EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Pridané: 25.11.2016 10:00:00

25 November 2016

Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Gaštan je jedna z najstarších kultúrnych drevín sveta. Gaštan jedlý pochádza zo Stredomoria a Severnej Afriky. No podľa rôznych archeologických výskumov sa vyskytoval už v dobe bronzovej. Má teda veľmi dlhú históriu a je preto veľká škoda, že nepoznáme jeho účinky na naše zdravie. Naši predkovia však veľmi dobre vedeli, aké sú gaštany chutné a výživné. Pre sedliakov boli gaštany základnou potravinou. Ľahko sa totiž skladovali a dali sa využívať podobne ako zemiaky. Pripravovali si z nich rôzne výživné kaše a jedli ich aj ako prílohu k mäsu. Právom gaštan označovali ako chlebový strom, pretože počas neúrody gaštany plnohodnotne nahrádzali obilniny.

Ako sa gaštany dostali na Slovensko nie je celkom jasné, no niektoré zdroje hovoria o tom, že jedlé gaštany môžeme považovať za jediné pozitívum, ktoré na našom území zostalo po tureckých nájazdoch. Iné zdroje však hovoria o tom, že jedlé gaštany v tomto období na našom území už boli, pretože ich sem priniesli Rimania. Každopádne, gaštany boli známe už starým Číňanom. Tí ich správne považovali za významný zdroj životodarnej energie.

Gaštany 1

Gaštany majú pre naše telo veľmi veľa pozitív. Spomeňme si tie najdôležitejšie. Sústreďujú v sebe napríklad toľko vitamínu C ako citrón. Po tepelnom spracovaní však v nich toho vitamínu až tak veľa neostane, no ostatným teplo neublíži. Sú to napríklad vitamíny B a E, ktoré osviežia vlasy a pokožku. Okrem toho obsahujú aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi. Gaštany naše telo obohatia aj o železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík. Ich konzumácia má pozitívny vplyv aj na srdce a krvný obeh. Podporujú aj trávenie. Medzi ďalšie pozitívne účinky môžeme zaradiť zmiernenie bolesti kĺbov, pomôžu aj pri únave a bolesti hlavy, môžu zmierniť aj reumatické bolesti, ale tiež pomáhajú prekonať depresiu. Údajne vraj dokážu zmierňovať aj postupnú stratu pamäti u starších osôb.

O gaštanoch môžeme teda povedať, že sú veľmi výživné. Ich konzumácia je pre vysokú energetickú hodnotu vhodná pre deti, starších ľudí i pre športovcov a ťažko fyzicky pracujúcich. Keďže sa v nich nenachádza sodík, sú vhodné pre ľudí so srdcovými problémami a vysokým tlakom a ich konzumácia neublíži ani tým najmenším.

Gaštany 2

Gaštany však majú oveľa viac pozitív. Napríklad sú vhodné pre diabetikov a dokonca aj pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok. Obsahujú málo tuku, ale zato dostatok škrobu. Z jednej strany sú teda vhodné aj pri diéte, ale nesmie sa to s nimi preháňať, podobne ako so zemiakmi. Dajú sa upraviť na rôzne spôsoby, čo je jedno z ich ďalších pozitív. Môžeme si ich uvariť alebo upiecť, pochutnať si na nich doma pred televízorom, ale rovnako aj počas vianočných trhov. Okrem toho môžu byť hodnotnou surovinou do rôznych jedál. Hodia sa napríklad k mäsu. Môžeme ich konzumovať ako prílohu, ale tiež z nich môžeme pripraviť chutnú plnku. Výborne chutia aj rôzne zákusky, koláčiky a rolády s gaštanovou plnkou.

Moriak a gaštany

Ak sa doma rozhodneme pripraviť si pečené gaštany, nie je to nič ťažké, len si treba dať pozor na to, aby sme surové gaštany dostatočne narezali ostrým nožom, inak by nám pri pečení mohli vybuchnúť. Potom ich zalejeme vodou a keď sa voda odparí, pečieme gaštany dovtedy, kým sa nezačnú šupky otvárať.  Keď gaštany ochladnú, jednoducho ich ošúpeme a zjeme.

Vianoce a pečené gaštany

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti