EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Koruna slávnostného stola

Pridané: 31.3.2016 14:30:00

31 Marec 2016

Studené misy síce nepatria na každodenný obedový stôl vašich stravníkov, no do rúk sa nám dostali fotografie krásnych obložených mís z recepcie,na ktorej sa podieľali zamestnanci školskej jedálne Základnej školy v Očovej. Okrem fotografií, ktoré sme sa vám rozhodli touto cestou sprostredkovať, sme sa rozhodli zozbierať pár tipov a inšpirácií, podľa ktorých si môžete aj vy urobiť takéto sviatočne obložené misy, napríklad ku Dňu matiek alebo pri príležitosti Dňa otvorených dverí či ak vašu školu navštívi nejaký minister alebo iná známa osoba a chcete ich slávnostne pohostiť. Samozrejme, radi privítame vaše fotografie a postrehy. Touto cestou sa však chceme predovšetkým poďakovať vedúcej školskej jedálne Základnej školy v Očovej Danke Cencerovej a celému jej kolektívu za krásne a kvalitné fotografie, ktoré aj v budúcnosti určite využijeme v našich článkoch i v Gastro novinách.

Koruna slávnostného stola

Urobiť vhodnú studenú misu však nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. V prvom rade je potrebné si presne rozplánovať a rozpočítať suroviny, vybrať vhodný podnos  a naukladať suroviny tak, aby sa k sebe chuťovo hodili, no aj lahodili oku. Stále sa vám to zdá jednoduché? V tomto článku vás vyvedieme z omylu, pretože nestačí na tanier ledabolo naukladať salámu, šunku a syr.

Prvou zásadou, ako urobiť dobrú, chutnú i peknú studenú misu, za ktorú sa na recepcii nebudete musieť hanbiť, je presne rozplánovať, pre koľkých ľudí je misa určená, v akej cenovej relácii sa má pohybovať a aké suroviny v nej chceme použiť. Tak isto je dôležité upresniť, k akej príležitosti misu robíme. Je to oslava pri príležitosti Dňa učiteľov alebo recepcia ku Dňu otvorených dverí? Alebo vašu školu navštívil významný politik? Aj toto je veľmi dôležitá informácia. Tak isto je potrebné dopredu si urobiť zoznam toho, čo budete na misu potrebovať a nakúpiť. Nepotrebujete k mise aj nejaké pečivo, dressing alebo studenú omáčku? Nezabudnite aj toto pripísať na zoznam. Na akú príležitosť je misa určená? Má sa podávať ako večera? V tom prípade je vhodné použiť aj nejaké mäso, rezne či sekanú, aby hostia neboli hladní.

Misa musí aj zasýtiť.

Tak isto je dôležité presne zadefinovať počet ľudí. Lahôdok musí byť aspoň také množstvo, aby si mohol zobrať každý. Ak má byť teda misa pre desiatich ľudí, musí byť na nej napríklad aspoň desať kúskov mäsa. Vyvarujeme sa tak trápnej situácii, že nie na každého vyjde a nejakí hostia odídu proste hladní.

Studené misy ponúkajú priestor pre experimentovanie. Nemusíte na ne dávať len šunku alebo syr. Fantázii sa medze nekladú a suroviny je potrebné kombinovať. Na jednej mise teda môže byť šunka spolu so syrovou roládou alebo malé rezníky s pečeným mäsom či špízom.

Studená misa s mäskom

Tak isto môžete vytvoriť misu, ktorá bude len z jedného druhu surovín. Napríklad syrovú misu. V tomto prípade sa však odporúča pripraviť mís viac a na druhú dať napríklad zeleninu alebo šunku.

Syrová misa

Nezabudnite však ani na pečivo. Musíte počítať s tým, že hostia si budú chcieť k studeným lahôdkam zajesť chlebík alebo si dať k šalátu malú opečenú bagetku. Potom je potrebné zvážiť, či budete pečivo kupovať alebo si ho pripravíte sami. Ak budete pečivo piecť, nezabudnite si aj tieto suroviny pripísať na zoznam. Rovnako ako nejaký chutný šalát. Základom studenej misy býva najčastejšie majonézový šalát. Šalát sám o sebe však môže plniť aj funkciu prílohy. Môžete napríklad urobiť zeleninový šalát, ktorý je alternatívou k šunke, ktorá sa v hojnom množstve nachádza vo väčšine studených mís, no vegetariáni si na nej asi veľmi nepochutnajú. Chutným a sviežim zeleninovým šalátom si však určite získate aj hostí, ktorí mäso veľmi neobľubujú.

Zeleninový šalát

Ďalšou dôležitou úlohou, ktorú však nemôžete podceniť je výber vhodného podnosu, bez ktorého misu len ťažko esteticky naservírujete. Podnosov existuje veľké množstvo a môžete si tak vybrať podnos z porcelánu, keramiky, zo skla alebo z nerezu, podľa toho, čo sa vám najviac páči a čo máte k dispozícii.

A konečne sa môžeme pustiť do vytvárania koruny každého slávnostného stola, ktorým je studená misa. Zozbierali sme pre vás pár rád, ako nič nepokaziť a vykúzliť niečo originálne.

Používajte rôzne farebné suroviny, pretože studená misa musí na prvý pohľad vyzerať lákavo a chutne. Nebojte sa farieb. Využívajte červené a zelené suroviny, doplňte žltou. Farebnosť len pomôže a nič ňou nepokazíte. Nezabudnite však na to, že studená misa neslúži len na obdivovanie, ale že vaši hostia ju budú aj jesť. Preto dbajte na to, aby sa z nej suroviny dali ľahko naberať. Tenké nárezy šunky alebo syru neukladajte len tak na seba, pretože sa zlepia, ale môžete ich stočiť alebo preložiť plátkom zeleniny, ktorá ich pekne oddelí. Do misy sa výborne hodia aj šalátové listy, ktoré môžete položiť napríklad pod tlačenku alebo paštiku. Nemajú len estetickú funkciu, ale aj funkciu praktickú.

Použitie šalátových listov

Často do misy používame aj vzácnejšie suroviny, ktoré nie sú súčasťou nášho každodenného jedálnička. Napríklad kaviár alebo plátky lososa. Nie je vhodné ich nasypať na jednu hromadu, ale rozdeliť do menších porcií. Dostane sa tak na každého. Na polku uvareného vajíčka napríklad môžete dať trošku kaviáru a vytvoriť tak chutné jednohubky. No ani plátky obyčajného syra nie sú na mise niečím menejcenným. Veď keď ho pekne stočíme, vypadá tiež veľmi lákavo a ruku na srdce, studená misa bez kúsku syra je akási neúplná.

Suroviny kombinujeme tak, aby sa k sebe hodili. Mozzarella bez paradajky napríklad nie je ani mozzarellou a k rybke sa jednoducho pýta doložiť plátok citróna. Nezabúdajte ani na toto pravidlo.

Ak dodržíte všetky tieto zásady, popustíte uzdu svojej fantázii a v prvom rade  budete jedlo pripravovať s láskou, výsledný efekt bude určite stáť za to.

Studená misa

Ak chcete hostí ešte niečím prekvapiť a pohostiť aj po tom, ako z misy zmizne posledný kúsok šunky, môžete pripraviť aj chutné jednohubky. Môžete napríklad upiecť chutné domáce pagáčiky, dať na vrch rôzne dresingy, ozdobiť olivou či cherry paradajkou a krásna misa plná jednohubiek je na svete.

Jednohubky

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre