EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

13
Október
2017

Vajíčka naše každodenné

Pridané: 13.10.2017 10:15:34

Vajíčka naše každodenné Svetový deň vajec si pripomíname od roku 1996. Cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a význame vajec v našej strave. Telu totiž dodávajú mnoho plnohodnotných bielkovín a množstvo vitamínov a minerálov. Vajcia sú totiž veľmi výživné a ich pravidelná konzumácia prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Október
2016

Vývar nielen v nedeľu

Pridané: 4.10.2016 07:30:00

Vývar nielen v nedeľu Vývar je naozaj niečo výnimočné a pritom tak jednoduché. Vzniká postupným varením surovín vo vode, ktoré zmenia číru vodu na niečo neopísateľné. Vývar sa dá použiť samostatne ako polievka s prílohou, ale tak isto aj ako základ na prípravu rôznych jedál, napríklad omáčok. Vlastne všade tam, kde sa používa na prípravu pokrmu voda, je možné použiť vývar. Vývarov poznáme viac a každý z nich sa používa na prípravu iných jedál a tiež sa inak pripravuje. Pozývame vás teda na exkurziu svetom vývarov, ktoré môžeme s chuťou jesť v nedeľu na obed i odložiť do chladničky a použiť pri ďalšom varení.

Čítajte viac... Komentáre: 0

23
Marec
2016

Múka na desať rôznych spôsobov

Pridané: 23.3.2016 13:05:05

Múka na desať rôznych spôsobov Rozhodli sme sa vám predstaviť 10 netradičných typov múk, ktoré by ste určite mali poznať. Sú to plodiny, ktoré bežne v školskej jedálni určite nepoužívate, no je čas, aby sa vám dostali do povedomia. Možno ich začnete skúšať doma pri pečení, možno si tento článok vytlačíte a dáte na nástenku do školskej jedálne, aby sa aj žiaci dozvedeli niečo nové o múke a uvedomili si, že variť, keď je na trhu také obrovské množstvo surovín, nie je vôbec jednoduché.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Marec
2016

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok

Pridané: 22.3.2016 14:45:00

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok V Gastro novinách vedúcim školských jedální a kuchárkam často ponúkame inšpirácie, ako zaujímavo naservírovať jedlo. Tieto rady, inšpirácie a nápady využívajú pri rôznych besiedkach, slávnostných recepciách alebo počas dní otvorených dverí a počas rôznych iných slávnostných podujatí. V jednom z jarných čísel sme uverejnili pár obrázkových inšpirácií, ako naservírovať vajíčka. Nápady ocenili predovšetkým vychovávateľky v školských kluboch detí alebo pani kuchárky v materských školách pri pripravovaní posedenia na rôzne besiedky. Pri príprave takéhoto malého pohostenia môžeme dokonca zapojiť aj samotné deti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Jedlé veľkonočné dekorácie

Pridané: 21.3.2016 08:30:00

Jedlé veľkonočné dekorácie Veľká noc je nielen kresťanským sviatkom, ale predovšetkým aj sviatkom jari. Na veľkonočnom stole sa vždy nachádza chutné jedlo od výmyslu sveta, ale okrem toho aj rôzne veľkonočné dekorácie. Dominantou veľkonočného stola sú samozrejme kraslice. Kraslice je možné vyrábať rôznymi zaujímavými spôsobmi. Môžete si ich dokonca vyrobiť aj doma, no málokoho napadne, že si celkom jednoducho vyrobíte nielen peknú, ale i chutnú dekoráciu. Ponúkame vám pár inšpirácií, ako naservírovať jedlo, aby bolo chutné, ale zároveň ulahodilo aj vášmu oku.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
Október
2015

Keď jedlo útočí

Pridané: 29.10.2015 14:15:00

Keď jedlo útočí Alergia na potraviny sa v súčasnosti vyskytuje stále častejšie. Potravinová alergia je abnormálna imunologická odpoveď organizmu na potravinové proteíny. Potravinové alergie sa prejavujú širokým spektrom príznakov: svrbením, opuchmi, tráviacimi ťažkosťami, sťaženým dýchaním, kašľom, ťažkosťami s prehĺtaním a pod. V nasledujúcom článku uvádzame základné informácie o 14 najhlavnejších alergénoch, ktorými sú: obilniny obsahujúce lepok, kôrovce, vajcia, ryby, arašidy, sója, mlieko, orechy, zeler, horčica, sezam, oxid siričitý, vlčí bôb a mäkkýše.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Október
2015

Týždeň zdravej výživy

Pridané: 22.10.2015 12:30:00

Október je mesiacom, kedy sa častejšie skloňuje slovné spojenie zdravá výživa. Čelíme v súčasnosti mnohým problémom, ktoré súvisia so zdravou životosprávou, pretože väčšina ľudí zdravú výživu podceňuje. Avšak, správna výživa je jedným z hlavných činiteľov, ktoré vplývajú na náš zdravotný stav. Špeciálne treba dbať na zdravú výživu, ak ide o deti, pretože v tomto prípade je v hre ich ďalší fyzický a psychický rozvoj. Deťom treba dávať pestrú a hlavne energeticky vyváženú stravu, pretože správna výživa neovplyvňuje len telesný rast a telesné zdravie, ale podporuje aj správny duševný vývoj dieťaťa. Dieťa, ktoré sa stravuje v školskej jedálni by malo dostávať zdravú a vyváženú stravu. Rodič by mal mať záruku, že o všetky potreby jeho dieťaťa, čo sa týka zdravej životosprávy je postarané. Malo by to tak byť, avšak problémom môžu byť návyky, ktoré si dieťa do školskej jedálne prináša už z domu. Základy výživy totiž kladú rodičia a školská jedáleň iba stavia na týchto základoch. Správne stravovacie návyky je však potrebné osvojiť si už v detskom veku, pretože ovplyvňujú zdravotný stav a kvalitu života aj neskôr.

Čítajte viac... Komentáre: 0