Pridané: 31.10.2017 11:00:00

Svetový deň vegánov Už od roku 1994 si každoročne 1. novembra pripomíname Svetový deň vegánov, teda tých, ktorí zo svojej stravy vylúčili mäso a všetky produkty, ktoré pochádzajú zo zvierat. Vegáni nekonzumujú žiadne zvieracie produkty, čiže mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, med alebo vajíčka. Ale tak isto nepoužívajú žiadne produkty, ktoré boli vyrobené zo zvierat alebo na ich úkor, takže v ich šatníku nenájdeme žiadne kožušiny, kožu, perie a vlnu. Vegáni tak isto nepodporujú cirkusy, zoologické záhrady, vodné svety a podobne. Nepodporujú priemysel založený na využívaní zvierat.

Čítajte viac... Komentáre: 0

20
Október
2017

Najzdravšie ovocie na svete

Pridané: 20.10.2017 07:30:00

Najzdravšie ovocie na svete Najzdravšie ovocie na svete – obyčajné jablko má dokonca aj svoj svetový deň. Vo Veľkej Británii od roku 1991 oslavujú Deň jabĺk. Tento sviatok inšpiroval aj Deň pôvodných odrôd jabĺk, ktorý poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržanie ich prínosu pre miestne obyvateľstvo. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli informovať vás o jabĺčkach trošku viac.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Október
2017

Ako sa vyznať v syroch

Pridané: 5.10.2017 12:30:00

Ako sa vyznať v syroch Syr patrí medzi obľúbené mliečne pochúťky. Je lahodný a keďže ho existuje veľké množstvo druhov, každý si nájde nejaký, čo mu bude chutiť. Vybrať si môžeme zo širokého spektra syrov. K dispozícii máme syry mäkké, tvrdé, voňavé i zapáchajúce. Svet syrov je totiž veľmi pestrý, o čom ste sa mohli presvedčiť v predchádzajúcich článkoch.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
September
2017

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách

Pridané: 22.9.2017 09:11:34

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách Dňa 29. septembra si už tradične pripomíname celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a je to Svetový deň srdca. V tento deň viac hovoríme o rozpoznávaní prvých príznakov srdcovocievnych ochorení a hlavne propagujeme možnosti prevencie ich predčasného vzniku. Účinnou zbraňou je zdravý životný štýl a samozrejme zdravá strava.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
September
2017

Ako bojovať s Alzheimerom

Pridané: 21.9.2017 07:15:00

Ako bojovať s Alzheimerom Nanešťastie, dnes je situácia taká, že Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších príčin úmrtia populácie nad 65 rokov. Čo sa však deje s pacientom, ktorý trpí touto diagnózou? O pacientov sa musia starať najčastejšie jeho najbližší rodinní príslušníci. Táto diagnóza nezasiahne teda iba do života samotného pacienta, ale aj do života jeho najbližších príbuzných. O tejto chorobe sa však nehovorí dostatočne a preto je 21. september ako Svetový deň Alzheimerovej choroby výbornou príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto diagnóze.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA

Pridané: 13.9.2017 07:15:00

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2017

Čajová dúha

Pridané: 13.6.2017 08:45:00

Čajová dúha Čaj je nápoj rôznych farieb. Môžeme hovoriť o červenom, čiernom, zelenom a bielom čaji, pričom všetky okrem červeného dokonca pochádzajú z jedného druhu rastliny. Červený čaj – roiboos je pripravovaný z čajovníka kapského, čo je krík populárny predovšetkým v Južnej Afrike. Dnes je však červený čaj obľúbený po celom svete, i keď jeho pestovanie a výroba sú trochu náročnejšie. Pravým čajom je čaj zelený, pri svojom spracovaní prešiel iba minimálnou oxidáciou. Je populárny v Číne, Taiwane, Honk Kongu, Japonsku, Kórei a na Strednom východe. Keď čaj prejde dlhším procesom oxidácie, je to čierny čaj. Má silnejšiu vôňu než ostatné menej oxidované čaje. V Číne sa však nazýva čajom červeným a čiernym sa tu označuje čaj pu-erh.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Február
2017

Pár zaujímavostí o múke

Pridané: 14.2.2017 14:57:32

Pár zaujímavostí o múke Múku pokladáme za úplne prirodzenú súčasť našej stravy. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, kde všade sa múka nachádza a ako nás ovplyvňuje. Faktom však je, že múka kráča s človekom ruka v ruke už veľmi dlhú dobu. A čo je najzaujímavejšie, všetko to začalo celozrnnou múkou, ku ktorej sa vraciame aj dnes.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 1

Pridané: 2.1.2017 08:30:00

Ryby od výmyslu sveta 1 Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
November
2016

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Pridané: 25.11.2016 10:00:00

Tajomstvo skryté v gaštanoch Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0