EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Október
2017

Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie?

Pridané: 4.10.2017 08:30:00

Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie? Tuky sú pre naše telo neskutočne dôležité. Dokonca sú účinnou prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení, treba si však dávať pozor na to, v akej forme budeme tuky prijímať. Vyvstáva otázka, či si na chlieb natrieť maslo alebo margarín. O masle je rozšírený mýtus, že obsahuje živočíšne tuky, ktoré sú zdrojom mnohých ochorení. Preto sa dlho preferovali rastlinné margaríny. Kvalitné prírodné maslo však nemôžeme v žiadnom prípade odsúvať z jedálneho lístka, pretože podľa najnovších výskumov, je skutočné maslo lepšie ako margarín, i väčšina olejov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa

Pridané: 19.9.2017 14:15:00

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa Niet pochýb o tom, že mlieko je pre našu výživu veľmi dôležité. Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zostaviť taký jedálny lístok, ktorý by dieťaťu poskytoval vápnik v dostatočnom množstve. Vo výžive malých detí uprednostňujeme predovšetkým smotanové a polotučné mliečne výrobky. Nízkotučné sú úplne nevhodné. Najvhodnejšie sú pre deti jogurty alebo kyslomliečne nápoje. Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou jedálneho lístka dieťaťa. S kravským mliekom ako takým sa však musí opatrne. Niektoré deti totiž môžu mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Takéto dieťa nemôže ani mlieko ani žiadne mliečne výrobky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Január
2017

Jogurt - živé jedlo

Pridané: 17.1.2017 08:48:01

Jogurt - živé jedlo Jogurty patria medzi potraviny, ktoré by sa mali na našom jedálnom lístku objavovať pravidelne. Sú dobré pre naše trávenie a tak isto pre štíhlu líniu. Sú plné bielkovín, vápnika, draslíka, fosforu a prospešných baktérií mliečneho kvasenia. Práve tieto baktérie sú dôležité pre obranyschopnosť nášho organizmu a podporujú trávenie. Avšak, ich nevýhodou je, že prežívajú len veľmi krátko, preto ich treba dopĺňať do tela pravidelne ich každodenným konzumovaním.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Deň mlieka

Pridané: 17.5.2016 12:00:00

Deň mlieka Mlieku a mliečnym výrobkom sme sa venovali pri príležitosti Dňa mlieka už viac. V Gastro novinách ste sa mohli dočítať niečo o exotických druhoch mlieka, o zabudnutej srvátke a žinčici i o svetoznámej bryndzi. Avšak pri príležitosti Dňa mlieka nemôžeme zabudnúť na samotné mlieko, na tekutý vápnik v pohári. Výživnejšiu potravinu ako je mlieko by sme však len veľmi ťažko hľadali.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Výrobky z mlieka

Pridané: 21.3.2016 14:30:00

Výrobky z mlieka Výrobky z mlieka sú veľmi výživné, pretože obsahujú všetky základné živiny. Nášmu telu dodajú bielkoviny, tuky i sacharidy. Hlavne sú však dôležitým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov. Niektoré mliečne výrobky sú na našom stole každý deň, no často si ani neuvedomujeme, koľko živín nimi nášmu telu dodávame. Iné si pamätajú už len naše staré mamy a stravníci v školských jedálňach ich v živote neochutnali. V nasledujúcich riadkoch Vás zoznámime s viacerými mliečnymi výrobkami, pričom na stránke nájdete aj pár inšpirácií, aký recept z nich pripraviť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Nie je mlieko ako mlieko

Pridané: 21.3.2016 10:00:00

Nie je mlieko ako mlieko Tradične najviac konzumujeme kravské mlieko. Za najvhodnejšiu formu konzumácie kravského mlieka sú považované kyslomliečne výrobky ako je jogurt, kyslá smotana, kefír alebo cmar. Vhodné sú aj tvrdé syry typu čedar, vyzretá gouda alebo parmezán. Obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné. Najzdravšie je samozrejme mlieko plnotučné a od voľne pasených kráv.

Čítajte viac... Komentáre: 0