EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Nepite vriace nápoje

Pridané: 17.6.2016 12:45:00

17 Jún 2016

Pred nedávnom sme v televíznych novinách istej nemenovanej komerčnej televízie zachytili titulok, ktorý hlásal, že káva a čaj sú podľa nových výskumov zaradené medzi látky spôsobujúce rakovinu. V reportáži však na okraj bolo spomenuté, že vôbec nejde o druh nápoja, ale o jeho teplotu. Preto hneď úvodom všetkých našich čitateľov informujeme o tom, aby v žiadnom prípade neprestávali deťom dávať čaj a aby ho ani oni sami neprestávali piť, pretože je veľmi prospešný a ak ho teda pijeme v správnej teplote, dokáže nás dokonca pred rakovinou aj chrániť, pretože je účinným antioxidantom. Viac sa o tejto medializovanej problematike dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Nepite vriace nápoje

Svetová zdravotnícka organizácia na základe rozsiahleho výskumu pridala na zoznam možných karcinogénov horúce nápoje. Nie je teda dôležité o aký nápoj ide, ale skôr o jeho teplotu. Aj horúce jedlo, napríklad polievka, môže patriť do tejto kategórie. Hovorme však primárne o nápojoch, pričom máme na mysli nápoje s teplotou vyššou než 65 stupňov Celzia. Takéto horúce nápoje sú rizikovým faktorom pri vzniku rakoviny pažeráka. Ide o ôsmy najrozšírenejší druh rakoviny na svete a môže dokonca viesť aj k smrti.

Zistilo sa tak počas prieskumu, ktorý sa realizoval v Číne, Iraku, Turecku, Argentíne, Uruguaji a Paraguaji a jeho cieľom bolo skúmať zdravotné následky pitia čaju a kávy. V týchto krajinách je však zvykom piť nápoje priam vriace s teplotou aspoň 70 stupňov Celzia.

Horúci nápoj

Horúce nápoje sú však pre väčšinu z nás bežnou záležitosťou, predovšetkým počas zimy. Pri šálke horúceho čaju sa zahrejeme a rovnako pri nej po náročnom dni aj relaxujeme. Predovšetkým v zime zvykneme vypiť viac horúcich nápojov ako zvyčajne. V tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí. Ak sú totiž nápoje príliš horúce až vrelé, a ľudia ich konzumujú vo zvýšenej frekvencii, môže tak dôjsť k neustálemu poškodzovaniu sliznice pažeráka, čo môže mať za následok závažné ochorenia.

Čaj

Čo ale robiť, keď horúce nápoje môžu poškodiť náš pažerák? Mali by sme byť opatrní pri ich pití. Dôležité je nepreháňať to a nepiť vriace nápoje príliš často. Koniec koncov, čaj sa aj tak odporúča piť vlažný. Teplé nápoje všeobecne sú pre naše telo oveľa zdravšie. Pomáhajú tráveniu a sú vhodné aj pri detoxikácii. Na druhej strane, ak sme zvyknutí piť vriace nápoje a teraz ich zo svojho pitného režimu vyčiarkneme, mali by sme ich nahradiť inou tekutinou. Na toto sa často zabúda a nedostatok tekutín má pre telo tiež neblahé následky.

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti