EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Vláknina, bielkoviny a tuky v mäse

Pridané: 27.10.2016 11:45:00

27 Október 2016

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako nám konzumácia mäsa dodáva vlákninu, koľko bielkovín z neho prijímame a koľko tuku môžeme na tanieri očakávať. Jediné, čo by sme mohli mäsu vyčítať je, že neobsahuje až tak veľa vlákniny, ale na druhej strane, mäso prirodzene konzumujeme s niečím iným, s nejakou prílohou alebo zo zeleninou, v ktorej je vlákniny dostatok. Na druhej strane, mäso je významným zdrojom bielkovín. Ich hodnota je porovnateľná s nutričnou hodnotou vaječnej bielkoviny. Tá sa vyznačuje tým, že organizmus dokáže bielkoviny z vajíčka zužitkovať na 100 %.

Vláknina, bielkoviny a tuky v mäse

Pozrime sa bližšie na vlákninu. Je to nestráviteľná zložka stravy, ktorá pomáha pohybu jedla tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a čistí črevá. Navyše na seba viaže niektoré látky z jedla, napríklad cholesterol. Pravidelný prísun vlákniny teda čistí črevá a pozitívne pôsobí na celý tráviaci trakt. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a tým aj riziko infarktu. Dostatok vlákniny môže pôsobiť preventívne proti rakovine hrubého čreva.

Vláknina sa vo všeobecnosti delí na dva druhy. Je to vláknina rozpustná a vláknina nerozpustná. Rozpustná vláknina je stráviteľná a jej hlavnou úlohou je regulovať trávenie a podporiť vstrebávanie sacharidov v tenkom čreve. Nerozpustná vláknina je nestráviteľná, ale pre telo veľmi dôležitá. Pomáha vyvolať pocit nasýtenia, lieči problémy s vyprázdňovaním a uľahčuje prácu čriev. Práve pre tieto dôvody je nutné jesť potraviny bohaté na vlákninu. Sú to napríklad celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, čerstvé a sušené ovocie a tmavá listová zelenina. Odporúčaná denná dávka pre zdravého dospelého človeka je 30 g vlákniny. Nadmerné množstvo nemusí priniesť osoh len preto, že zjeme vlákniny viac. Môže totiž spôsobovať nadúvanie a zažívacie ťažkosti.

Vláknina v mäse 2

Bohužiaľ, trpíme akútnym nedostatkom vlákniny, pretože náš jedálny lístok sa skladá väčšinou len z mäsa, bieleho pečiva, koláčov, mliečnych výrobkoch a rýchleho občerstvenia. A všetko zhoršujeme tým, že miesto toho, aby sme trochu upravili jedálniček, prijímame vlákninu formou potravinových náhrad a doplnkov. A čo tak si dať na miesto toho kúsok mäsa a zemiačiky varené v šupke? Veď nikde nie je napísané, že nedeľný obed musí vždy obsahovať knedľu. Chcete kúsok šunky? Smelo do toho. Biele pečivo nahraďte celozrnným. Ale samozrejme, obložený zeleninový tanier so šunkou a vareným vajíčkom váš tiež zasýti a vyhnete sa skrytým cukrom, ktoré obsahuje biele pečivo. Milujete rizoto? Vyskúšajte nelúpanú divokú ryžu. Proste ju primiešajte ku klasickej ryži. Slušnú porciu zeleniny obsahuje aj šalát zo surovej zeleniny a ovocia. Ideálne je si dopriať šalát ku každému jedlu a nahradiť ním celú prílohu alebo aspoň jej časť.

Šalát a mäso

To, čo mäso stráca v oblasti vlákniny, plnohodnotne nahrádza množstvom bielkovín. Bielkoviny, ako sme už niekoľkokrát uviedli sú najvýznamnejšou zložkou mäsa. Ich obsah v chudom mäse je až 23 %. Sú to plnohodnotné bielkoviny, ktoré dokáže telo výborne zužitkovať.

Dôležité v mäse sú aj tuky, aj keď pravdepodobne ide o slovo, ktoré v spojitosti s jedlom nepočujeme radi. Je potrebné si však uvedomiť, že tuky sú zdrojom energie a okrem toho, sú dôležité aj pre vstrebávanie vitamínov, ktoré sú rozpustné výlučne v tukoch. Sú to vitamín A, D, E a K.

Tuk v mäse

Dnes v mäse nájdeme menej tuku ako kedysi, pretože jeho množstvo kleslo v dôsledku šľachtenia a tiež zmien v zložení krmiva. Okrem toho, množstvo tuku môžeme znížiť vhodným spracovaním mäsa, napríklad grilovaním. No nezabúdajme, že napríklad na pečenie alebo do fašírok trošku viditeľného tuku naozaj nie je na škodu. Ak z chudého mäsa odstránime všetok tuk, bude obsahovať veľmi málo tuku, ale práve tuku vďačíme za to, že mäsko je nakoniec šťavnaté, chutné a voňavé. Nadmerné množstvo tuku však nie je zdravé. Preto slaninka, údeniny a klobásky nie sú práve vhodnou každodennou potravou. Takáto strava môže viesť k nadváhe, zvýšenej hladine cholesterolu, a preto sa odporúča tuky obmedzovať, ale v žiadnom prípade nie vynechať. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti