Späť

Prieberčiví jedáci

Pridané: 19.7.2016 12:30:00

19 Júl 2016

Všetci to veľmi dobre poznáme. Všemožne sa snažíme dieťaťu pripraviť zdravú večeru, vyskúšať nové jedlá, použiť nové a neznáme ingrediencie. Je to takmer uzavretý kruh. Rodičia sa snažia, deti odmietajú, rodičia sa vzdávajú, deti vyhrávajú. Ale tak by to nemalo byť. Istým spôsobom je síce normálne, že deti odmietajú nové jedlá a sú prieberčivé a je to charakteristické pre vek od 2 do 6 rokov. To by však nemalo byť zámienkou na to, aby si dieťa mohlo robiť pri stole čo chce.

Prieberčiví jedáci

To, že dieťa odmieta nejaké potraviny je celkom normálne. Avšak, treba dať pozor na to, aby to neprerástlo do takej podoby, že to dieťa nikdy neprekoná a dané potraviny neskonzumuje ani v dospelosti.

Čo môže byť príčinou, že deti niektoré potraviny odmietajú a sú prieberčivé? V prvom rade, dieťa má vrodené, že sladké mu chutí, ale horkému a kyslému sa vyhýba. Okrem toho, predovšetkým u bábätiek pozorujeme, že to, čo konzumovala matka počas tehotenstva je dieťaťu bližšie. Naopak, potraviny, ktorým sa matka vyhýbala, pravdepodobne nebude obľubovať ani dieťa. Keď teda žena v tehotenstve konzumuje pestrú stravu a rozmanité potraviny, aj jej dieťa s väčšou pravdepodobnosťou ocení pestrosť rôznych chutí.

Chuťové preferencie u detí sa však vyvíjajú a rodičia ich môžu ovplyvňovať. Poslaním rodičov je, aby podporili zdravé stravovacie návyky svojich detí. Nie je to však jednoduché. Ukazuje sa však, že čím častejšie dieťaťu dávame neznáme potraviny, tým rýchlejšie si zvykne skúšať nové veci. Dieťa však niekedy potrebuje viac pokusov, aby si potravinu obľúbilo. Nestačia dva alebo tri pokusy. Niekedy musia rodičia vyskúšať 10 až 15 spôsobov prípravy jedla, kým si dieťa potravinu obľúbi.

Prieberčivosť detí

Dôležité je, že za úspech sa považuje aj to, keď dieťa nové jedlo ochutná, nemusí hneď zjesť celú porciu. Tak isto je dôležité, aby toto jedlo s chuťou jedli aj rodičia. Darmo matka bude do dieťaťa tlačiť brokolicu, ak ju sama nedokáže zjesť a nechutí jej. Pomôcť môže aj to, ak je jedlo pekne naservírované a najviac sa osvedčilo, ak pri príprave jedla pomáhali aj deti. Tiež sa môžu zapojiť a vykrojiť zo zeleniny rôzne tvary. Navyše, pri pestovaní zeleniny môžu v záhrade pomáhať aj deti a tým sa ich záujem o doma vypestované plodiny ešte zvýši. Koniec koncov, najčastejšie sa stretávame s problémom, že deti odmietajú jesť zeleninu a motivovať dieťa k tomu, aby niečo takéto zjedlo, môže byť naozaj náročná úloha.

Deti a zelenina

Čo však, ak dieťa jednoducho nechce napríklad brokolicu? Ak ide len o niektoré druhy potravín, nie o celú potravinovú skupinu, možno sa musí rodič zmieriť s tým, že dieťa proste toto nechce. Veď ani my dospelí nezjeme všetky druhy zeleniny. Zbožňujeme papriku a uhorku, ale paradajky pre ich konzistenciu nevieme zjesť. Máme radi jablká a slivky, ale hrušky nám už tak po vôli nie sú. V prípade detí, treba zvážiť či dostávajú všetko potrebné pre správny rast a vývin. Ak áno, proste sa zmierime s tým, že naše dieťa nemá rado napríklad karfiol. Na druhej strane, ak vidíme, že dieťa len vymýšľa a štrajkuje, treba využiť rôzne fígle.

V prvom rade, celá rodina by sa mala stravovať rovnako, samozrejme s výnimkou rôznych alergií alebo podobne. Ak starší súrodenec neje mrkvu, ťažko ju zje mladší, ktorý ho podvedome v mnohom napodobňuje. Tak isto, deti si berú príklad aj od rodičov. Ak chceme deti naučiť, ako sa zdravo stravovať, v prvom rade tak musíme urobiť my. Treba dodržiavať rozmanitosť a ponúknuť deťom na výber z viacerých variant, predovšetkým pri ovocí a zelenine. Zelenina a ovocie je najčastejšie odmietanou potravinovou skupinou, ale zároveň sú pre deti najzaujímavejšie z hľadiska farebnosti, chuti a rôznorodosti tvarov. Preto treba mať zeleninu a ovocie stále po ruke. Keď detí dobehnú unavené z ihriska, nech radšej siahnu po jablku ako po nejakej sladkej čokoládke. Ak ich navyše zapojíme do servírovania a pestovania zeleniny, určite si tieto jedlá postupne obľúbia.

Pestovanie zeleniny

Ako sme už vyššie spomenuli, chuťové preferencie nášho dieťaťa môžeme ovplyvniť už počas tehotenstva. Treba myslieť na to, že jednotvárna strava tehotnej ženy môže spôsobiť prieberčivosť jej dieťaťa. Zdravá strava počas tehotenstva je teda prvou investíciou do zdravia dieťaťa.

Chute dieťaťa však matka plne ovplyvňuje aj po pôrode. Chuť mnohých potravín ovplyvňuje aj chuť materského mlieka, a tak sa vlastne utvárajú chuťové preferencie dieťaťa. Rovnako, ak už malé dieťa začneme prikrmovať rôznymi potravinami, skôr bude v neskoršom veku otvorené skúšaniu nových vecí. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti