EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

20
Október
2017

Najzdravšie ovocie na svete

Pridané: 20.10.2017 07:30:00

Najzdravšie ovocie na svete Najzdravšie ovocie na svete – obyčajné jablko má dokonca aj svoj svetový deň. Vo Veľkej Británii od roku 1991 oslavujú Deň jabĺk. Tento sviatok inšpiroval aj Deň pôvodných odrôd jabĺk, ktorý poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržanie ich prínosu pre miestne obyvateľstvo. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli informovať vás o jabĺčkach trošku viac.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
September
2017

Ako bojovať s Alzheimerom

Pridané: 21.9.2017 07:15:00

Ako bojovať s Alzheimerom Nanešťastie, dnes je situácia taká, že Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších príčin úmrtia populácie nad 65 rokov. Čo sa však deje s pacientom, ktorý trpí touto diagnózou? O pacientov sa musia starať najčastejšie jeho najbližší rodinní príslušníci. Táto diagnóza nezasiahne teda iba do života samotného pacienta, ale aj do života jeho najbližších príbuzných. O tejto chorobe sa však nehovorí dostatočne a preto je 21. september ako Svetový deň Alzheimerovej choroby výbornou príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto diagnóze.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Január
2017

5 dôvodov prečo jesť ryby

Pridané: 13.1.2017 15:21:18

5 dôvodov prečo jesť ryby Už sme niekoľkokrát spomenuli, aké sú ryby dôležité v našom jedálničku a že by sme ich určite mali zaradiť do svojho stravovacieho plánu. Ryby totiž patria medzi najzdravšie potraviny na svete. Sú ľahko stráviteľné, preto sa hodia aj pri diéte a tiež sú vhodné pre deti. Okrem toho obsahujú mnoho plnohodnotných bielkovín, zdravé tuky, vitamíny, minerály a stopové prvky. Všetko živiny, ktoré náš organizmus potrebuje. Okrem toho, morské ryby sú vhodné, ak máme problémy so štítnou žľazou, pretože sú plné jódu, ktorý je pre jej činnosť nevyhnutný.

Čítajte viac... Komentáre: 1

10
August
2016

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť

Pridané: 10.8.2016 07:45:00

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť Nie je nič zlé na tom, v jeden deň proste vypnúť všetky telefóny, sadnúť si na balkón, spraviť si kávičku a proste oddychovať. Človek potrebuje aj takéto dni ničnerobenia. Po dlhej dobe zaháľania však môže byť ťažké začať zasa fungovať v pracovnom režime. A ťažké to majú aj naše deti po dvoch mesiacoch prázdnin. Zrazu musia ráno skoro vstávať, majú presne zadelený čas, doma si musia robiť domáce úlohy a podobne. Preto sme pri tejto príležitosti preskúmali pár rebríčkov potravín, ktoré by mali telu dodať energiu a naštartovať mozog. Vybrali sme tie, ktoré sú vhodné aj pre stravníkov do školskej jedálne. Prvé sme vám predstavili v minulom článku, dnes pokračujeme.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť

Pridané: 11.4.2016 08:00:00

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Február
2016

Moderný pôst

Pridané: 15.2.2016 10:30:00

Moderný pôst V súčasnosti je pôst veľmi individuálnou záležitosťou. Vo viac veriacich rodinách sa dodržiava stále, aj keď nie tak prísne a ortodoxne ako v minulosti. No práve toto pôstne obdobie je aj dnes vhodné na ozdravenie jedálneho lístku, na striedmejšie stravovanie, na zaradenie väčšieho množstva zeleniny do stravy, zrieknutie sa tučných nezdravých jedál a obmedzenie sladkostí. Niektorí ľudia využívajú pôst na očistu organizmu a vo väčšom konzumujú potraviny, ktoré pomáhajú detoxikovať organizmus. Ponúkame vám možnosť, ako sa prihovoriť svojim stravníkom a zvýšiť aj ich povedomie o zdravom stravovaní. Detoxikačnými potravinami, čiže potravinami, ktoré pomáhajú očistiť a ozdraviť organizmus, sú ľanové semená, kapusta, celozrnná ryža, jogurt, cvikľa, mrkva, brusnice, špargľa a petržlen. Nezabudnite, že väčšinu týchto potravín nájdete aj na policiach nášho skladu, hoci nie v čerstvom stave. No taká kyslá kapusta sa s listom hlávkovej kapusty nedá ani porovnať. Odporučiť vám môžeme aj červenú repu značky EDEN. O jej priam úžasných účinkoch na zdravie sa dozviete v nasledujúcich riadkoch tohto článku. Tak isto budeme na našej stránke postupne uverejňovať recepty priamo šité pre potreby školských jedální, v ktorých sa tieto potraviny nachádzajú.

Čítajte viac... Komentáre: 0