Rozdiel medzi múčnym jedlom a múčnikom.
Pridané: 14.2.2017 15:02:07
14 Február 2017
Značky
Aký je rozdiel medzi múčnym jedlo a múčnikom? Keď hovoríme o múčnom jedle, máme na mysli hlavné jedlo, napríklad pirohy, buchty na pare, pečené buchty, žemľovku či ryžový nákyp. Ak však spomíname múčniky, sú to rôzne koláče, zákusky a pudingové poháre. Čo je však zaujímavé, niektoré múčne jedlá je možné podávať aj ako múčniky, ak zmenšíme porciu. Pri niektorých sa zas nevieme rozhodnúť či ide o múčne jedlo a či o múčniky. Je slivkový koláč hlavné jedlo alebo dezert? Sú palacinky múčnikom? Rozhodujúcim rozdielom medzi múčnikom a múčnym jedlom je váha porcie. Rozlíšiť ich by teda nemalo byť ťažké.
![Rozdiel medzi múčnym jedlom a múčnikom.](/resize/e/300/300/files/novinky/02.2017/mucnik-a-dezert.jpg)
Múčne jedlá sú chutnou sladkosťou, ale zároveň aj hlavným jedlom. Váha takéhoto pokrmu by sa mala pohybovať od 300 do 450 g pre dospelú osobu. V školskej jedálni je to samozrejme menej, ale záleží od toho, o akom jedle hovoríme. Múčne jedlo nás teda aj zasýti. Samozrejme, vyberáme k nemu nejakú vhodnú polievku. Najčastejšie sú to polievky mliečne a strukovinové.
Najčastejšie sa ako múčne jedlá objavujú parené buchty, pirohy, palacinky, lievance, dukátové buchtičky, žemľovka. Keď sú tieto jedlá podávané ako súčasť viacchodového menu a ich váha je od 70 do 200 g pre dospelých, stávajú sa dezertom, čiže múčnikom. Dezert sa teda podáva v menších porciách.
Výborným príkladom, keď sa z múčneho jedla stáva dezert sú napríklad zapekané palacinky alebo lievance.