EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

20
Október
2017

Najzdravšie ovocie na svete

Pridané: 20.10.2017 07:30:00

Najzdravšie ovocie na svete Najzdravšie ovocie na svete – obyčajné jablko má dokonca aj svoj svetový deň. Vo Veľkej Británii od roku 1991 oslavujú Deň jabĺk. Tento sviatok inšpiroval aj Deň pôvodných odrôd jabĺk, ktorý poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržanie ich prínosu pre miestne obyvateľstvo. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli informovať vás o jabĺčkach trošku viac.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
September
2017

Ako bojovať s Alzheimerom

Pridané: 21.9.2017 07:15:00

Ako bojovať s Alzheimerom Nanešťastie, dnes je situácia taká, že Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších príčin úmrtia populácie nad 65 rokov. Čo sa však deje s pacientom, ktorý trpí touto diagnózou? O pacientov sa musia starať najčastejšie jeho najbližší rodinní príslušníci. Táto diagnóza nezasiahne teda iba do života samotného pacienta, ale aj do života jeho najbližších príbuzných. O tejto chorobe sa však nehovorí dostatočne a preto je 21. september ako Svetový deň Alzheimerovej choroby výbornou príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto diagnóze.

Čítajte viac... Komentáre: 0

10
August
2016

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť

Pridané: 10.8.2016 07:45:00

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť Nie je nič zlé na tom, v jeden deň proste vypnúť všetky telefóny, sadnúť si na balkón, spraviť si kávičku a proste oddychovať. Človek potrebuje aj takéto dni ničnerobenia. Po dlhej dobe zaháľania však môže byť ťažké začať zasa fungovať v pracovnom režime. A ťažké to majú aj naše deti po dvoch mesiacoch prázdnin. Zrazu musia ráno skoro vstávať, majú presne zadelený čas, doma si musia robiť domáce úlohy a podobne. Preto sme pri tejto príležitosti preskúmali pár rebríčkov potravín, ktoré by mali telu dodať energiu a naštartovať mozog. Vybrali sme tie, ktoré sú vhodné aj pre stravníkov do školskej jedálne. Prvé sme vám predstavili v minulom článku, dnes pokračujeme.

Čítajte viac... Komentáre: 0

12
Júl
2016

Deti a kúpalisko. Čo im dať jesť?

Pridané: 12.7.2016 07:45:00

Deti a kúpalisko. Čo im dať jesť? Prvá chyba, ktorú robíme, keď ideme s rodinou k vode, je naša lenivosť. To, že si chceme oddýchnuť, to je v poriadku. Ale aspoň pri príprave proviantu by sme v sebe mali nájsť aspoň tú poslednú štipku energie, špeciálne ak ideme na kúpalisko s deťmi. Už deň dopredu si premyslime, čo budeme na deke konzumovať, pretože spoľahnúť sa na to, že pre deti nájdeme v ponuke bufetov niečo zdravé, je veľmi odvážne. Návštevníci preferujú hamburgery, hranolčeky, palacinky, gofry, hotdogy, guláše, pečenú krkovičku, grilované mäso a vyprážaný syr. A tomuto je prispôsobená aj ponuka bufetov na kúpalisku. A dať si v takýchto podmienkach tepelne neupravený zeleninový šalát môže byť tiež riskantné.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Júl
2016

Ako jedia malí Francúzi

Pridané: 4.7.2016 07:15:00

Ako jedia malí Francúzi To, že deti nejedávajú obedy v školských jedálňach a často odnášajú aj nedotknuté porcie, je bohužiaľ úplne bežné. No v poslednej dobe sa stretávame s tým, že rodičia sú bezradní aj doma. Mnohé druhy potravín deti proste odmietajú jesť. Majú problém s ich konzistenciou alebo vôňou. A po celom dni, keď mama doma pripravuje chutnú večeru a dieťa nezje ani jednu lyžicu jedla, môže to byť naozaj frustrujúce. Je to však v poriadku? Ak má dieťa problém s jednou potravinou, to sa ešte nejako pochopiť dá. Zväčša sa to dá aj vyriešiť. Deti napríklad nezjedia hríby. Ale keď hríby usušíme, pomelieme a tak pridáme k polievke, nemajú s jedlom žiadny problém. Ak však odmietajú akúkoľvek zeleninu, nedajbože nezjedia nič, čo je zelené, to už asi v poriadku nie je. Nás zaujal článok o francúzskych deťoch a o tom, ako ich vychovávajú k stravovaniu. Pár zaujímavých postrehov vám preto prinášame v tomto článku.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2016

Strava Indiánov

Pridané: 13.6.2016 14:30:00

Strava Indiánov Na konci školského roka sa v školách i materských školách organizovali rôzne podujatia a deti navštevovali zaujímavé tábory. Niektoré letné tábory boli dokonca aj tematické. Obľúbenou témou sú napríklad Indiáni. Deti sa môžu prezliecť za rôznych náčelníkov, vyrobiť si indiánske čelenky, obliecť sa do oblečenia so strapcami a pomaľovať si tvár bojovými farbami. Inšpirovalo nás to k tomu, aby sme si vyhľadali nejaké informácie o strave Indiánov. Prekvapilo nás, že je o tom veľa štúdií, pretože strava prírodných národov je považovaná za najzdravšiu na svete. Zozbierali sme mnoho informácií a preto sme sa rozhodli ich spracovať do krátkeho článku. Informácie z neho môžete využiť, ak vo vašej škole chystáte nejaké podujatie s touto tematikou alebo si len spravte tematickú nástenku na oživenie školskej jedálne. Informácie môžu byť využité aj v dejepise alebo zemepise, preto pokojne pošlite článok aj ďalej, budeme radi, ak informácie z neho pomôžu napríklad pri organizovaní rôznych podujatí, školských výletov, táborov, letných denných táborov, počas škôl v prírode alebo len tak ako oživenie školského roka.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Zázračne fazule rôznych druhov

Pridané: 11.4.2016 08:45:00

Zázračne fazule rôznych druhov Fazuľu pestujeme pre jej struky, ktoré sa konzumujú ešte nedozreté alebo pre semená, ktoré sa po dozretí vylupujú zo strukov. Fazuľa je síce najznámejšou strukovinou, avšak existuje také nespočetné množstvo druhov, že niekedy je len veľmi ťažké sa v nej vyznať. Okrem klasickej fazule sú v ponuke aj exotickejšie druhy. Niečo o rôznych odrodách fazúľ sa dočítate v nasledujúcich riadkoch, ale spomeňme najprv obyčajnú fazuľu ako najznámejšieho zástupcu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť

Pridané: 11.4.2016 08:00:00

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2015

Medzinárodné školské obedy

Pridané: 19.10.2015 13:00:00

Medzinárodné školské obedy Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?

Čítajte viac... Komentáre: 0