EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

15
Máj
2017

Bezlepkové pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:15:00

Bezlepkové pečenie Rovnako ako diabetici, aj celiatici si môžu pochutnať na chutných múčnikoch a dezertoch, samozrejme v tom prípade, že vedia, ako postupovať pri ich príprave a aké suroviny použiť. Veľa ľudí si život a jedlo bez múky nevie predstaviť. Celiatici však hovoria, že sa to dá, len treba na to trochu praxe. Skoro všetky koláče sa napríklad dajú upiecť aj bezlepkové. Mimoriadne chutná na pečenie je amaranthová múka a bežne ju dostať aj v supermarketoch. Pri nákupoch však treba podrobne čítať zloženie výrobku, nakoľko rozdiel môže byť aj v práškoch do pečiva. Niektoré obsahujú kukuričný škrob, iné pšeničný. Rovnako je to napríklad s práškovým cukrom, do ktorého sa pridáva protihrudkujúca látka, opäť kukuričný alebo pšeničný škrob. Vždy treba čítať zloženie. Zaberie to čas, ale istota je istota.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Marec
2017

Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Pridané: 3.3.2017 08:17:44

Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania V dňoch 27. a 28. februára sme sa zúčastnili školenia na tému Vzdelávanie odborných zamestnancov školského stravovania. Stretnutia boli určené predovšetkým pre kuchárky. Viedla ich Mgr. Ľudmila Očenášová z Odboru školstva a MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Podobného stretnutia sme sa zúčastnili aj v máji minulého roku a hoci toto bolo určené pre vedúce školských jedální, je vhodný čas zhodnotiť, či nastal posun v nedostatkoch, na ktoré pani Očenášová vo svojich prednáškach opakovane upozorňovala.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
Január
2017

Ako zdravo nahradiť mäso

Pridané: 26.1.2017 15:00:55

Ako zdravo nahradiť mäso Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
November
2016

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Pridané: 25.11.2016 10:00:00

Tajomstvo skryté v gaštanoch Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Nové jedlá pre školské jedálne

Pridané: 16.9.2016 08:30:00

Nové jedlá pre školské jedálne Do nového školského roku vstupujeme so 120 novými receptami, ktoré môžeme variť v školských jedálňach. Tieto recepty boli vybrané tak, aby obohatili jedálničky a spestrili ponuku obedov. Tieto nové receptúry by mali spĺňať všetky požiadavky boja proti obezite a dokonca zohľadňujú aj fakt, že rok 2016 je rokom strukovín a práve preto sa v nich mnohé objavujú v rôznom spracovaní.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Júl
2016

Aká čokoláda je vhodná pre deti?

Pridané: 7.7.2016 13:30:00

Aká čokoláda je vhodná pre deti? V obchode dnes môžeme nájsť mnoho čokolád, tých pravých a kvalitných, ale aj čokoládových pochúťok, ktoré v skutočnosti s čokoládou nemajú nič spoločné. V tomto prípade ide o lacnejšie cukrovinky, preto sa aj vo veľkom predávajú. Miesto masla je v týchto cukrovinkách použitý stužený tuk. Nekupujme preto deťom na maškrtenie lacnú čokoládu, pretože chceme ušetriť. Koniec koncov sa nám to vráti v účtoch za lekára, pretože im vôbec nedávame čokoládu, ale skôr veľké množstvo cukru a nezdravý tuk, ktorý zaťažuje ich srdce, cievy a zvyšuje aj hladinu cholesterolu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Máj
2016

Školenie na tému vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Pridané: 31.5.2016 12:30:00

Školenie na tému vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania Dňa 25. mája 2016 sa v budove Okresného úradu v Banskej Bystrici konalo pracovné stretnutie zamestnancov zariadení školského stravovania pri materských školách, základných školách a stredných školách. Stretnutie bolo určené predovšetkým pre nové vedúce, ale ako hneď na začiatku podotkla Mgr. Ľudmila Očenášová, na školení boli srdečne vítané aj služobne staršie. To na záver potvrdila aj jedna zo skúsenejších vedúcich: „Robím vedúcu školskej jedálne už 36 rokov, ale stále sa tu niečo nové naučím.“ A to je zmyslom týchto stretnutí, preto sú aj spomenuté témy koncipované tak, aby niečo vedúcim priniesli. V prvej časti Mgr. Ľudmila Očenášová rozoberala legislatívne predpisy pre školské stravovanie a vedenie dokumentácie a v druhej časti metodické pokyny k používaniu Materiálno-spotrebných noriem. Na stretnutí vystúpila aj MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Predovšetkým však odpovedala na konkrétne otázky vedúcich školských jedální, týkajúce sa Systému zabezpečenia kontroly hygieny a bezpečnosti potravín (ďalej len HACCP) v zariadeniach školského stravovania.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Apríl
2016

Sladké raňajky pre celiatikov

Pridané: 22.4.2016 15:45:00

Sladké raňajky pre celiatikov V súčasnosti sa veľa hovorí aj o kukuričných lupienkoch na raňajky. Sú vhodné, nie sú vhodné? Toto nie je predmetom nášho článku, pretože ich vhodnosť alebo nevhodnosť závisí od toho, s čím ich konzumujeme a predovšetkým koľko si ich dáme a aj od mnohých individuálnych záležitostí a jedálneho lístka počas celého dňa. Faktom však je, že kukuričné lupienky pobláznili celú generáciu. Už dlhé roky patria na náš stôl a obľubujú ich hlavne deti. Avšak čo tie, ktoré sú alergické na lepok. Môžu si dať takéto sladké raňajky?

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Jedálny lístok v materskej škole

Pridané: 13.4.2016 14:00:00

Jedálny lístok v materskej škole Predškolský vek je u dieťaťa azda najkrajším, ale aj veľmi komplikovaným obdobím. Dieťa prechádza mnohými zmenami. Prerezal sa mu trvalý chrup, zosilnela kostra i svalstvo. Detská motorika je stále dokonalejšia, reč dieťaťa je už na vyššej úrovni a stále sa vyvíja. Dôležitá je výchova dieťaťa, pretože sa formujú jeho kladné návyky, ale aj zlozvyky. Aj výživa sa postupne prispôsobuje strave dospelých, no má mnoho pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať, aby výsledné jedlo bolo vhodné pre dieťa v predškolskom veku. Samozrejme, nemusíme s deťmi zaobchádzať ako s rukavičkami, no iný prístup ako k starším žiakom je samozrejme žiaduci.

Čítajte viac... Komentáre: 0