EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Október
2017

Smotana - krémová pochúťka

Pridané: 5.10.2017 12:00:00

Smotana - krémová pochúťka Smotanu samozrejme rozlišujeme podľa chuti, no ďalším smerodajným ukazovateľom je obsah tuku. Od toho sa odvíja aj jej konkrétne použitie. Smotana je totiž neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne a používa sa na prípravu mnohých jedál od výmyslu sveta. U nás sa najčastejšie používa kyslá smotana. Používame ju v teplej i studenej kuchyni, na prípravu slaných i sladkých jedál.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa

Pridané: 19.9.2017 14:15:00

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa Niet pochýb o tom, že mlieko je pre našu výživu veľmi dôležité. Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zostaviť taký jedálny lístok, ktorý by dieťaťu poskytoval vápnik v dostatočnom množstve. Vo výžive malých detí uprednostňujeme predovšetkým smotanové a polotučné mliečne výrobky. Nízkotučné sú úplne nevhodné. Najvhodnejšie sú pre deti jogurty alebo kyslomliečne nápoje. Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou jedálneho lístka dieťaťa. S kravským mliekom ako takým sa však musí opatrne. Niektoré deti totiž môžu mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Takéto dieťa nemôže ani mlieko ani žiadne mliečne výrobky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Máj
2017

Bezlepkové pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:15:00

Bezlepkové pečenie Rovnako ako diabetici, aj celiatici si môžu pochutnať na chutných múčnikoch a dezertoch, samozrejme v tom prípade, že vedia, ako postupovať pri ich príprave a aké suroviny použiť. Veľa ľudí si život a jedlo bez múky nevie predstaviť. Celiatici však hovoria, že sa to dá, len treba na to trochu praxe. Skoro všetky koláče sa napríklad dajú upiecť aj bezlepkové. Mimoriadne chutná na pečenie je amaranthová múka a bežne ju dostať aj v supermarketoch. Pri nákupoch však treba podrobne čítať zloženie výrobku, nakoľko rozdiel môže byť aj v práškoch do pečiva. Niektoré obsahujú kukuričný škrob, iné pšeničný. Rovnako je to napríklad s práškovým cukrom, do ktorého sa pridáva protihrudkujúca látka, opäť kukuričný alebo pšeničný škrob. Vždy treba čítať zloženie. Zaberie to čas, ale istota je istota.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Význam múčnikov a dezertov v strave

Pridané: 3.5.2017 10:30:00

Význam múčnikov a dezertov v strave V prvom rade by sme si mali ozrejmiť, aký je rozdiel medzi múčnikom a dezertom. Niektorí medzi týmito pojmami nerozlišujú, iní vidia zásadné rozdiely. Pre úplnosť však budeme používať oba pojmy. Keď budeme hovoriť o múčniku, máme na mysli hlavné múčne jedlo, napríklad buchty na pare. Ak spomenieme dezert, myslíme tým sladkú bodku po obede alebo niečo sladké ku káve, napríklad muffin. Niektoré múčniky sú vhodné v menšej porcii aj ako dezert, napríklad palacinky, opačne to však väčšinou neplatí. V nasledujúcich článkoch sa budeme tomuto bližšie venovať. Povedzme si však, aké majú múčniky miesto v našej strave. V prvom rade si musíme uvedomiť, že majú vysokú energetickú hodnotu. Múčniky sa podávajú aj v školskej jedálni. Nie sú však v ponuke často, pretože ich častým konzumovaním by mohlo dôjsť k obezite. Výborne sa však hodia k strukovinovým polievkam, to je ideálna kombinácia. Sú vhodnejšie pre aktívnejších ľudí, ťažko pracujúcich alebo pre športovcov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Február
2017

Rozdiel medzi múčnym jedlom a múčnikom.

Pridané: 14.2.2017 15:02:07

Rozdiel medzi múčnym jedlom a múčnikom.  Aký je rozdiel medzi múčnym jedlo a múčnikom? Keď hovoríme o múčnom jedle, máme na mysli hlavné jedlo, napríklad pirohy, buchty na pare, pečené buchty, žemľovku či ryžový nákyp. Ak však spomíname múčniky, sú to rôzne koláče, zákusky a pudingové poháre. Čo je však zaujímavé, niektoré múčne jedlá je možné podávať aj ako múčniky, ak zmenšíme porciu. Pri niektorých sa zas nevieme rozhodnúť či ide o múčne jedlo a či o múčniky. Je slivkový koláč hlavné jedlo alebo dezert? Sú palacinky múčnikom? Rozhodujúcim rozdielom medzi múčnikom a múčnym jedlom je váha porcie. Rozlíšiť ich by teda nemalo byť ťažké.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
December
2016

