Mäso je plné vitamínov a minerálov
Pridané: 27.10.2016 10:45:00
27 Október 2016
V mäse sa nachádzajú mnohé vitamíny, no najväčšou prednosťou mäsa je to, že vitamíny v ňom sú pomerne stabilné. Vitamíny v ovocí a zelenine sú totiž závislé od ročného obdobia, od množstva slnečných lúčov, vlahy a podobne. Kvalitný kúsok mäsa je teda v skutočnosti nabitý vitamínmi. Mäso obsahuje všetko potrebné k zdravej výžive a okrem toho je aj zdrojom proteínov, bielkovín a minerálnych látok.
Mäso predovšetkým obsahuje vitamíny skupiny B.
Vitamín B1 sa nachádza v každom mäse, či je to hydina, hovädzina alebo bizón. Prospieva k zdraviu nášho srdca a k správnej činnosti nervového systému. Reguluje látkovú premenu cukrov.
Vitamín B2 sa nachádza hlavne v pečienke. Je dôležitý pre dobrý stav kože, očí, správnu funkciu srdca a ďalších orgánov. V tele je zodpovedný za energetickú premenu.
V pečeni sa nachádza aj vitamín B3. Má schopnosť vo veľkých dávkach rozťahovať cievy, pomáha tak znižovať vysoký krvný tlak.
V kuracom a hovädzom mäse sa nachádza vitamín B5. Zlepšuje kvalitu kože, vlasov i nechtov. Uľahčuje vstrebávanie cukrov a tukov.
Vitamín B6 sa nachádza hlavne v hovädzom mäse a pečienkach. Je potrebný pre zdravý nervový systém a pre správnu a bezproblémovú funkciu krvného obehu. Vyššie dávky tohto vitamínu sa odporúčajú aj pri chudokrvnosti.
Vo vnútornostiach sa nachádza aj kyselina listová ako vitamín B9. Je potrebná pre tvorbu krvi a nevyhnutná hlavne pre tehotné ženy.
Mimoriadne dôležitý je vitamín B12. Nachádza sa iba v potravinách živočíšneho pôvodu. Je potrebný pre tvorbu genetického materiálu, takže pre život naozaj nevyhnutný. Ovplyvňuje aj krvotvorbu a správnu funkciu nervového systému. Pomáha uvoľňovať energiu z jedla, zlepšuje pamäť, podporuje koncentráciu a znižuje riziko vzniku srdcových ochorení.
Mäso obsahuje aj vitamín A. Nájdeme ho predovšetkým vo vnútornostiach a v tučnejších mäsách. Je nevyhnutný pre dobrú funkciu očí a jeho nedostatok môže viesť ku šeroslepote. Okrem toho zlepšuje vzhľad pleti a znižuje náchylnosť organizmu k infekciám. Mäso prekvapivo obsahuje aj veľké množstvo vitamínu C. Je to silný antioxidant, ktorý pomáha udržiavať našu imunitu v optimálnom stave. Nájdeme ho aj vo svalovine, ale podstatne viac ho je v pečeni a vnútornostiach. V červenom mäse a pečienke nájdeme vitamín D, ten je nevyhnutný pre spracovávanie vápnika. Antioxidačne v mäse pôsobí aj vitamín E. Eliminuje voľné radikály a chráni tak bunku pred poškodením. Spomaľuje proces starnutia.
Čo sa týka minerálov, väčšina minerálnych látok je rozpustná vo vode. Mäso je hlavným zdrojom železa, všeobecne platí, že čím je mäso červenšie, tým viac železa obsahuje. Železo z mäsa telo dokáže oveľa lepšie využiť ako železo zo zeleniny a ovocia. Pre naše telo je veľmi potrebné, pretože len vďaka nemu máme zdravú krv. Ak trpíme nedostatkom železa, pociťujeme neustálu únavu, neschopnosť koncentrácie a zníženú imunitu. Z mäsa pochádza aj zinok a tiež je lepšie využiteľný z mäsa ako z ovocia a zeleniny. Je potrebný predovšetkým pre rast a reprodukciu, nevyhnutný pri zdolávaní infekcií a pri liečbe rán. Minerálne látky v mäse nie sú tak stabilné ako vitamíny, pretože dochádza k ich stratám pri príprave mäsa, vytekajú spolu s mäsovou šťavou alebo sa vylúhujú do vývaru.