EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Zázračne fazule rôznych druhov

Pridané: 11.4.2016 08:45:00

11 Apríl 2016

Fazuľu pestujeme pre jej struky, ktoré sa konzumujú ešte nedozreté alebo pre semená, ktoré sa po dozretí vylupujú zo strukov. Fazuľa je síce najznámejšou strukovinou, avšak existuje také nespočetné množstvo druhov, že niekedy je len veľmi ťažké sa v nej vyznať. Okrem klasickej fazule sú v ponuke aj exotickejšie druhy. Niečo o rôznych odrodách fazúľ sa dočítate v nasledujúcich riadkoch, ale spomeňme najprv obyčajnú fazuľu ako najznámejšieho zástupcu.

Zázračne fazule rôznych druhov

Obyčajná fazuľa

Obyčajná fazuľa je najčastejšie pestovaným druhom fazule. Pozná ju takmer každý a nájdeme ju v každom obchode. Odroda pochádza z Ameriky, u nás sa pestuje v záhradách i vo veľkom na poliach. Má veľa odrôd. Vysoké fazule sa sadia pri drevených kolíkoch alebo pri plote. Nízke odrody fazule zostávajú skôr pri zemi. Existuje aj viacero farebných variácií fazule. Konzumujú sa aj nezrelé fazuľové struky, ktoré môžu byť zelené žlté alebo fialové. Podľa úžitku môžeme hovoriť o fazuli poľnej, ktorá sa pestuje na zrelé semená a o fazuli záhradnej, ktorá sa pestuje na zelené struky.

Ostrolistá fazuľa

Tento druh fazule pochádza z juhozápadu USA a zo severozápadu Mexika. V Amerike ich poznáme ako tzv. tepary. Fazuľa sa tu pestuje už veľmi dlho, preto došlo k vypestovaniu stoviek krajových odrôd najrôznejších farieb. Semená fazule sú drobné a majú jemnú orieškovú chuť. Uvaria sa veľmi rýchlo, ale struky sa nejedia. Je to púštny druh fazule, preto k pestovaniu nepotrebuje veľké množstvo vody. Preto aj semená treba skladovať v absolútne suchom prostredí.

Tepary

Šarlátová fazuľa

Je to nezvyčajný druh červenej fazule. Nazýva sa aj ohnivá fazuľa. Pestuje sa predovšetkým v Štajersku, preto ju nazývame aj štajerská. Pri príprave pokrmov z tejto fazule je potrebné ju aspoň 12 hodín máčať vo vode a až potom variť. Výborne sa hodí do šalátov a polievok. Je štajerskou špecialitou a pripravujú sa z nej aj vynikajúce hlavné jedlá.  Ako každá fazuľa obsahuje bielkoviny, vlákninu a minimum tuku. Je bohatá na vitamíny skupiny B a minerály. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje mozgovú činnosť. Pravidelná konzumácia tejto fazule znižuje riziko rakoviny čriev a konečníka.

Šarlátová fazuľa

Mesačná fazuľa

Mesačná fazuľa sa nazýva aj fazuľou limskou. Na tanieri zaujme plochými semenami, ktoré majú tvar polmesiaca. Chuťovo pripomína šarlátovú fazuľu. Existuje viacero druhov mesačnej fazule. Niektoré majú veľké, iné malé semená, líšia sa aj farbou. Niektoré sú krásne strakaté. Konzumujú sa aj nezrelé struky.

Mesačná fazuľa

Drobnozrnná zelená fazuľa

Táto fazuľa pôvodom pochádza z Ameriky. Používa sa čerstvá alebo sušená. V obchodoch sa predáva aj predvarená alebo konzervovaná. Je vhodná predovšetkým na prípravu šalátov. Tradičným jedlom je vo Francúzsku, kde sa podáva ako príloha k pečenému jahňaťu.

Drobnozrnná zelená fazuľa

Mungo fazuľa

Fazuľa mungo je malá a olivovo zelená fazuľka, ktorá pripomína zelený hrášok a podobne aj chutí. Pochádza z Indie a keďže je veľmi výživná, niekedy ju označujeme ako zelené sójové bôby. Mungo fazuľa je ideálna na klíčenie. Klíčky rastú veľmi rýchlo a sú aj chutné. Používa sa varená do šalátov a polievok.  Namáča sa pred varením 10 až 18 hodín. Fazuľa mungo je všeliekom na imunitu a iné choroby. Je plná enzýmov, vitamínov, minerálov a proteínov.

Fazuľa mungo

Azuki

Kráľovnou fazule je azuki. Patrí totiž medzi najlepšie a najzdravšie druhy fazúľ a strukovín. Pestuje sa predovšetkým vo východnej Ázii a v Himalájach. Veľmi rozšírená je aj v Japonku. Tu patrí medzi top potraviny po chuťovej i zdravotnej stránke. Jej plody sú malé a podlhovasté. Majú tmavočervenú až hnedú farbu a na jednej strane majú bielu čiarku. Táto fazuľa sa najčastejšie používa pri sladkých jedlách, pretože má jemnú orieškovú chuť. Je nabitá živinami pre dokonalé fungovanie tela. Podporuje trávenie, chudnutie a dobrý cyklus tela. Je vhodná na tepelnú úpravu a aj na klíčenie.

Azuki

Bostonská fazuľa

Bostonská fazuľa sa tiež nazýva perlička, pretože má menšie semená. Je bielej farby. Používa sa najmä do francúzskeho pokrmu „cassoulet". Tradičné bostonské pečené fazule sú predchodcami moderných konzervovaných pečených fazúľ.

Bostonská fazuľa

Čierna fazuľa

Farebné strukoviny sú výborným zdrojom antioxidantov, preto je vysoko cenená pre svoje účinky čierna fazuľa. Čím je fazuľa tmavšia, tým obsahuje viac antioxidantov. Čierna fazuľa napríklad obsahuje 10 – krát viac antioxidantov ako citrusové ovocie a zhruba toľko, ako červené hrozno a brusnice.

Čierna fazuľa

Maslová fazuľa

Maslová fazuľa je druh veľkej odrody, ktorá rovnako ako ostatné druhy obsahuje bielkoviny, provitamín A a vysoký podiel draslíka. Pomáha pri srdcovocievnych ochoreniach, pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny hrubého čreva a znižuje obsah cukru v krvi. Po uvarení chutí ako jedlé gaštany. Existuje viacero druhov, napríklad tmavá alebo biela.

Maslová fazuľa

 

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre