EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

19
Jún
2017

Svetová čajová veľmoc

Pridané: 19.6.2017 13:30:00

Svetová čajová veľmoc Prirodzene čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii pri hraniciach Číny a Indie. Dnes sa však ako kultúrna rastlina pestuje všade tam, kde to len prirodzené prírodné podmienky dovoľujú. Medzi čajové veľmoci tak dnes môžeme zaradiť napríklad Indiu, Pakistan, Irán, Srí Lanku, Taiwan, Japonsko, Indonéziu, Nepál, Austráliu, Argentínu a Keňu. V niektorých exotických krajinách má čajová kultúra veľmi dlhú históriu a postupne sa z exotiky rozšírila do celého sveta, aj k nám do Európy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Marec
2017

Celosvetový fenomén s názvom pirohy

Pridané: 13.3.2017 14:04:11

Celosvetový fenomén s názvom pirohy Pirohy s bryndzou alebo s makom a plnené slivkovým lekvárom často považujeme za niečo celkom tradičné a dá sa povedať, že aj výsostne slovenské. No opak je pravdou. V prvom rade, pirohy sú známe a obľúbené po celom svete od Británie, Írska, Španielska až cez Škandináviu, Nemecko, Ukrajinu, Rusko, Strednú Áziu a Blízky východ až po Indiu, Čínu a Japonsko. Dokonca je celkom možné, že pirohy vlastne ani nevznikli v Európe, ale v Ázii. A ktorá verzia je tak vzdialená, že na pirohy sa už ani nepodobá, teda aspoň na prvý pohľad? No predsa klasické čínske a japonské pirohy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
Apríl
2016

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne

Pridané: 29.4.2016 14:45:00

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne Slovenské školské stravovanie je na vysokej úrovni, no stále existujú oblasti, v ktorých je žiadúce zlepšenie a okrem toho, je veľmi dôležité byť otvorený aj inšpiráciám zo zahraničia. Dnes, vo svete internetu to nie je vôbec ťažké, pretože všetky vzdialenosti sa skracujú. Rovnako ako sa môžeme inšpirovať zásadami školského stravovania v Česku, môžeme si zobrať príklad aj zo školských obedov v Japonsku. Pozrime sa teda na stravovanie našich českých bratov i vzdialených Japoncov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Apríl
2016

Tajomstvo piatej chuti

Pridané: 22.4.2016 15:30:00

Tajomstvo piatej chuti O glutamane sa toho v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a mnohokrát v spojitosti s výrobkom, ktorý glutaman neobsahuje. Čo sa však skrýva za týmto tajomným názvom? O čo vlastne ide? Pôvod glutamanu, teda aspoň toho prírodného, spájame so starovekou Čínou a Japonskom. Kúsky riasy bohaté na obsah glutamátu sa tu používali ako prísada do takmer každého jedla, pretože mali veľmi výraznú chuť. V Japonsku si chuť týchto rias obľúbili natoľko, že ju povýšili na piatu chuť. Bežne hovoríme o slanej, sladkej, horkej a kyslej chuti. No Japonci poznajú aj tzv. glutamátovú. Náhradou tohto prírodného ochucovadla je glutaman sodný, ktorý bol chemicky vytvorený tak, aby sa čo najviac ponášal na chuť spomínaných morských rias. Cieľ bol pravdepodobne splnený, pretože glutaman si získal aj celý zvyšok sveta.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2015

Medzinárodné školské obedy

Pridané: 19.10.2015 13:00:00

Medzinárodné školské obedy Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?

Čítajte viac... Komentáre: 0