EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Tajomstvá sóje

Pridané: 8.4.2016 14:15:00

08 Apríl 2016

Už sme niekoľkokrát v našich článkoch spomenuli potravinu, ktorá patrí k tým, o ktorých sa najviac diskutuje. Predstavili sme vám sóju ako skvostnú strukovinu. Okrajovo sme načrtli jej kontroverznosť, pretože nie je sója ako sója a nie je sójový výrobok ako sójový výrobok. O sóji niektorí hovoria ako o malom zázraku. Veď prečo nie? Je to strukovina bohatá na bielkoviny a navyše dokáže aj rýchlo zahnať hlad. Ale naozaj prospieva aj nášmu zdraviu? Cieľom týchto riadkov nie je vyzdvihnúť alebo potopiť sóju, ale skôr vám chceme predostrieť všetky za a proti tejto potraviny, ktoré sme zozbierali z viacerých zdrojov, aby sa zachovala čo najväčšia nestrannosť a aby ste vedeli zvážiť, či je to strukovina naozaj vhodná pre váš jedálniček.

Tajomstvá sóje

Sója je obľúbenou pochúťkou predovšetkým východných národov. Je bohatá na kvalitné oleje a tuky s obsahom lecitínu a vitamínu E. Tiež je zdrojom aminokyselín, ktoré sú pre náš organizmus nesmierne dôležité. Pre množstvo bielkovín, ktoré obsahuje, ju ocenia hlavne tí, ktorí trpia chronickou únavou a nesústredenosťou. Je významnou potravinou aj pre vegetariánov, pretože si ňou nahrádzajú mäso. O sóji sa hovorí, že je výborným pokrmom pri rôznych redukčných diétach, ale okrem toho aj pri poruchách obličiek. Vždy však majme na pamäti heslo, ktoré platí pri každej jednej potravine: Všetkého veľa škodí. 

Sója je veľmi obľúbenou potravinou predovšetkým v Číne a Japonsku. Nazýva sa aj „mäso Ázie“. Ak by bola teda tak strašne nezdravá a spôsobovala toľko problémov, ako tvrdia jej odporcovia, Číňania by neboli najpočetnejším národom. No ako sme už niekoľkokrát spomenuli, nič nie je biele a čierne, ale existuje nekonečné množstvo sivých odtieňov. V Číne a Japonsku totiž používajú fermentovanú sóju a spracovávajú ju na tisíc rôznych spôsobov. Môžeme spomenúť napríklad tempeh, natto, miso či tamari.

Spôsoby spracovania sóje

Tempeh

Tempeh je dnes najobľúbenejším sójovým výrobkom v Indonézii, kde je výroba tempehu považovaná za rodinné umenie. Je tu mnoho firiem a rodinných podnikov, ktoré vyrábajú tempeh. Je obľúbený aj v iných krajinách, napríklad v Holandsku, Malajzii, Singapure a podobne. Tempeh je možné jesť miesto mäsa, hydiny alebo rýb. Môže tak tvoriť dôležitý zdroj bielkovín pre vegetariánov.

Tempeh

Natto

Natto sú fermentované sójové bôby, ktoré procesom fermentácie získavajú lepkavý a slizký povrch. História tohto pokrmu je niekoľko tisíc rokov stará. Natto obsahuje veľké množstvo proteínov, mnoho vitamínov a zdraviu prospešných látok. Natto je však nevhodné pre osoby, ktoré užívajú preparáty na riedenie krvi. Inak je výborným doplnkom jedálnička pre osoby so zvýšeným rizikom srdečného infarktu, mozgovej mŕtvice či cievnej embólie. Natto tak isto zvyšuje imunitu a upravuje trávenie. Je vhodné ho konzumovať po operáciách, pretože urýchľuje hojenie rán.

Natto

Miso

Miso je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorý sa stále častejšie objavuje v obchodoch so zdravou výživou aj u nás. Je to hnedá kvasená pasta zo sójových bôbov. Varí sa z neho bežne v makrobiotickej kuchyni, ale aj všade tam, kde sa dbá o zdravé pokrmy. Miso sa používa aj na zvýraznenie chuti dezertov. Je zdrojom esenciálnych aminokyselín, niektorých vitamínov a minerálov. Je nízkotučné a nízkokalorické.

Miso

Tamari

Tamari je japonská sójová omáčka a používa sa pri príprave polievok, omáčok a rôznych dressingov. Ochutí akýkoľvek pokrm. Má bohatú a výraznú chuť. Neobsahuje lepok a hodí sa preto aj pre bezlepkovú diétu. Do pokrmov sa však pridáva až na konci, pretože varením sa ničia enzýmy v ňom.

Tamari

Sója má teda veľmi dávnu históriu. Ázijci konzumujú sóju už celé stáročia. Ide však o vyššie spomenuté fermentované sójové produkty, ktoré by zdravým jednotlivcom nemali spôsobovať žiadne zdravotné ťažkosti.

