EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

29
September
2017

Vychovávať dieťa ako vegetariána?

Pridané: 29.9.2017 08:45:00

Vychovávať dieťa ako vegetariána? Keď sa dieťa narodí vo vegetariánskej rodine, väčšinou sa automaticky stáva vegetariánom. Všeobecne je vegetariánska výživa deti kontroverznou témou. Ani lekári a odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, či je táto strava pre dieťa dobrá a bezpečná, ako v tom majú mať jasno rodičia?

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

08
Február
2017

Riziká a benefity vegetariánstva

Pridané: 8.2.2017 08:17:51

Riziká a benefity vegetariánstva V posledných rokoch stále viac a viac narastá záujem o vegetariánstvo. Nie je to len celosvetový fenomén, ale aj na Slovensku je stále viac a viac ľudí, ktorí nejedia mäso. Čo sa však deje, ak zo stravy vylúčime mäso, prípadne aj ďalšie živočíšne zložky potravy? Naša strava bude jednoznačne ochudobnená o výživné a hodnotné potraviny, ak chýbajúce mäso nenahradíme nejakou inou výživnou rastlinnou stravou. Mnohí však robia tú chybu, že proste prestanú jesť mäso a tam ich snaha končí. Vôbec ho nenahradia niečím iným, proste len vynechajú túto zložku stravy. Najhoršie je, ak takto kŕmime aj naše deti, pretože nutričný deficit v detskom veku môže mať závažné zdravotné následky. Ak však k vegetariánstvu pristupujeme zodpovedne, snažíme sa stravovať pestro a miesto mäsa prijímať viac strukovín, obilnín či mliečnych výrobkov, vegetariánska strava môže mať na nás aj pozitívny vplyv. Ako to teda je? Je vegetariánstvo zdravý životný štýl alebo nie? Pozrime sa na všetky kladné i záporné stránky takéhoto životného štýlu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

01
Február
2017

Vegetariáni a deti

Pridané: 1.2.2017 14:45:48

Vegetariáni a deti Keď sa dieťa narodí do vegetariánskej rodiny, väčšinou je závislé od stravovacích návykov svojich rodičov a nedobrovoľne sa tak stáva vegetariánom od narodenia. Je to veľmi kontroverzná téma. Nemalo by aj dieťa dostať možnosť samé si v budúcnosti bez obmedzovania vybrať, či chce alebo nechce jesť mäso? V nasledujúcich riadkoch však nebudeme venovať pozornosť tomu, či je takéto rozhodnutie správne a morálne dobré, ale skôr sa pozrieme na pozitíva a negatíva tejto stravy u detí. Aké sú riziká takéhoto stravovania? V prvom rade je to nedostatok živín v tom prípade, že z ich stravy sa vylúči všetko živočíšne, teda mäso, mliečne výrobky i vajcia a ryby. Ak sa nenahradia vhodnými rastlinnými potravinami, čo je veľmi dôležité, ale zároveň aj celkom komplikované, môžu v strave detí chýbať nejaké potrebné látky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
Január
2017

Ako zdravo nahradiť mäso

Pridané: 26.1.2017 15:00:55

Ako zdravo nahradiť mäso Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
Január
2017

Je vegetariánstvo zdravé?

Pridané: 26.1.2017 14:01:14

Je vegetariánstvo zdravé? Mnohí z nás sa pýtajú, či je vegetariánstvo zdraviu prospešné. Pokiaľ nepotrebujeme znížiť príjem mäsa, napríklad pre tráviace ťažkosti alebo pre nejakú už rozvinutú chorobu, vegetariánstvo nemusí byť práve to najlepšie pre naše zdravie, pretože nášmu telu môžu chýbať látky, ktoré sú inak obsiahnuté výlučne v živočíšnej strave. Sú to napríklad bielkoviny. Tie sa síce nachádzajú aj v zelenine, no nedokážeme ich tak stráviť. A ak nášmu telu dlhodobo chýbajú nejaké látky, môže sa to prejaviť vážnymi zdravotnými problémami. Tieto ťažkosti sa však neobjavia hneď a často sa ako dôsledok nevyváženého stravovania objavujú až po pár rokoch. Čo z toho vyplýva? Ak jedálny lístok vegetariána nebude dôkladne zostavený a jeho strava dôkladne vyvážená, vegetariánstvo nebude pre človeka prospešné.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
November
2016

