EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

13
Október
2017

Vajíčka naše každodenné

Pridané: 13.10.2017 10:15:34

Vajíčka naše každodenné Svetový deň vajec si pripomíname od roku 1996. Cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a význame vajec v našej strave. Telu totiž dodávajú mnoho plnohodnotných bielkovín a množstvo vitamínov a minerálov. Vajcia sú totiž veľmi výživné a ich pravidelná konzumácia prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka

Pridané: 22.2.2017 15:27:38

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka Je naozaj pravda, že receptov na palacinky poznáme nespočetné množstvo. Stačí sa pozrieť na americké palacinky a na naše slovenské. Na prvý pohľad by sme ani netypovali, že ide o rovnaké jedlo. A dokonca aj pri našich slovenských palacinkách poznáme také veľké množstvo spôsobov, ako ich pripraviť, že môžeme mať pocit, že ide o stovky rôznych jedál. Palacinky s nutelou alebo šľahačkou, zapekané palacinky s tvarohom a lekvárom alebo slané palacinky plnené kuracinkou alebo plesňovým syrom. Aké palacinky sa však konzumujú za hranicami nášho malého Slovenska a aké palacinky obľubujú za hranicami Európy?

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
November
2016

Súboj medzi hamburgerom, biftekom a karbonátkom

Pridané: 29.11.2016 07:30:00

Súboj medzi hamburgerom, biftekom a karbonátkom Mleté mäso je v školských jedálňach veľmi obľúbené. Môžeme z neho napríklad pripraviť čevabčiči, káhirské špagety, kapustu s mäsovými guľkami, pečený karbonátok, kel plnený mäsom a ryžou, mäsovo-zeleninový nákyp, mletý rezeň so syrom alebo sekaný vyprážaný rezeň. Sú to všetko osvedčené recepty školských jedální. Známe sú však aj hamburgery, bifteky a karbonátky. Pozrime sa, ako by obstáli v spoločnom súboji.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
August
2016

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia

Pridané: 9.8.2016 15:15:00

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia Deň leňošenia, teda Záhaľčivý deň, môžeme osláviť 10. augusta. V tento deň môžeme oficiálne dlhšie ostať v posteli a celý deň polihovať a oddychovať, samozrejme, ak to máme dohodnuté so svojim nadriadeným. Ak teda chceme aspoň jeden deň, hoci len poobede po práci leňošiť, práve v tento deň na to máme celkom dobrú výhovorku. No ak si myslíme, že náš mozog dokáže úplne nemyslieť a že vydržíme celý deň nič nerobiť, sme trošku na omyle, pretože mozog sa nedokáže dlho flákať. Poznáme to po dvojtýždňovej dovolenke, ktorú sme strávili na chalupe. Dali sme si záväzok, že nebudeme aspoň pár dní nič robiť, že budeme len oddychovať, žiadna práca v záhradke, žiadne kosenie. Chvíľu sme si to možno aj užívali, ale potom prišla nervozita, nuda a otrávenosť. Náš mozog sa už jednoducho nudil. Po tak dlhej dobe zasa začať normálne fungovať však nemusí byť ľahké. Rovnako ťažké to majú aj deti po letných prázdninách. Ťažko sa im nabieha na režim učenia, nevedia sa sústrediť a sú ešte ako keby spomalené. No vedeli ste, že aj vy v školskej jedálni im môžete pomôcť? Skúste v prvé dni školského vyučovania zaradiť recepty, v ktorých sa budú nachádzať nasledovné potraviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Máj
2016

Nedostatok železa u detí

Pridané: 31.5.2016 14:15:00

Nedostatok železa u detí V článku o mladých športovcoch a ich správnej výžive sme načrtli problém, ktorý sa u detí môže objaviť, a tým je nedostatok železa. Naozaj, chudokrvnosť spôsobená jeho nedostatkom je pozorovaná aj u malých detí. Môže sa však objaviť v ktoromkoľvek veku. Bez dostatočného príjmu železa kostná dreň neprodukuje toľko červených krviniek, koľko je potrebné. Železo je potrebné na tvorbu krvného farbiva – hemoglobínu. Príčinou takejto anémie nemusí byť len nedostatočný príjem železa z potravy, ale aj to, ak sa železo vstrebáva v zníženej miere. Niekedy však ani nemusíte tušiť, že dieťa trpí nedostatkom železa a odhalí ho až vyšetrenie u lekára. Jeho dlhodobý nedostatok však môže mať vážne následky. Dieťa, ktoré nemá dostatok železa, má okrem toho slabšiu imunitu a ťažko odoláva chorobám.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Marec
2016

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok

Pridané: 22.3.2016 14:45:00

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok V Gastro novinách vedúcim školských jedální a kuchárkam často ponúkame inšpirácie, ako zaujímavo naservírovať jedlo. Tieto rady, inšpirácie a nápady využívajú pri rôznych besiedkach, slávnostných recepciách alebo počas dní otvorených dverí a počas rôznych iných slávnostných podujatí. V jednom z jarných čísel sme uverejnili pár obrázkových inšpirácií, ako naservírovať vajíčka. Nápady ocenili predovšetkým vychovávateľky v školských kluboch detí alebo pani kuchárky v materských školách pri pripravovaní posedenia na rôzne besiedky. Pri príprave takéhoto malého pohostenia môžeme dokonca zapojiť aj samotné deti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Jedlé veľkonočné dekorácie

Pridané: 21.3.2016 08:30:00

Jedlé veľkonočné dekorácie Veľká noc je nielen kresťanským sviatkom, ale predovšetkým aj sviatkom jari. Na veľkonočnom stole sa vždy nachádza chutné jedlo od výmyslu sveta, ale okrem toho aj rôzne veľkonočné dekorácie. Dominantou veľkonočného stola sú samozrejme kraslice. Kraslice je možné vyrábať rôznymi zaujímavými spôsobmi. Môžete si ich dokonca vyrobiť aj doma, no málokoho napadne, že si celkom jednoducho vyrobíte nielen peknú, ale i chutnú dekoráciu. Ponúkame vám pár inšpirácií, ako naservírovať jedlo, aby bolo chutné, ale zároveň ulahodilo aj vášmu oku.

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
Január
2016

Minerálne látky

Pridané: 18.1.2016 14:30:00

Minerálne látky Minerálny látky sú anorganické látky dvoch skupín. Sú to minerály a stopové prvky. Medzi minerály radíme vápnik, horčík, sodík, draslík, chlór a síru. Medzi stopové prvky patrí železo, zinok, jód, meď, mangán, fluór, chróm, kremík a molybdén. Odporúčané denné dávky jednotlivých minerálov a stopových prvkov sú podrobne opísané v Odporúčaných výživových dávkach pre obyvateľstvo osobitne pre viacero vekových kategórií. Množstvo minerálnych látok v tele je rôzne. Aj absorbovanie a ich využiteľnosť z potravy je u jednotlivých prvkov rôzna. Všeobecne však platí, že z rastlinných zdrojov telo dokáže absorbovať menej minerálov ako zo živočíšnych. Nevyužiteľné zlúčeniny telo jednoducho vylúči.

Čítajte viac... Komentáre: 0