EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

19
September
2017

Ako nám prospievajú mliečne výrobky

Pridané: 19.9.2017 13:30:00

Ako nám prospievajú mliečne výrobky Mlieko i mliečne výrobky majú vysokú výživovú hodnotu a okrem toho sú dôležitým zdrojom vápnika. Vápnik je dôležitý predovšetkým pre deti. Preto je nutné konzumovať potraviny s dostatkom vápnika už v detskom veku, kedy ho náš organizmus dokáže maximálne využiť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Január
2017

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom?

Pridané: 13.1.2017 15:28:13

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom? To, že ryby sú v strave nenahraditeľné, je známy fakt. Mali by byť súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Pozrime sa však na to, ako to v skutočnosti vyzerá s našou konzumáciou rýb. V obchodoch môžeme nájsť ich široký výber. Kúpiť ich môžeme čerstvé, chladené i mrazené. Samozrejme, ponuka sa nevyrovná prímorským krajinám, no oproti minulosti sa o dosť vylepšila. V prímorských krajinách však majú tradíciu napríklad rybacie trhy. No nech už je to akokoľvek, ryby by mali byť určite v našej strave bohato zastúpené. Obsahujú cenné omega-3 mastné kyseliny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Január
2017

5 dôvodov prečo jesť ryby

Pridané: 13.1.2017 15:21:18

5 dôvodov prečo jesť ryby Už sme niekoľkokrát spomenuli, aké sú ryby dôležité v našom jedálničku a že by sme ich určite mali zaradiť do svojho stravovacieho plánu. Ryby totiž patria medzi najzdravšie potraviny na svete. Sú ľahko stráviteľné, preto sa hodia aj pri diéte a tiež sú vhodné pre deti. Okrem toho obsahujú mnoho plnohodnotných bielkovín, zdravé tuky, vitamíny, minerály a stopové prvky. Všetko živiny, ktoré náš organizmus potrebuje. Okrem toho, morské ryby sú vhodné, ak máme problémy so štítnou žľazou, pretože sú plné jódu, ktorý je pre jej činnosť nevyhnutný.

Čítajte viac... Komentáre: 1

03
Január
2017

Starý známy neznámy pstruh

Pridané: 3.1.2017 15:30:00

Starý známy neznámy pstruh Niekoľkokrát sme spomenuli, že v našich podmienkach by mal byť najčastejšie konzumovanou rybou pstruh. Je to veľmi výživná ryba a jedna z mála, ktorú aj na našom trhu môžeme kúpiť čerstvú. Povedzme si však niečo o tomto americkom svetobežníkovi, ktorý je doma aj v našich vodách, a preto neexistuje žiadny dôvod prečo túto rybku nezaradiť do jedálneho lístka seba i svojich detí.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 1

Pridané: 2.1.2017 08:30:00

Ryby od výmyslu sveta 1 Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac... Komentáre: 0

06
December
2016

Deti a ryby

Pridané: 6.12.2016 08:30:00

Deti a ryby Pri deťoch platí jedno zlaté pravidlo, že by sme ich už odmalička mali privykať na čo najväčšie množstvo rozličných druhov potravín, aby si privykli na rôzne chute, vône a nemali v dospelosti problém skúšať nové jedlá. K takýmto jedlám bezpochyby patria aj ryby. Deti k nim často mávajú averziu, no na ich jedálničku by určite nemali chýbať, pretože sú najcennejším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre správny neurologický vývoj detí. Tak isto im dodajú potrebné železo, zinok a morské ryby sú bohatým zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy a napomáha správnemu rastu. Dôležité sú aj bielkoviny v rybacom mäse. Je dôležité, aby deti komplexne prijímali všetky potrebné zložky, ktoré sú pre organizmus v útlom veku nenahraditeľné. Odkedy je však vhodné zaradiť do detského jedálnička ryby?

Čítajte viac... Komentáre: 0

06
December
2016

Význam rýb v našej strave

Pridané: 6.12.2016 08:15:00

Význam rýb v našej strave Všetci veľmi dobre vieme, že pestrý jedálny lístok a vyvážená životospráva je najistejšia cesta k dobrému zdraviu. Súčasťou takéhoto stravovania, v ktorom nielen obmedzíme hranolčeky a nezdravé jedlá, ale pridáme aj ovocie a zeleninu, by mali byť aj ryby. Nanešťastie, sme svedkami toho, že na našom stole sa ryby objavujú len veľmi zriedkavo. A keď ich nekonzumujeme my dospelí, ktorí by sme mali ísť deťom príkladom, ako to môžeme chcieť od nich? Začnime teda od seba. Možno keď pochopíme význam rýb v našom stravovaní, rozhodneme sa ich pridať na jedálny lístok a urobíme tak pre svoje zdravie veľmi veľkú službu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2015

Medzinárodné školské obedy

Pridané: 19.10.2015 13:00:00

Medzinárodné školské obedy Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?

Čítajte viac... Komentáre: 0