Výrobky z mlieka
Pridané: 21.3.2016 14:30:00
21 Marec 2016
Výrobky z mlieka sú veľmi výživné, pretože obsahujú všetky základné živiny. Nášmu telu dodajú bielkoviny, tuky i sacharidy. Hlavne sú však dôležitým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov. Niektoré mliečne výrobky sú na našom stole každý deň, no často si ani neuvedomujeme, koľko živín nimi nášmu telu dodávame. Iné si pamätajú už len naše staré mamy a stravníci v školských jedálňach ich v živote neochutnali. V nasledujúcich riadkoch Vás zoznámime s viacerými mliečnymi výrobkami, pričom na stránke nájdete aj pár inšpirácií, aký recept z nich pripraviť.
Jogurt
Jedným z najobľúbenejších výrobkov z mlieka je jogurt. Často ho nazývame aj lekárom v tégliku a čo je priam úžasné, deti jogurt naozaj milujú. Jogurt sa ako kyslomliečna lahôdka dostane do každej jednej domácnosti a využíva sa aj pri varení. Jogurt má pre človeka mnoho pozitívnych účinkov. Keďže je to produkt z mlieka, zachováva si množstvo bielkovín, vápnika a fosforu. Obsahuje aj vitamíny skupiny B. Patrí medzi ľahko stráviteľné potraviny. Veľký význam má konzumácia jogurtu predovšetkým pre obsah živých jogurtových kultúr, ktoré pomáhajú aj pri črevných infekciách a celkovo zlepšujú trávenie. Jogurty patria medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečnych výrobkov, ktorých pravidelná konzumácia dokáže posilniť aj imunitu organizmu. Podporuje správnu látkovú premenu a bráni aj množeniu škodlivých baktérií v črevách. V školskej jedálni sú obľúbené jogurtové omáčky, ktoré nahrádzajú majonézy s vysokým obsahom kalórií.
Ponúkame Vám aj tip na jogurtovú omáčku. Biely jogurt jednoducho vyšľaháme s horčicou, ochutíme umytou a jemne nakrájanou mladou cibuľkou, uhorkami, soľou a zjemníme cukrom.
Kyslá smotana
Kyslá smotana je obľúbenou prísadou v kuchyni. Kyslú smotanu strávime jednoduchšie ako sladkú. Obsahuje kvalitné mliečne bielkoviny a množstvo vápnika. Je obľúbená v studenej kuchyni. Pripravujeme z nej rôzne dipy do šalátov. Je nenahraditeľná aj pri príprave rôznych dezertov. Bez kyslej smotany by sme však nemohli pripraviť ani kyslú fazuľovú polievku. Kyslá smotana sa teda výborne hodí na prípravu slaných i sladkých jedál a do studenej i teplej kuchyne, čo z nej robí jeden z najobľúbenejších mliečnych výrobkov.
Sladká smotana
Sladká smotana sa nachádza v smotane do kávy, v smotane na varenie a v smotane na šľahanie. Sladká smotana sa líši od kyslej smotany množstvom tuku, konzistenciou i sladkosťou. Je redšia a sladšia. Sladká smotana dodá pokrmom vláčnosť a potrebnú hustotu. Najväčšie percento tuku obsahuje smotana na šľahanie, z ktorej pripravujeme šľahačku. Využívame ju pri pečení rôznych zákuskov a dezertov. Je to naozajstná maškrta, no má vysokú kalorickú hodnotu.
Tvaroh
Tvaroh je doslova skvelým mliečnym výrobkom, pretože sa dá využiť na mnoho spôsobov. Môžeme z neho pripraviť nátierky, použiť ho pri pečení koláčov alebo z neho vyčariť aj chutné hlavné jedlo. Je vhodný do sladkých i slaných jedál. Vaši stravníci určite ocenia tvarohové guľky, ktoré podávame s opraženou strúhankou a džemom. Polejeme ich rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom. Medzi jeho naj vlastnosti patrí vysoký obsah bielkovín, obsahuje málo sacharidov a prekypuje vápnikom, preto by mal byť pravidelnou súčasťou zdravého jedálneho lístka. Tvaroh pri pravidelnej konzumácii dokonca znižuje hladinu cholesterolu v krvi a po jeho konzumácii sme dlho sýty, pretože má vysoký obsah bielkovín. Tvaroh sa síce trávi pomaly, no ľahko. Je preto vhodný aj pri rôznych diétach kvôli problémom so žlčníkom alebo žalúdkom. Je to jedna z najobľúbenejších potravín športovcov a kulturistov. Je plný vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných látok. Obsahuje aj omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré chránia mozgové bunky a podporujú ich správnu funkciu. Vďaka vápniku pozitívne pôsobí aj na pevnosť kostí a zubov. Vitamín B 12 v ňom spôsobuje znižovanie napätia a úzkosti. Podporuje aj imunitný systém. Tvaroh má ešte jednu extra výbornú vlastnosť. Ani po tepelnom spracovaní nestráca svoje živiny a zdraviu prospešné látky.
