EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

12
Február
2016

Tradičný pôst

Pridané: 12.2.2016 12:30:00

V minulosti sa pôst dodržiaval oveľa prísnejšie ako dnes. Samozrejmosťou bol pôst na Popolcovú stredu, no v silnejšie veriacich regiónoch sa ľudia postili, počas celých nasledujúcich 40 dní. Tradične sa ľudia zdržiavali mäsitých pokrmov, niektorí dokonca aj mliečnych výrobkov. Aj kuchyňa sa musela celá zbaviť zbytkov jedla z fašiangových hodov. Musela sa doslova vydrhnúť. Riadili a odmasťovali sa všetky plochy v kuchyni. Bolo potrebné sa zbaviť všetkého nezdravého, čo sa na človeka doslova nalepilo počas fašiangov. Gazdinky dokonca aj varili v iných hrncoch ako v tých, čo používali pri bežnom varení. Zväčša išlo o hlinené hrnce. Aj príbory sa v pôste vymenili za hlinené alebo drevené. Inde, kde sa všetko varilo v jednom hrnci, sa aspoň poriadne upratala kuchyňa, pretože nie každá rodina mala možnosť používať viacero hrncov. Na Popolcovú stredu skoro ráno sa vydrhli hrnce pieskom alebo popolom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
Február
2016

Škaredá streda

Pridané: 9.2.2016 13:15:00

Škaredá streda Skončili sa fašiangy, čas veselíc, tancovačiek a bujarej zábavy. Nastala popolcová streda a začína štyridsať dní trvajúci pôst. V minulosti sa v tento deň väčšinou podávala nejaká pôstna, napríklad strukovinová polievka a cestoviny s makom. Poznáme ich ako šúľance. Zbožnejšie ženičky nejedli celý deň a len na večeru prehltli niečo malé na zahnanie toho najväčšieho hladu. Dodržiaval sa teda veľmi prísny pôst. Mäso sa nejedlo a ani iné jedlá sa nemastili. Jesť sa mohlo len trikrát za deň, z toho len raz do sýta. V tento deň sa najčastejšie varila švábka s mliekom, krupicová kaša, ryža v mlieku, ktorá sa posypala cukrom a škoricou.

Čítajte viac... Komentáre: 0