Pre objektívnosť uvádzame rôzne stanoviská ku konzumácii sóje. Sója má svoje pozitíva i negatíva, záleží od toho či o nej hovorí odporca alebo zástanca sóje. Čo by povedal vegetarián, pre ktorého je sója jedným z hlavných pokrmov, pretože mu nahrádza mäso?

„Sója má priaznivý účinok pre kardiovaskulárny systém. Látky, ktoré obsahuje potláčajú oxidáciu cholesterolu a tak znižujú pravdepodobnosť, že sa bude ukladať do ciev. Pôsobí protizápalovo a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Sója má komplexný účinok na cievy, ktorý nekončí len znižovaním cholesterolu v krvi. Sója rovnako nemá vplyv na funkciu štítnej žľazy, môže však vplývať na účinnosť jej liečby hormónmi. Sója je vhodná aj pre deti. V Japonsku je bežnou stravou detí vo veku od 6 do 12 mesiacov.“

Tu však musíme pripomenúť, že nesmieme zabúdať na to, že v Japonsku používajú kvalitne spracovanú fermentovanú sóju. Miso polievka patrí k tým produktom zo sóje, ktoré sú naozaj zdraviu prospešné. Najväčšou chybou teda je, že nerozlišujeme polotovary zo sóje a kvalitne spracovanú fermentovanú sóju, čo na túto potravinu vrhá veľmi negatívne svetlo.

Pozitívne vlastnosti sóje

Mnoho štúdií však odkrýva negatívne dôsledky konzumácie sóje. Na rozdiel od zástancov tejto potraviny, jej odporcovia väčšinou pripomínajú, že ich vyhranený názor súvisí s nefermentovanou sójou.

„Nefermentovaná sója môže mať závažné zdravotné problémy pre jej konzumentov od poškodenia mozgu a vývojových vád u novorodencov cez zníženú funkciu štítnej žľazy až po problémy s imunitným systémom. Sója je rizikovou potravinou predovšetkým preto, že vysoké percento sóje na trhu je geneticky modifikované. Takáto sója môže napríklad spôsobovať alergické reakcie. Sója obsahuje aj prirodzené toxíny, ktoré sa z nej odbúrajú práve fermentáciou. V malom množstve nespôsobujú závažné problémy, ale v sóji presahuje ich množstvo hranicu tolerancie. Sója obsahuje aj látky, ktoré blokujú syntézu hormónov štítnej žľazy.“

Negatíva sóje

Kontroverzným a doteraz nezodpovedaným je účinok sóje pri menopauze, jej účinok súvisiaci s rakovinou prsníka a s menštruačným cyklom. Je to natoľko zložitá téma, že ju prenechávame odborníkom.

Avšak, odborníci sa zhodujú na tom, že je pre nás vhodné konzumovať syr tofu. Technologický postup tofu syra, ktorý využíva vápenaté soli, je zvlášť výhodný pre naše kosti a nie je to iba pre samotný obsah vápnika. V porovnaní s vápnikom z mlieka má totiž vápnik z tofu omnoho väčšiu šancu dostať sa do kostí. Dôvodom je vitamín K, ktorý sa v sóji nachádza. Vápnik si tak nájde cestu do kostí a zubov namiesto do ciev a orgánov.

Tofu syr

Povedať či je sója prospešná pre naše zdravie alebo nie je takmer nemožné. Ľudia s dysfunkciou štítnej žľazy by sa mali tejto potravine vyvarovať. Navyše, ak užívate lieky na úpravu funkcie štítnej žľazy, sója v akejkoľvek forme je úplne nevhodná aspoň pár hodín po užití tohto lieku. Neskôr, správne upravená a v rozumnom množstve, by nemala škodiť. Všetko záleží aj od toho, ako vážne je štítna žľaza poškodená, či ide o jej miernu dysfunkciu alebo vážny zápal.

Okrem toho veľmi záleží od toho, ako je sója spracovaná, pretože v surovom stave obsahuje toxické látky, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú. Vhodná je fermentovaná sója. Vo fermentovanej podobe je bohatým zdrojom bielkovín, probiotík a vitamínu K2, ktorý je základom správneho využitia vápnika v tele a pevných kostí. Vhodné je konzumovať kvalitné sójové omáčky, fermentovaný sójový syr osobitnej chuti – tempeh, slanú pasta na ochutenie polievok a nátierok – miso a silne voňajúci syr – natto.

Nie je v našej kompetencii vyvodiť z vyššie spomenutých skutočností nejaký záver, no odborníci hovoria, že ak je človek zdravý a nemá napríklad problémy so štítnou žľazou, tak môže sóju pokojne konzumovať. No treba si dať pozor na to, ako je sója spracovaná a má slúžiť výlučne ako doplnenie jedálnička a nie ako náhrada živín. 

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre