EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Týždeň zdravej výživy

Pridané: 22.10.2015 12:30:00

22 Október 2015

Október je mesiacom, kedy sa častejšie skloňuje slovné spojenie zdravá výživa. Čelíme v súčasnosti mnohým problémom, ktoré súvisia so zdravou životosprávou, pretože väčšina ľudí zdravú výživu podceňuje. Avšak, správna výživa je jedným z hlavných činiteľov, ktoré vplývajú na náš zdravotný stav. Špeciálne treba dbať na zdravú výživu, ak ide o deti, pretože v tomto prípade je v hre ich ďalší fyzický a psychický rozvoj. Deťom treba dávať pestrú a hlavne energeticky vyváženú stravu, pretože správna výživa neovplyvňuje len telesný rast a telesné zdravie, ale podporuje aj správny duševný vývoj dieťaťa. Dieťa, ktoré sa stravuje v školskej jedálni by malo dostávať zdravú a vyváženú stravu. Rodič by mal mať záruku, že o všetky potreby jeho dieťaťa, čo sa týka zdravej životosprávy je postarané. Malo by to tak byť, avšak problémom môžu byť návyky, ktoré si dieťa do školskej jedálne prináša už z domu. Základy výživy totiž kladú rodičia a školská jedáleň iba stavia na týchto základoch. Správne stravovacie návyky je však potrebné osvojiť si už v detskom veku, pretože ovplyvňujú zdravotný stav a kvalitu života aj neskôr.

Tohto roku Deň zdravej výživy prebehol na Základnej škole s materskou školou Mateja Bela Funtíka v Očovej ako Týždeň zdravej výživy. Deti si ho pripomínali aj počas tematického vyučovania a každý deň  v týždni bol venovaný určitému poschodiu výživovej pyramídy alebo konkrétnej potravinovej skupine.  

Výživová pyramída svojimi stavebnými kameňmi reprezentuje jednotlivé skupiny potravín. Potraviny, ktoré sú v najnižších poschodiach pyramídy by sa mali konzumovať najčastejšie a v najväčšom množstve. Čím sú potraviny umiestnené vyššie, tým by sa mali do jedálneho lístka zaraďovať menej. Na vrchole pyramídy sú potom tie potraviny, ktoré možno v strave úplne vynechať a na jedálnom lístku sa preto objavujú len vo výnimočných prípadoch.

Výživová pyramída

Pondelok sa niesol v znamení obilnín. Tie by mali mať v jedálnom lístku najväčšie zastúpenie. Patria sem celozrnné pekárenské výrobky, cereálie, nelúpaná hnedá ryža, zemiaky a celozrnné cestoviny. Na obed sa podávala šošovicová polievka so zemiakmi, cestovinový šalát so syrom tofu a rakytníkový nápoj s príchuťou šípky.

Utorok bol venovaný ovociu a zelenine. Je to druhé poschodie výživovej pyramídy. Zelenina by sa mala v jedálnom lístku objaviť vo väčšom diele ako ovocie, pretože má vyšší obsah vlákniny a menší obsah cukru. Na obed kuchárky pripravili polievku zo zeleného mrazené hrášku, kuracie prsia na ihle s dusenou ryžou a syrovou omáčkou a miešaný zeleninový šalát s pridaným ananásom. Na zapitie bola stolová voda. Počas veľkých prestávok sa okrem toho konala v každej triede aj ochutnávka ovocia.

Deti počas veľkej prestávky

Streda reprezentovala mliečne výrobky, ktoré sú dôležité pre správnu stavbu tela a pre posilnenie kostí. Medzi mliečne výrobky patrí mlieko, tvrdé syry, tvaroh a nízkotučné mliečne výrobky. Na obed sa podávala krémová šampiňónová polievka, karbonátok so syrom a zemiakovou kašou, šalát z hlávkovej kapusty s jablkami a celozrnný chlieb. Mliečny program bol posilnený aj ochutnávkou ochuteného mlieka.

Ochutnávka mlieka

Štvrtok bol tak isto venovaný bielkovinám, ale presnejšie išlo o mäso, ryby a vajcia. Mäso zohráva vo výžive dôležitú úlohu. Ani tu však nie je potrebné jeho konzumáciu preháňať. Je lepšie uprednostniť biele, chudé mäso, ryby a zverinu. Vajcia sú tiež  veľmi výživné. Bielok je v podstate čistá a plnohodnotná bielkovina a žĺtok je bohatý na tuky. Vajcia aj rôzne vitamíny a minerálne látky, z ktorých je veľmi dobre využiteľné železo. Deti dostali k obedu rascovú polievku s vajcom, rybu s bylinkovo-orechovou kôrkou s hráškovým pyré a zemiakovou kašou a na zapitie citronádu.

Piatok sa niesol v znamení sladkého obeda, cukru a medu. Med je prírodným zdrojom rýchlo dostupnej energie, skvelým posilňovačom imunity a prírodným liekom na mnohé zdravotné problémy. Na obed kuchárky uvarili drotársku polievku, buchty na pare plnené lekvárom s kakaovou polevou. K polievke sa podával chlieb a na zapitie čierny čaj s medom.

V tomto týždni kuchárky skúšali variť aj nové receptúry. Hodnotia ich ako finančne náročnejšie. Niektorí stravníci nové jedlá ochutnali s nadšením, iní obed kritizovali. Jedlá do jedálneho lístka boli vybrané vhodne a deťom najviac chutilo kuracie mäso na ihle s ryžou a syrovou omáčkou, šalát z celozrnných cestovín s tofu syrom, hráškové pyré a úspech zožali aj polievky.

Obed

Hlavná kuchárka Magda Selecká a vedúca školskej jedálne Danica Cencerová zhodnotili Týždeň zdravej výživy ako pestrejší než ostatné. Pripravovali mnoho nových jedál a mohli ich porovnať so starými normami.

Deti sa však najviac tešili ochutnávkam ovocia a zeleniny, ktoré sa konali počas veľkej prestávky. Ochutnávky mávajú častejšie, využívajú sezónne plodiny a deti si túto aktivitu náramne obľúbili.

V tomto týždni sa veľa diskutovalo o tom, ktoré potraviny patria do jedálneho lístka a ktorým sa treba pre istotu vyhnúť. Kuchárky a vedúca školskej jedálne sa zhodli v tom, že treba jesť všetko, ale s mierou. Stará ľudová múdrosť totiž vraví, že raňajky má človek zjesť sám, obed si rozdeliť s priateľom a večeru dať nepriateľovi. V skutočnosti naozaj platí, že jesť je síce nevyhnutnosť, ale správne jesť je umenie. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti