EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

10
Október
2017

Ako chutným jedlom predísť depresii

Pridané: 10.10.2017 08:33:54

Ako chutným jedlom predísť depresii V októbri si pripomíname aj Európsky deň depresie. Jeho hlavnou myšlienkou je zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách rôznych duševných porúch, o možnostiach ich liečby a o perspektíve, ako s nimi fungovať. No dôležité je aj to, ako im predchádzať. Prevenciou totiž môže byť jednoduchá zmena jedálneho lístka. Treba vynechať štipľavé a korenisté jedlá, neodporúča sa ťažšia strava, uprednostňovať by sa mali jednoduchšie a zdravšie jedlá. Dokonca je možné do jedálneho lístka zaradiť také potraviny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na vylepšenie nálady.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
September
2017

Mlieko - každý pohár iný

Pridané: 26.9.2017 07:15:00

Mlieko - každý pohár iný Niet pochýb o tom, že mlieko je jednou z najzdravších potravín vôbec. Je veľmi významné pre zdravý vývoj a funkciu nervovej sústavy. Mlieko však má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie človeka. No nájdu sa aj takí ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy alebo nevedia stráviť bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo je veľká škoda, pretože sú to bielkoviny veľmi kvalitné. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy nevedia mlieko dobre stráviť a môže im tak spôsobiť tráviace ťažkosti. Vápnik, horčík a všetky dôležité vitamíny, ktoré nám mlieko dodáva, potom musia nahradiť inými potravinami.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Jún
2017

Svetová čajová veľmoc

Pridané: 19.6.2017 13:30:00

Svetová čajová veľmoc Prirodzene čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii pri hraniciach Číny a Indie. Dnes sa však ako kultúrna rastlina pestuje všade tam, kde to len prirodzené prírodné podmienky dovoľujú. Medzi čajové veľmoci tak dnes môžeme zaradiť napríklad Indiu, Pakistan, Irán, Srí Lanku, Taiwan, Japonsko, Indonéziu, Nepál, Austráliu, Argentínu a Keňu. V niektorých exotických krajinách má čajová kultúra veľmi dlhú históriu a postupne sa z exotiky rozšírila do celého sveta, aj k nám do Európy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Január
2017

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom?

Pridané: 13.1.2017 15:28:13

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom? To, že ryby sú v strave nenahraditeľné, je známy fakt. Mali by byť súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Pozrime sa však na to, ako to v skutočnosti vyzerá s našou konzumáciou rýb. V obchodoch môžeme nájsť ich široký výber. Kúpiť ich môžeme čerstvé, chladené i mrazené. Samozrejme, ponuka sa nevyrovná prímorským krajinám, no oproti minulosti sa o dosť vylepšila. V prímorských krajinách však majú tradíciu napríklad rybacie trhy. No nech už je to akokoľvek, ryby by mali byť určite v našej strave bohato zastúpené. Obsahujú cenné omega-3 mastné kyseliny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
November
2016

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Pridané: 25.11.2016 10:00:00

Tajomstvo skryté v gaštanoch Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
November
2016

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách

Pridané: 7.11.2016 09:45:00

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách V Gastro novinách sme vám predstavili niekoľko zaujímavých korenín, ktoré sa hodia na ochutenie mletého mäsa. Ide o koreniny, ktoré používame v kuchyni každý jeden deň. Sú natoľko bežné, že sme celkom zabudli, aké zaujímavé sú, ako sa používali v minulosti a aké účinky majú na náš organizmus.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2016

Exkurzia záhonom tekvíc

Pridané: 19.10.2016 19:30:00

Exkurzia záhonom tekvíc O tekvici sme už čo to napísali. Dozvedeli sme sa, že v kuchyni má veľmi široké využitie. Môžeme z nej pripraviť chutnú krémovú polievku, urobiť prílohu k mäsu, upiecť zdravý koláč alebo jednoducho ugrilovať a ozvláštniť tak každú grilovačku či záhradné posedenie. Tam však jej využitie naozaj nekončí. Medzi netradičné spôsoby použitia tekvice patrí výroba hudobných nástrojov alebo tekvica ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Dekorácie z tekvice v jesennom období a v okolí Sviatku všetkých svätých sú samozrejmosťou. Práve v tomto období môžeme byť prekvapení z množstva druhov tekvíc, ktoré sú nám k dispozícii. Povedzme si niečo o tých u nás najbežnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Júl
2016

Pravá čokoláda

Pridané: 7.7.2016 12:45:00

Pravá čokoláda Samozrejme, nie je čokoláda ako čokoláda. Aj dnes existuje veľmi veľa druhov a príchutí. Okrem toho, čokoláda prešla veľmi dlhým vývojom. Svetlo sveta uzrela vďaka Aztékom a Mayom. Tí čokoládu miešali s rôznym korením a inými prísadami a pili ju ako energetický nápoj pred súbojmi. Do Európy kakaové bôby priviezol cestovateľ Kolumbus. Spočiatku bola čokoláda prístupná len veľmi zámožným ľuďom a šľachte. Bola znamením luxusu. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, vznikla v roku 1847. Dovtedy sa pila len ako nápoj. Potom sa začala miešať s kakaovým maslom, kakaovým práškom a cukrom. Mliečna čokoláda sa zrodila ešte neskôr, teda v roku 1875. K jej výrobe bolo použité kondenzované mlieko.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Júl
2016

Ako jedia malí Francúzi

Pridané: 4.7.2016 07:15:00

Ako jedia malí Francúzi To, že deti nejedávajú obedy v školských jedálňach a často odnášajú aj nedotknuté porcie, je bohužiaľ úplne bežné. No v poslednej dobe sa stretávame s tým, že rodičia sú bezradní aj doma. Mnohé druhy potravín deti proste odmietajú jesť. Majú problém s ich konzistenciou alebo vôňou. A po celom dni, keď mama doma pripravuje chutnú večeru a dieťa nezje ani jednu lyžicu jedla, môže to byť naozaj frustrujúce. Je to však v poriadku? Ak má dieťa problém s jednou potravinou, to sa ešte nejako pochopiť dá. Zväčša sa to dá aj vyriešiť. Deti napríklad nezjedia hríby. Ale keď hríby usušíme, pomelieme a tak pridáme k polievke, nemajú s jedlom žiadny problém. Ak však odmietajú akúkoľvek zeleninu, nedajbože nezjedia nič, čo je zelené, to už asi v poriadku nie je. Nás zaujal článok o francúzskych deťoch a o tom, ako ich vychovávajú k stravovaniu. Pár zaujímavých postrehov vám preto prinášame v tomto článku.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Jún
2016

Týždeň plačúcich očí

Pridané: 21.6.2016 09:30:00

Týždeň plačúcich očí Už na začiatku júna Odborový zväz pracovníkov školstva zahájil kampaň za lepšie platy pre nepedagogických zamestnancov ako reakciu na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov o 6%, pričom nepedagogickí zamestnanci by aj po 1. septembri 2016 mali dostávať rovnaké platy. Situácia nepedagogických zamestnancov je dlhodobo kritická. Dostávajú len štvrtinu toho, čo ich kolegovia v Európskej únii, dôchodky majú nižšie ako občania, ktorí v živote nepracovali a okrem toho, mnohé kuchárky sa sťažujú aj na ťažké pracovné podmienky, zastarené vybavenie kuchýň, a preto odborári žiadajú, aby došlo aj k navýšeniu platov nepedagogických zamestnancov.

Čítajte viac... Komentáre: 12