Vegánsky burger

Pridané: 21.11.2016 09:45:00

Vegánsky burger Mohlo by sa zdať, že vegáni si nemôžu pochutnať na chutnom hamburgeri, pretože jeho originálnym základom je hovädzie mäso a mnoho iných ingrediencií, ktoré vegáni nekonzumujú. Pripomíname, že tentokrát hovoríme o vegánoch a nie o vegetariánoch. No pri troške snahy, ak sa mäso nahradí niečím iným, neexistuje žiadna prekážka, aby si aj oni nemohli na takomto jedle pochutnať. A vyskúšať zdravšiu alternatívu hamburgeru môžeme aj my.

Čítajte viac... Komentáre: 0

20
September
2016

Medzinárodný rok strukovín

Pridané: 20.9.2016 20:00:00

Medzinárodný rok strukovín Rok 2016 je vyhlásený za Medzinárodný rok strukovín. Vedeli ste o tom? Propagovali ste nejako viac strukoviny vo vašej školskej jedálni? Ak nie, nevadí, nič nie je stratené. Začal nový školský rok a prečo ho teda nevenovať tejto potravine? Ak sa nám spoločne podarí spropagovať strukoviny a prídeme na to, v akej forme deťom najviac chutia, ak sa s nami podelíte o svoje postrehy a skúsenosti, tak sa nám určite podarí deti presvedčiť, že strukovinové jedlá nie sú len rozmarom kuchárok, ale že sú naozaj pre ich zdravie dôležité. A možno si potom zoberú príklad od svojich detí aj samotní rodičia, pretože strukoviny majú v pestrom jedálnom lístku naozaj opodstatnené miesto. A práve preto, že v školských jedálňach chceme deti viesť k zdravým stravovacím návykom, budeme venovať strukovinám viac pozornosti a pokúsime sa vám pripraviť materiály a články, ktoré môžete využiť aj na ich propagáciu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Výživa mladej generácie

Pridané: 16.9.2016 15:15:00

Výživa mladej generácie Na prednáške o výžive mladej generácie, ktorá je alfou a omegou i našej práce a nášho snaženia, pani doktorka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. vyzdvihla fakt, že dieťa by síce malo konzumovať pestrú stravu a nemali by sme pre neho robiť výnimky, napríklad nechce karfiol, tak dostane špagety, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že výživa dieťaťa nie je zmenšenou porciou dospelého. Ďalším významným odlíšením medzi stravou mladej generácie a dospelých je fakt, že v prípade detí a mládeže je tu minimálny, dá sa povedať žiadny priestor na chyby. Zhrnúť by sme to mohli nasledovnými slovami: Pri výžive mladej generácie dávame dôraz na kvalitu jedla, nie na jeho kvantitu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Júl
2016

Pravá čokoláda

Pridané: 7.7.2016 12:45:00

Pravá čokoláda Samozrejme, nie je čokoláda ako čokoláda. Aj dnes existuje veľmi veľa druhov a príchutí. Okrem toho, čokoláda prešla veľmi dlhým vývojom. Svetlo sveta uzrela vďaka Aztékom a Mayom. Tí čokoládu miešali s rôznym korením a inými prísadami a pili ju ako energetický nápoj pred súbojmi. Do Európy kakaové bôby priviezol cestovateľ Kolumbus. Spočiatku bola čokoláda prístupná len veľmi zámožným ľuďom a šľachte. Bola znamením luxusu. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, vznikla v roku 1847. Dovtedy sa pila len ako nápoj. Potom sa začala miešať s kakaovým maslom, kakaovým práškom a cukrom. Mliečna čokoláda sa zrodila ešte neskôr, teda v roku 1875. K jej výrobe bolo použité kondenzované mlieko.

Čítajte viac... Komentáre: 0