EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Máj
2016

Dbajte na čistotu rúk

Pridané: 4.5.2016 15:45:00

Dbajte na čistotu rúk Počas svetového dňa hygieny rúk, ktorý si pripomíname 5. mája, si musíme uvedomiť zarážajúci fakt, že len 15 % ľudí si umýva ruky správne. A čo tých zvyšných 85 %? Tí sa vystavujú zvýšenému riziku vzniku rôznych ochorení, pretože správne umývanie rúk je nesmierne dôležité a predovšetkým je to jedno z najlacnejších preventívnych opatrení rôznych ochorení, akými sú napríklad ochorenia vyvolané baktériou Escherichia coli alebo hepatitída typu A či úplavica. Zabúdame na to, že ruky si musíme umývať pred každým jedlom keď manipulujeme s nejakými liekmi, keď prebaľujeme dojčatá a samozrejme vždy, keď sú viditeľne znečistené. Hygiena rúk je dôležitá predovšetkým pri príprave jedla. Správne umývanie a sušenie rúk je jednou z najdôležitejších povinností pracovníkov v gastronómii a potravinárstve.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Marec
2016

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach

Pridané: 14.3.2016 14:45:00

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach V jednom z minulých článkov sme Vás informovali o tom, aká je dôležitá hygiena rúk zamestnancov zariadení školského stravovania. Uviedli sme príklad, že nedostatočne umyté ruky môžu napríklad kontaminovať zeleninové šaláty a vyvolať tak nákazu u stravníkov. Preto sme sa rozhodli viac vás informovať o čistote rúk pracovníkov školskej jedálne, a to pri príprave i pri výdaji pokrmov. Osobná hygiena zamestnancov zahŕňa napríklad aj nosenie vhodného pracovného odevu, dôkladné umývanie rúk a úpravu nechtov. Nechty musia byť krátke, ostrihané a nenalakované. Za dlhými nechtami by sa totiž mohli usádzať nečistoty a množiť mikroorganizmy. Rovnako je neprípustné nosiť prstene, pretože tie znemožňujú dôkladné umývanie rúk. Tak isto aj náramky a hodinky by mali ísť dole, pretože tie znemožňujú dôkladne umyť predlaktie. Na znečistených rukách sa usadzuje veľké množstvo mikroorganizmov, a preto sme sa rozhodli viac vás informovať o tom, ako si správne umývať ruky, aby ste tak predišli šíreniu mnohých nákaz.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
Marec
2016

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy

Pridané: 9.3.2016 16:30:00

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy V jednom z minulých článkov sme Vám predostreli jednu z možností, ako zvýšiť spotrebu zeleniny v školských jedálňach a zvýšiť tak celkový prísun vitamínov. Predstavili sme Vám šalátové pulty, ktoré už mnohé z vedúcich školských jedální využili a ich skúsenosti hovorili, že naozaj tento spôsob podávania zeleniny funguje. Avšak, z hygienického hľadiska môžete naraziť na rôzne problémy a v extrémnom prípade je možné spôsobiť nákazu. Bežnejšie sú však nákazy z nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec. Nákaza zo studeného zeleninového šalátu nie je taká bežná, ale ako sme už v minulom článku spomínali, práve preto, že nedochádza k žiadnej tepelnej úprave zeleniny, je potrebné dbať na všetky hygienické predpisy o to starostlivejšie. Pozrime sa však na to, čo by sa mohlo stať, ak by ste zeleninovým šalátom spôsobili nejakú nákazu.

Čítajte viac... Komentáre: 0