Sladké vianočné dobroty vo svete

Pridané: 15.12.2016 08:00:00

Sladké vianočné dobroty vo svete Vianoce nám klopú na dvere. No ešte predtým ako nastane tento sviatočný čas, sa musíme pripraviť, aby sme mali čo vyložiť na stôl. V domácnostiach sa samozrejme pečú koláčiky od výmyslu sveta, medovníčky, suché pečivo a pod. V školských jedálňach na to nie je ani priestor, ani čas a ani financie, no aj tak je zvykom, že v posledný školský deň by malo byť obedové menu niečím špeciálnym.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Nové jedlá pre školské jedálne

Pridané: 16.9.2016 08:30:00

Nové jedlá pre školské jedálne Do nového školského roku vstupujeme so 120 novými receptami, ktoré môžeme variť v školských jedálňach. Tieto recepty boli vybrané tak, aby obohatili jedálničky a spestrili ponuku obedov. Tieto nové receptúry by mali spĺňať všetky požiadavky boja proti obezite a dokonca zohľadňujú aj fakt, že rok 2016 je rokom strukovín a práve preto sa v nich mnohé objavujú v rôznom spracovaní.

Čítajte viac... Komentáre: 0

30
Marec
2016

Ako deťom servírovať jedlo - Nápady na besiedky a dni otvorených dverí

Pridané: 30.3.2016 12:45:00

Ako deťom servírovať jedlo - Nápady na besiedky a dni otvorených dverí V poslednej dobe ste určite na televíznych obrazovkách zaregistrovali reklamu, že ak deti odmietajú jesť zeleninu, môžete z nej urobiť nátierku na chlebík a určite sa tejto zdravej pochúťke potešia. No nie zo všetkého je možné vyrobiť nátierku a aj to sa deťom postupom času zunuje. Ponúkame vám teda pár trikov ako deťom naservírovať jedlo s troškou fantázie. Tieto rady môžete využiť doma, ak si vaše vlastné ratolesti odmietajú pochutnať na zelenine. Rovnako sa nimi môžete nechať inšpirovať napríklad na rôznych besiedkach alebo pri dňoch otvorených dverí vo vašej škole, keď budete prezentovať školský klub detí spolu so školskou jedálňou, rovnako ako prezentovali svoju prácu kuchárky a vedúca školskej jedálne v Handlovej, keď otvorila pre rodičov a širokú verejnosť svoje brány ZŠ Školská.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Marec
2016

Alternatívy mlieka

Pridané: 16.3.2016 15:15:00

Alternatívy mlieka Nie je pochýb o tom, že mlieko je jednou z najdôležitejších súčastí nášho jedálnička, pretože je plné vitamínov a minerálov. Čo však robiť, ak sa u dieťaťa vyvinie intolerancia na laktózu alebo trpí alergiou na mlieko? Ako sme už uviedli v jednom z predchádzajúcich článkov, v súčasnosti existuje množstvo alternatív, ktoré majú podobné nutričné hodnoty ako kravské mlieko. Niektoré sú dokonca natoľko výživné, že sa odporúča ich zaradiť do jedálneho lístka aj vtedy, ak dieťa netrpí ani intoleranciou, ani alergiou, ale chceme ozdraviť jeho stravovací plán alebo ho naučiť na nové druhy potravín. V školských jedálňach sa najčastejšie používa sójové mlieko, avšak rodičia doma môžu vyskúšať aj iné produkty.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Marec
2016

Obmedzenie príjmu lepku ako nový trend v stravovaní

Pridané: 11.3.2016 15:15:00

Obmedzenie príjmu lepku ako nový trend v stravovaní V jednom z minulých článkov sme vás informovali o probléme celiakie v dnešnej dobe. Táto diagnóza, ako sme uviedli sa objavuje stále častejšie. Keďže však jej prejavy sú veľmi rôznorodé a nie je jednoduché ju identifikovať, mnohí s touto chorobou žijú bez toho, aby vedeli čo spôsobuje ich ťažkosti. Existuje ešte druhá strana mince, ktorá spočíva v cielenom boji proti konzumácii bielkovín. Dokonca aj zdraví ľudia, ktorí so vstrebávaním lepku nemajú problémy, odmietajú konzumovať obilniny, v ktorých sa nachádza lepok. Je však obmedzenie príjmu lepku vhodné pre každého?

Čítajte viac... Komentáre: 0