EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

15
Máj
2017

Bezlepkové pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:15:00

Bezlepkové pečenie Rovnako ako diabetici, aj celiatici si môžu pochutnať na chutných múčnikoch a dezertoch, samozrejme v tom prípade, že vedia, ako postupovať pri ich príprave a aké suroviny použiť. Veľa ľudí si život a jedlo bez múky nevie predstaviť. Celiatici však hovoria, že sa to dá, len treba na to trochu praxe. Skoro všetky koláče sa napríklad dajú upiecť aj bezlepkové. Mimoriadne chutná na pečenie je amaranthová múka a bežne ju dostať aj v supermarketoch. Pri nákupoch však treba podrobne čítať zloženie výrobku, nakoľko rozdiel môže byť aj v práškoch do pečiva. Niektoré obsahujú kukuričný škrob, iné pšeničný. Rovnako je to napríklad s práškovým cukrom, do ktorého sa pridáva protihrudkujúca látka, opäť kukuričný alebo pšeničný škrob. Vždy treba čítať zloženie. Zaberie to čas, ale istota je istota.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2016

Indiánske pokrmy

Pridané: 13.6.2016 15:00:00

Indiánske pokrmy V minulom článku ste si mohli prečítať, ako sa strava Indiánov odlišovala od tej našej. Keďže ide o zaujímavú tému a nie je možné ju pokryť na pár stranách, rozhodli sme sa k nej ešte vrátiť a v nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, aké tradičné pokrmy Indiáni konzumovali. Ako prvé vám predstavíme indiánsku tekvicovú polievku. Možno vás inšpiruje k tomu, aby ste ku koncu školského roka pripravili indiánsky obed. Menu bude celkom jednoduché.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2016

Olejové špecialitky

Pridané: 3.5.2016 15:45:00

Olejové špecialitky Rastlinné oleje pochádzajú zo semien, strukovín, orechov a niektoré dokonca aj z ovocia. Podľa toho, o aký rastlinný olej ide, sa rozhodujeme či je vhodný do teplej alebo studenej kuchyne. Ale rovnako si vyberáme aj podľa toho, aký má účinok na naše zdravie, pretože niektoré oleje sú doslova skvapalneným liekom vo fľaštičke. Kokosový olej je kráľom aj v kozmetike, palmový olej je zas najlacnejším. Lieskovcový olej patrí medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje, sezamový má zasa rovnako dlhú históriu ako aj zoznam liečivých účinkov. Orechový olej je jeden z najvýživnejších, ľanový je pokladaný za zázrak prírody, tekvicový našiel svoje uplatnenie v studenej kuchyni. Arašidový olej má jedinečnú arómu a využíva sa predovšetkým v exotickej kuchyni a kukuričný olej je vhodný aj do teplej kuchyne. Je potrebné však vedieť o nich oveľa viac.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Hrozba skrytého cukru

Pridané: 19.4.2016 12:45:00

Hrozba skrytého cukru Každú chvíľu sa hovorí o nebezpečenstve soli a o jej škodlivom vplyve na zdraví. No už menej sa hovorí o cukre a predovšetkým o jeho skrytých zdrojoch. Pritom môže byť rovnako, ak nie aj viac nebezpečný. Čo je však najväčšou hrozbou sú skryté zdroje cukru, pretože tak cukor konzumujeme bez toho, aby sme o ňom vedeli. Taký chlieb, korenie a omáčky sú v skutočnosti sladké, aj keď sladko nechutia. Cukor sa dokonca nachádza aj v mrazených a sušených potravinách či dokonca v údeninách. Nanešťastie, tento cukor neobsahuje žiadne výživné látky pre organizmus, iba zvyšuje hladinu krvného cukru. Nadmerné množstvo soli zvyšuje riziko vzniku zubného kazu, ochorení srdca a cukrovky. Cukor tak isto negatívne vplýva na vznik obezity.

Čítajte viac... Komentáre: 0