Pedagogicko-organizačné pokyny na školský rok 2015 / 2016
Pridané: 16.7.2015 15:15:00
16 Júl 2015
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo Pedagogicko-organizačné pokyny na školský rok 2015 / 2016. Pretože sa táto brožúra obvykle do školských jedální nedostane, pripravili sme pre Vás výber tých najdôležitejších informácií, ktoré by mohli byť pre Vás nielen zaujímavé, ale aj dôležité a prínosné.
Pedagogicko-organizačné pokyny na školský rok 2015 / 2016 (ďalej len „POP") nadobúdajú účinnosť 1. septembra 2015. Obsahujú informácie, pokyny, odporúčania, usmernenia pre školy a školské zariadenia, termíny školských prázdnin na tri po sebe nasledujúce školské roky, zoznam všeobecne záväzných právnych predpisov a rezortných predpisov, zoznamy platných koncepcií, stratégií a národných projektov spolufinancovaných z prostriedkov operačného programu Vzdelávanie a Informatizácia spoločnosti.
Organizácia školského roka
Školský rok sa začína 1. septembra 2015, školské vyučovanie tradične o deň neskôr. Tento rok sa brány škôl otvoria v stredu. Školské vyučovanie v prvom polroku sa končí 29. januára 2016 a druhý polrok začína 2. februára 2016. Školský rok sa končí štvrtok 30. júna 2016. V tomto školskom roku budete variť spolu 191 obedov, pretože toľko je vyučovacích dní.
Prázdniny | Termín prázdnin |
jesenné | 29. október - 30. október 2015 |
vianočné |
23. december 2015 - 7. január 2016 |
polročné | 1. február 2016 |
jarné Košický a Prešovský kraj | 15. február - 19. február 2016 |
jarné Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj | 22. február - 26. február 2016 |
jarné Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj | 29. február - 4. marec 2016 |
veľkonočné | 24. marec - 29. marec 2016 |
letné | 1. júl - 2. september 2016 |
Zdravý životný štýl
Ministerstvo školstva odporúča školám venovať väčšiu pozornosť výchove k zdraviu a podporovať predovšetkým preventívne aktivity pri riešení nadváhy, obezity, podvýživy a porúch príjmu potravy. Prospešné je aktívne zapájanie sa do aktivít, ktorých cieľom je podpora zdravého životného štýlu. Sú to napríklad rôzne kampane ako Odstráň obezitu alebo projekty ako Hovorme o jedle, Červené stužky alebo Zdravie a bezpečnosť v školách. Samozrejmosťou by však malo byť zvýšenie pohybovej aktivity.
Dôležité je rozvíjať osvetovú, vzdelávaciu a výchovnú činnosť s dôrazom na zdravú výživu, zdravé potraviny, potravinovú bezpečnosť, napríklad aj pri príležitosti 70. výročia prvej zmienky o školskom stravovaní. V školskom roku 2015 / 2016 je vhodné vyhlásiť rôzne tematické týždne zamerané na zvýšenie povedomia detí a žiakov o význame školského stravovania, zdravej výžive a zdravých stravovacích návykoch, napríklad pri príležitosti Svetového dňa výživy, Svetového dňa zdravia a Svetového dňa mlieka s cieľom zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov i ovocia a zeleniny.
Zariadenia školského stravovania
Pri príprave jedál pre deti predškolského veku treba prihliadať na ich potreby vzhľadom k veku a vhodný výber surovín. Vo výnimočných prípadoch sa k obedu môže podávať aj suchá strava, napríklad v čase havarijných situácií alebo počas školských výletov. Pri poskytovaní stravovania iným stravníkom treba postupovať tak, aby pri stravovaní detí a žiakov nedochádzalo k ohrozovaniu ich zdravotného stavu a kultúry stolovania.
Zdravú výživu odporúčame propagovať formou poskytovania informácií o školskom stravovaní v spolupráci s koordinátormi prevencie. Organizovať ochutnávky jedál zdravej výživy za účasti regionálnej tlače aj v čase konania rodičovských združení tak isto považujeme za prospešné.
Dôležité je aj správne stanoviť prestávku na jedlo a oddych. Prestávky na doplnkové stravovanie a hlavné jedlo by mali vždy zodpovedať fyziologickým potrebám stravujúcich sa detí a žiakov. Tých je potrebné vychovávať predovšetkým ku spoločenskému správaniu, zásadám správnej výživy, hygiene a kultúrnemu stolovaniu. treba výchovne pôsobiť aj pri odstraňovaní negatívnych stravovacích návykov detí a žiakov.
Pre deti treba zabezpečiť aj diétne stravovanie, ak si to okolnosti vyžadujú a v prípade, že je v škole automat alebo bufet, je potrebné zabezpečiť, aby bol sortiment tovaru výživovo hodnotný a neobsahoval alkoholické nápoje, nápoje s obsahom kofeínu a chinínu, energetické nápoje a tabakové výrobky. Tak isto sa neodporúča v priestoroch školy umiestňovať akékoľvek reklamy na nezdravé potraviny.