EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

September v znamení tofu

Pridané: 20.8.2015 11:00:00

20 August 2015

September nebude plný zmien len pre prváčikov alebo pre žiakov, ktorí prvý raz prejdú cez brány stredných škôl. Zmeny čakajú aj na vedúce školských jedální a na kuchárky, pretože ministerstvo školstva plánuje presadiť zdravšie a pestrejšie stravovanie a preto pripravilo 68 nových receptov, čím rozšíri súčasné normy školských jedální. V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje približne 66 % žiakov materských, základných i stredných škôl. Pri stredoškolákoch je toto percento oveľa nižšie, preto je dôležité upriamiť pozornosť na týchto stravníkoch a znova ich prilákať k školským obedom.

September v znamení tofu

A čo sa v praxi mení? Aké recepty pribudnú? Kuchárky by sa mali pripraviť na tieto jedlá: zemiakovo-mrkvové pyré, nápoj z červenej repy s príchuťou višní, rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale či bulgur so zeleninou. Do jedla by sa malo pridávať menej soli a dochucovadiel. Nahradia ich bylinky, orechy a syr. Zmeny nastanú aj v príprave jedál. Teba zabudnúť na fritovanie a vyprážanie. Tento spôsob prípravy jedál nahradí pečenie s minimálnym podielom tuku.

Potravina, ktorá by sa mala na jedálnom lístku objavovať častejšie je tofu. Tento falošný syr zo sóje sa má objaviť až v 18 nových receptoch. Vyzerá to tak, že akékoľvek jedlo z tofu je zdravé, chutné a vhodné pre tých najvyberavejších stravníkov, ktorými stredoškoláci sú.

Ale čo nato stravníci? Nebude ich reakcia opačná a percento stravníkov, predovšetkým tých starších, sa ešte zníži?

Na prvý pohľad je jasné, že stravníci môžu proti novým pokrmom bojovať a odmietať ich. Ale pekne naservírované slané palacinky s kuracím mäskom nemusia byť pre vyberavé jazýčky stravníkov až taký problém. Aj rakytníkový nápoj s príchuťou šípky a medovky im môže zachutiť. Avšak drožďová polievka s tofu syrom pravdepodobne ich chuťové poháriky nepoteší.
Problém vidíme v tom, že stravníci nechcú skúšať nové jedlá. Rozhodujú sa pre tradičné recepty. Nie je preto jednoduchšie upraviť už existujúci recept, ako neustále prichádzať s novinkami, ktoré aj tak zostanú nedotknuté na tanieri? Väčšinou totiž nové príchute a úplne nové jedlá nebývajú prijaté s nadšením.

O bulgure napríklad Janka Kuricová, vedúca ŠJ Gejzu Dusíka v Galante, pre portál jedalne.sk napísala: „Vždy, keď je niečo nové zaradené do jedálničku, je to pol na pol. Pri tomto jedle musím konštatovať, že viac chutilo dospelým ako deťom. Krédo tohto obeda – vyskúšaj, zhodnoť a radšej peč buchty. Navyše je tento recept aj finančne náročný."

Pre stravníkov platí, že čím je jedlo jednoduchšie, tým im viac chutí. Komplikované jedlá, ku ktorým treba výkladový slovník, nie sú správnym lákadlom pre stravníkov. Možno stačí obmeniť klasické recepty, niečo pridať, niečo nahradiť. Nič náročné, žiadne veľké úpravy a predsa sa z obyčajného školského jedla stane obed, ktorý by si dali žiaci aj doma. Pár inšpirácií nájdu vedúce školských jedální aj na našej stránke v sekcii Recepty. Tu jasne platí, že menej je niekedy viac.

 

Nové recepty

 Nápoje             

 Pokrmy z vnútorností

 Osviežujúci nápoj z ovocia a mäty

 Pochúťka z kuracej pečene                                            

 Rakytníkový nápoj s príchuťou šípky a medovky

 Pokrmy z mletého mäsa a polomäsité                          
 Ovocný nápoj Karbonátok so sójovými kockami                                             

 Nápoj z červenej repy s príchuťou višne

 Špagety s hovädzím mäasom, syrom a tomato prontom
 Nápoj z čerstvých citrónov  Zemplínska plnená kapusta
 Nátierky  Pokrmy bezmäsité
 Nátierka z tofu syra so šunkou  Placky z cukety
 Nátierka tofu syrová s vajcom a zeleninou  Celozrnné cestoviny so špenátovou omáčkou
 Celozrnné pečivo s tofu syrom a zeleninou  Celozrnné cestoviny bez posýpky
 Závarky  Zeleninová panvica so syrom tofu
 Závarka do polievky z tofu syra  Syr tofu s kyslou kapustou
 Strúhaný syr tofu  Cestovina zapečená so syrom tofu a zeleninou
 Polievky  Špagety so syrom tofu
 Polievka hovädzia falošná Lahôdkový syr tofu na šampiňónoch                                         
 Polievka šampiňónová krémová  Lahôdkový syr tofu na paprike
 Polievka tekvicovo-mrkvová so zázvorom  Cestovinový šalát so syrom tofu
 Polievka cícerová so zeleninou a mäsom  Syr tofu v trojobale
 Polievka brokolicovo-karfiolová  Prílohy
 Polievka slovenská s lahôdkovým syrom tofu  Pečená zelenina
 Polievka drožďová so syrom tofu  Fazuľové struky s paradajkami
 Polievka cesnaková so zemiakmi a údeným syrom tofu  Ryža dusená s hrachom a bazalkou
 Polievka zeleninová s tofu syrom  Zemiakové knedle
 Polievka ragú so strukovinovou lievankou  Ryžové rezance
 Polievka drotárska  Celozrnné cestoviny
 Zemiakovo-mrkvový krém  Kráľovská zeleninová príloha s baklažánom
 Pokrmy z hovädzieho mäsa  Cisárska zeleninová príloha
 Hovädzí tokáň s fazuľovými strukmi  Hráškové pyré
 Hovädzie po záhorácky Špargľová omáčka
 Hovädzie placky so žltým hrachom  Prívarky
 Hovädzie mäso k prívarkom  Tekvicový prívarok z tekvice hokkaido
 Pokrmy z bravčového mäsa Múčniky
 Bravčové plátky so zeleninou a orechmi  Čokoládová pena s banánom a hruškou
 Bravčové stehno s bielou fazuľou  Ryžovo-pšenová kaša
 Pokrmy z hydiny  Šaláty
 Kuracie stehná pečené na zelenine  Šošovicový šalát s jogurtom
 Palacinky s kuracím mäsom a šampiňónmi  Miešaný zeleninový šalát s ananásom
 Žitavská pochúťka  Pokrmy z mäsa králika
 Kuracie prsa na ihle  Mletý rezeň z králičieho mäsa
 Pokrmy z rýb  Bulgur s králičím mäsom a zeleninou
 Rybie kocky s ľadovým šalátom  Studené hlavné jedlá
 Ryba so syrovo-bylinkovou kôrkou  Lososový šalát
 Ryba s bylinkovo-orechovou kôrkou   

 

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre