EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

13
Január
2017

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom?

Pridané: 13.1.2017 15:28:13

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom? To, že ryby sú v strave nenahraditeľné, je známy fakt. Mali by byť súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Pozrime sa však na to, ako to v skutočnosti vyzerá s našou konzumáciou rýb. V obchodoch môžeme nájsť ich široký výber. Kúpiť ich môžeme čerstvé, chladené i mrazené. Samozrejme, ponuka sa nevyrovná prímorským krajinám, no oproti minulosti sa o dosť vylepšila. V prímorských krajinách však majú tradíciu napríklad rybacie trhy. No nech už je to akokoľvek, ryby by mali byť určite v našej strave bohato zastúpené. Obsahujú cenné omega-3 mastné kyseliny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

24
Október
2016

Kvalita a čerstvosť mäsa

Pridané: 24.10.2016 09:15:00

Kvalita a čerstvosť mäsa Kúpiť čerstvé a kvalitné mäso je v záplave konzervačných látok a farbív veľmi veľkým umením. Médiá sú plné škandálov o nekvalitnom mäse, o mrazenom mäse vydávanom za čerstvé a o prebaľovaní mäsa. Spotrebitelia strácajú dôveru. Nedá sa spoľahnúť ani na to, že pekné mäso je zaručene čerstvé. Výrobky môžu vyzerať na pohľad lákavo a pritom byť nekonzumovateľné. Treba sa riadiť zdravým sedliackym rozumom. Po prvé, mäso je len mäso a akékoľvek prívlastky, že mäso je krehčené alebo ochutené či pripravované s novou receptúrou, sú nežiaduce. Tak isto, ak je cena nízka, nečakajme extra kvalitu tovaru.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Máj
2016

Strava mladých športovcov

Pridané: 31.5.2016 13:30:00

Strava mladých športovcov Pre dieťa je absolútne nevyhnutná správna životospráva. Ak je dieťa, v akomkoľvek veku, zároveň aj aktívnym športovcom, napríklad navštevuje športovú triedu, musí mu byť prispôsobený aj jedálny lístok, pretože spotreba príjmu bielkovín dieťaťa alebo adolescenta, ktorý športuje, je vyššia ako spotreba detí, ktorí svoj čas trávia viac menej pasívne. Príjem energie je veľmi dôležitý, lebo ak je nedostatočný, väčšinou budú v strave chýbať aj dôležité živiny, minerály a vitamíny a v dôsledku takejto nevyváženej stravy sa môžu objaviť aj vážnejšie zdravotné problémy. Samozrejme, ani športový výkon nebude taký, aký by mal v skutočnosti byť, ale pokiaľ hovoríme o deťoch, na prvom mieste by malo byť zdravie pred akýmkoľvek športovým výkonom. Pozrime sa však na to, čo všetko by mala strava mladých športovcov obsahovať. Samozrejme na to myslia aj Materiálno-spotrebné normy a normovanie pre športovcov sa líši od normovania ostatných žiakov. Ale tomu sa budeme venovať neskôr.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre školské stravovanie

Pridané: 17.5.2016 12:45:00

Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre školské stravovanie Jednou zo spoločensky najdôležitejších úloh v súčasnosti je ozdravenie výživy obyvateľstva s dôrazom na najcitlivejšiu vekovú kategóriu – deti a mládež. Preto je nevyhnutné zadefinovať požiadavky na bezpečnosť a kvalitu hlavných skupín potravín. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka aj z tohto dôvodu vypracovalo Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. V materiáli ministerstvo určuje, akými zásadami sa majú jedálne pri nákupe surovín riadiť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2015

Medzinárodné školské obedy

Pridané: 19.10.2015 13:00:00

Medzinárodné školské obedy Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?

Čítajte viac... Komentáre: 0