EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Po mesiaci zmien

Pridané: 12.10.2015 10:30:00

12 Október 2015

Od septembra sa v mnohých školských jedálňach zaviedli zmeny, ktoré so sebou priniesli nové normy, 68 nových receptov a nové spôsoby prípravy jedál. Namiesto fritovania sa začalo piecť a koreniny a soľ nahradila chuť byliniek. Zvykať si treba aj na nové suroviny, ako sú tofu, králičie mäso alebo bulgur. Prečo boli tieto zmeny tak nevyhnutné? Ide predovšetkým o ozdravenie jedálnička. Nové recepty sú založené na gastronómii, ktorá využíva nové moderné suroviny, ktoré sú podstatne zdravšie, napríklad celozrnné cestoviny, ryby, ovocie a zeleninu. Je totiž dôležité, aby sa deti naučili jesť tieto zdravé potraviny už v detstve, lebo zlepšením jedálnička sa zároveň môže zlepšiť aj ich zdravotný stav. Kvôli nesprávnemu stravovaniu totiž už deti vo svojom mladom veku trpia vysokým krvným tlakom a cukrovkou.

Po mesiaci zmien

Ako prijali tieto zmeny vedúce školských jedální a kuchárky? Tieto zmeny v prvom rade nie sú povinné. Každá jedáleň dostala informácie o nových normách a receptoch, ale záleží len a len od vedúcej a kuchárok, či podľa týchto receptov budú aj variť. Niekedy nie je totiž jednoduché zmeniť rokmi zaužívané spôsoby práce. Na druhej strane, zmeny sa môžu stretnúť s odmietnutím u samotných stravníkov, ktorí jednoducho novo zostavené menu nezjedia. Problém môže prameniť aj v tom, že deti nie sú na takéto potraviny a jedlá zvyknuté ani z domu. Preto ich treba na nové jedlá privykať postupne. Napríklad bulgur s králičím mäsom vyzerá ako klasické rizoto posypané strúhaným syrom. To je veľké plus. Ak deťom jedlo pripomína nejaký známy recept, ktorý už ochutnali, sú k nemu viac naklonené.

Niektoré deti však odmietajú ochutnať čokoľvek nové. Viac obedov bez dotknutia odnášajú staršie deti. Tí mladší stravníci sú k novým receptom otvorenejší a tiež skôr poslúchnu pedagóga, ktorý ich napomenie slovom: „Dopapať“. Pri starších stravníkoch to až také jednoduché nie je.

Čo sa týka ceny, samozrejme bulgur s králikom nepatrí k tým najlacnejším jedlám, ale tiež sa nevarí každý deň. Vedúce to však vedia vyrovnať pri tvorbe iných jedál a ušetriť niekde inde. Všetky tieto záležitosti dokáže vedúca zohľadniť pri príprave jedálneho lístka. Uvádzame jeho vzor, do ktorého sú už zakomponované aj nové recepty. Jedálny lístok je zostavený ukážkovo a má len niekoľko malých nedostatkov, ktoré by však mali pôsobiť na vedúce motivačne, aby sa aktívne zapojili do zmien v stravovaní. 

Jedálny lístok

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre