EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Moderný pôst

Pridané: 15.2.2016 10:30:00

15 Február 2016

V súčasnosti je pôst veľmi individuálnou záležitosťou. Vo viac veriacich rodinách sa dodržiava stále, aj keď nie tak prísne a ortodoxne ako v minulosti. No práve toto pôstne obdobie je aj dnes vhodné na ozdravenie jedálneho lístku, na striedmejšie stravovanie, na zaradenie väčšieho množstva zeleniny do stravy, zrieknutie sa tučných nezdravých jedál a obmedzenie sladkostí. Niektorí ľudia využívajú pôst na očistu organizmu a vo väčšom konzumujú potraviny, ktoré pomáhajú detoxikovať organizmus. Ponúkame vám možnosť, ako sa prihovoriť svojim stravníkom a zvýšiť aj ich povedomie o zdravom stravovaní. Detoxikačnými potravinami, čiže potravinami, ktoré pomáhajú očistiť a ozdraviť organizmus, sú ľanové semená, kapusta, celozrnná ryža, jogurt, cvikľa, mrkva, brusnice, špargľa a petržlen. Nezabudnite, že väčšinu týchto potravín nájdete aj na policiach nášho skladu, hoci nie v čerstvom stave. No taká kyslá kapusta sa s listom hlávkovej kapusty nedá ani porovnať. Odporučiť vám môžeme aj červenú repu značky EDEN. O jej priam úžasných účinkoch na zdravie sa dozviete v nasledujúcich riadkoch tohto článku. Tak isto budeme na našej stránke postupne uverejňovať recepty priamo šité pre potreby školských jedální, v ktorých sa tieto potraviny nachádzajú.

Moderný pôst

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú plné zdravia a patria medzi významné antioxidanty. Obsahujú dobrý tuk, vitamíny a minerály. Pôsobia ozdravujúco na celé telo a chránia bunky. Podporujú imunitný systém. Detoxikujú naše telo a veľmi pozitívne pôsobia aj na tráviaci systém. Urýchľujú metabolizmus, znižujú cholesterol a prečisťujú pečeň a obličky. Z ľanových semiačok sa vyrába ľanový olej, ktorý je počas pôstu veľmi hodnotnou potravinou. Má výborné účinky na ľudský organizmus a aj takto spracované ľanové semienka je prospešné zaradiť do jedálneho lístku.

Ľanové semienka

Kapusta

Ďalšou skvelou potravinou, ktorú sme už niekoľkokrát v našich článkoch spomínali je kapusta. To je jedno či surová alebo kvasená, kapusta je pre naše zdravie ako stvorená. Už starí Rimania ju považovali za liek. Má veľa vitamínu C a obsahuje okrem toho aj látku, ktorá pôsobí preventívne proti Alzheimerovej chorobe. Bráni ukladaniu tukov na vnútorných orgánoch, čo je veľmi nebezpečné pre naše zdravie. Spomaľuje starnutie a vďaka selénu, ktorý obsahuje, pomáha aj znižovať krvný tlak. Kapusta má veľmi veľa vlákniny, čo pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a pomáha pri trávení. Kapusta je naozaj všeliekom a určite by nemala chýbať v jedálnom lístku predovšetkým počas chladných zimných mesiacov.

Kapusta

Celozrnná ryža

Dôležitou prílohou v jedálnom lístku je ryža. Nie je však ryža ako ryža a veľmi výbornou je práve celozrnná ryža.  Ryža sama o sebe je ako sa hovorí super potravinou. Vyvoláva málo alergií, je vhodná pri diétach a používa sa aj v prípade rôznych tráviacich ťažkostí. Neobsahuje cholesterol a je plná bielkovín. Ak chcete telu dodať dostatok aminokyselín, určite jedzte celozrnnú ryžu. Celozrnná ryža je priam zázrakom pre správnu funkciu hrubého čreva. Bojuje však napríklad aj proti obličkovým ochoreniam a znižuje vysoký krvný tlak.

Celozrnná ryža

Biely jogurt

Biely jogurt má prekvapivé účinky na zdravie a krásu ľudského tela. Jeho blahodarné účinky na pleť sú známe v mnohých dávnych kultúrach a často sa používa v kozmetike v prípravkoch na akné. Okrem toho je však výborný aj na trávenie. Obsahuje veľa vápnika a proteínov. Kvalitný biely jogurt je plný kyseliny mliečnej a živých baktérií, ktoré priaznivo pôsobia na črevnú mikroflóru. Všetky tieto látky okrem toho podporujú aj imunitu a obranyschopnosť organizmu a preto preventívne pôsobí aj proti chrípke. Pravidelná konzumácia bieleho jogurtu okrem toho znižuje aj krvný tlak.

Biely jogurt

Červená repa

Po kapuste je asi najznámejšou vitamínovou bombou červená repa. Všetci vieme, že je dôležitá pre krvotvorbu a podporuje tvorbu hemoglobínu v tele a dodáva mu aj tak veľmi potrebné železo. Na jedálnom lístku sa však neobjavuje veľmi často, pretože jedlo farbí do ružova až červena a pre mnohých môže byť práve takto sfarbená omáčka nie veľmi príjemná. No jej účinky sú naozaj zázračné. Pitie šťavy z repy napríklad znižuje krvný tlak. Jej pravidelná konzumácia posilňuje imunitný systém, povzbudzuje činnosť žalúdka a zbavuje črevá jedovatých látok. Okrem toho vie pomôcť telu pri liečbe z kliešťovej encefalitídy a borelióze. Červenú repu konzumujte predovšetkým vtedy, ak máte zlú náladu. Určite vám ju zlepší.

Cvikľa

Mrkva

Mrkva bola ospevovaná už v staroveku, pretože už vtedy boli známe jej účinky na trávenie. Okrem toho sa jej tiež pripisovala moc zlepšovať náladu. Surová mrkva je samozrejme najzdravšia. Je plná vitamínov a betakaroténu, ktorý je významným antioxidantom. Betakarotén priaznivo pôsobí aj na cievy, srdce, má protizápalové účinky a pomáha aj pri liečení rôznych kožných ochorení. Aj šťava z mrkvy je pre naše zdravie prospešná a samozrejme, aj tepelne upravená mrkva je lepšia ako žiadna mrkva.

Mrkva

Brusnice

Brusnice sú bobule plné zdravia, po ktorých siahame hlavne vtedy, ak máme problémy s močovým ústrojenstvom. No majú aj mnoho ďalších pozitívnych účinkov na zdravie. Sú vhodné pre zrýchlenie trávenia a metabolizmu, očisťujú celé telo. Podporujú imunitný systém, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a celý organizmus zbavujú kyslosti. Normalizujú aj hladinu cukru v krvi. Sú vhodným doplnkom stravovania aj počas chudnutia, pretože udržujú naše telo zdravé a silné.

Brusnice

Špargľa

Kráľovskou zeleninou je špargľa. Obsahuje mnoho látok, ktoré sú prospešné pre náš organizmus, ako je kalcium, železo, vitamíny a pod. Uplatnenie našla v kuchyni i medicíne. Má priaznivé účinky na srdce, pôsobí pozitívne na nervový systém, zaháňa stres, podporuje pamäť, upokojuje telo, zvyšuje koncentráciu, ale tiež pôsobí pozitívne na pokojný spánok.  Špargľa sa používa aj v kozmetike a pri masážach, pretože obsahuje látky, ktoré potláčajú akné a ekzémy.

Špargľa

Petržlen

Obyčajnou a bežnou zeleninou, ktorá má však tak úžasné účinky, ako máloktorá iná zelenina, je petržlen. Petržlen je priam presýtený vitamínmi, preto je dokonalým prostriedkom, ak chceme podporiť imunitu organizmu. Chráni bunky pred rakovinovým bujnením a aby toho nebolo málo, má protizápalové účinky a znižuje horúčku. Prospieva zdraviu kostí a chráni pečeň i ostatné orgány, ktoré očisťujú náš organizmus. Používa sa hlavne na liečenie močového ústrojenstva. Odvodňuje nadbytočnú vodu z tela, prečisťuje obličky, zbavuje ich kameňov a pôsobí preventívne. Odstraňuje plynatosť, znižuje cholesterol a telo uvoľňuje od stresu.

Petržlen

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti