EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Tajomstvá tofu syra

Pridané: 28.9.2015 12:15:00

28 September 2015

Ministerstvo školstva v septembri zaviedlo 68 nových receptov, čím nielen rozšírilo súčasné normy školských jedální, ale predovšetkým sa pokúsilo presadiť zdravšie a pestrejšie stravovanie. V každom treťom recepte, ktorý ministerstvo vedúcim školských jedální a kuchárkam ponúklo, sa spomína potravina, ktorá má rovnako veľa odporcov ako priaznivcov. Je to tofu. Čo sa však skrýva pod týmto názvom a čím je táto potravina špecifická?

Tajomstvá tofu syra

Tofu je druhom sójového syra, pretože základom pre jeho výrobu je sójové mlieko. Je to teda potravina vhodná predovšetkým pre vegánov a pre ľudí, ktorí nejedia žiadnu živočíšnu stravu. Nie je preto prekvapením, že napríklad v Ázii nazývajú tofu mäsom bez kostí.

V súčasnosti zažíva tofu isté obdobie slávy. Čoraz častejšie po ňom siahajú ľudia, ktorí sa snažia o zdravšie stravovanie alebo chcú jednoducho skúsiť niečo nové a svoje menu obohatiť o niečo zvláštne. Celkovo máme na výber z viacerých druhov tofu, od prírodného až po údené alebo dokonca s príchuťou cesnaku alebo rôznych byliniek.

Tofu má vysoký obsah bielkovín, ktoré sú ľahko stráviteľné. Neobsahuje cholesterol, ale naopak dostatok vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Tofu tak isto ukrýva vitamíny skupiny B, vápnik, železo a horčík. Tofu je vhodnou potravinou pri alergii na mlieko, intolerancii na lepok alebo pri rôznych redukčných diétach.

V kuchyni má veľmi široké využitie. Mäkké tofu sa používa do rôznych omáčok a zálievok. U nás je však bežnejšie pevné tofu, ktoré môžeme údiť, piecť, grilovať alebo opekať. Jeho použitie je naozaj rôznorodé. Tofu môžeme marinovať v rôznych nálevoch, povariť vo vývare zo zeleniny a pod. Výbornou kombináciou môže byť zapekané tofu s cuketou.

 

recept s tofu syrom

 

Na olivovom oleji opražíme cibuľu a pridáme do nej pomrvené tofu a koreniny. Pridáme paradajky a touto zmesou potom naplníme cukety. Na vrch nastrúhame tvrdý syr a dáme zapiecť. Tofu má totiž tú úžasnú vlastnosť, podobne ako iné sójové výrobky, že preberá chuť pridaných potravín. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.