Maslo
Maslo je vďaka svojmu komplexnému zloženiu veľmi hodnotnou potravinou. Tradičné kravské maslo obsahuje spravidla 82 % tuku. Tuk obsiahnutý v masle je však skvelo vyvážený. Maslo je okrem toho plné všetkých v tuku rozpustných vitamínov – A, D, E a K. Maslo je bohaté aj na minerály, ako sú jód, mangán, chróm, zinok, meď a selén. Maslo sa vyrába zo smotany, má príjemnú chuť a používa sa na prípravu rôznych pokrmov. Maslo je výborné aj na prípravu nátierok. Do masla môžeme pridať rôznu zeleninu a vykúzliť tak zeleninovú nátierku, ktorou ani deti nepohrdnú. Receptov na nátierky je však veľmi veľa a ingrediencie sa môžu kombinovať rôznymi spôsobmi, vždy inak a podľa vlastnej chuti.
Syry
Syry sú plnohodnotnými potravinami, ktoré sú vyrobené zo sladkého alebo kyslého tvarohu. Obsahujú všetky podstatné časti mlieka, preto sú veľmi zdravými potravinami. Syry patria medzi ľahko stráviteľné potraviny. Najčastejšie sa na výrobu syrov používa kravské mlieko, ale čoraz populárnejšie sú aj syry z kozieho a ovčieho mlieka a v exotických krajinách dokonca aj syry z ťavieho mlieka. Aj vďaka tomu poznáme viac ako 4000 druhov syra. Syr je ukážkovou mliečnou bielkovinou. No okrem toho obsahuje aj tuk a cholesterol. Syr sa pridáva do mnohých pokrmov. Dávame si ho na chlieb i na špagety. Dokonca ho pridávame aj do koláčov. Keďže je syrov také veľké množstvo, je ho možné kombinovať takmer so všetkým. Vďaka svojej pestrosti a rôznym chutiam, môže tvoriť prílohu, hlavné jedlo, dezert či pochutinu.
Srvátka
Zabudnutým pokladom našich starých mám je srvátka. Hoci sa v školskej jedálni nepoužíva, aj napriek tomu sme ju zaradili do tohto článku, pretože mladším vekovým kategóriám tento pojem už veľa nehovorí. A keď budete v máji pripravovať pri príležitosti Dňa mlieka ochutnávky mliečnych výrobkov, prípadne iný program, nezabudnite spomenúť aj tento zabudnutý mliečny výrobok. Srvátka v sebe obsahuje mnoho vitamínov a minerálov a je prospešná pri zvládaní mnohých zdravotných problémov. Pri výrobe syra vzniká sladká srvátka, pri výrobe tvarohu kyslá srvátka. V súčasnosti sa predáva aj sušený koncentrát, z ktorého je možné pripraviť výborný a zdravý srvátkový nápoj. Srvátka môže byť prospešná pri vysokom cholesterole, pri detoxikácii organizmu, upravuje metabolizmus, prospieva tráveniu a priaznivo pôsobí na činnosť našich obličiek.
Cmar
Pri mútení masla vzniká ako druhotný produkt cmar, prípadne sa alternatívne vyrába kysnutím mlieka. Cmar poskytuje mnoho bielkovín, ktoré naše telo potrebuje pre zdravie. Tak isto je plný vitamínov, obsahuje stopové prvky, vrátane železa, horčíka, fosforu, draslíka a zinku. Cmar sa v receptoch používa ako náhrada za mlieko všade tam, kde chceme docieliť štipľavú chuť, ktorá je pre tento produkt charakteristická. Mnoho kuchárov používa cmar do palaciniek. Výborne sa hodí do zemiakovej kaše, do omáčok, ale tiež na prípravu šalátových zálievok. Cmar dodá telu potrebnú energiu a pri pravidelnej konzumácii je aj výbornou prevenciou proti srdcovým a cievnym chorobám.