EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Čo s tou cibuľou?

Pridané: 13.4.2016 15:30:00

13 Apríl 2016

Cibuľu používame takmer každý deň a je súčasťou mnohých jedál. Existuje mnoho odrôd, tak nie je problém si vybrať takú, čo dokáže najviac ulahodiť nášmu vkusu. Niekedy sa však poriadne natrápime, keď ide o jej krájanie a poriadne si aj zaplačeme. Šikovné gazdinky však tvrdia, že cibuľa nebude dráždiť oči, ak sa predtým uloží do chladničky alebo sa vloží na pár sekúnd do ľadovej vody. Pomáha vraj aj žuvať kôrku chleba a žiadne slzy sa vám do oči tisnúť nebudú. Komplikovanejšie to však môže byť so skladovaním cibule.

Čo s tou cibuľou?

Cibuľa sa najlepšie skladuje zavesená. Ak neviete pliesť cibuľové vrkoče, skúsiť môžete jednoduchší spôsob, napríklad cibuľu vkladať po jednej do pančuchy a vždy urobiť uzol. Potom sa len cibuľa odstrihne, keď príde tá vhodná chvíľa. Keď takto uviažeme medzi jednotlivými cibuľami uzly a zavesíme na chladné miesto, cibuľa by mala naozaj vydržať dlho.

Cibuľa má tendenciu začať klíčiť. Ak si v obchode kúpime cibuľu a necháme len tak v špajze, nerobíme dobre. Treba ju aspoň vložiť do nádoby a vložiť k nej krajec tvrdého chleba, ktorý bude ťahať z cibule prebytočnú vlhkosť, aby nenaklíčila.

Ak pri varení nespotrebujeme všetku cibuľu, môžeme ju pokojne uskladniť aj v chladničke. Treba ju však zabaliť do alobalu, inak môže začať plesnivieť. Takto odložená zostane dlho čerstvá a zachová si aj svoju pôvodnú arómu.

Cibuľa v pančuche

Momentálne je sezóna jarnej cibuľky, ktorá neodmysliteľne patrí do zdravej kuchyne. Zelenú cibuľku pridávame do jedla namiesto klasickej cibule. Je o čosi jemnejšia. Výborne sa hodí do šalátov a chutí priam úžasne s tmavou fazuľkou a kukuricou. S celozrnným chlebom je to výborná a ľahká večera. Hodí sa aj do sendvičov alebo ako ozdoba do polievok.

Jarná cibuľka

Ako však uskladniť cibuľu, aby bola čo najdlhšie ako čerstvá? V prvom rade odstránime všetky korienky a časti cibule. Cibuľu môžeme napríklad poukladať aj do nízkej prepravy a uskladniť na suchom, dobre vetranom a tmavom mieste. Prípadne môžeme cibuľu zapliesť do vrkoča, čo nám poslúži aj ako krásna dekorácia. Ako však takýto vrkoč vytvoriť?

Je to celkom jednoduché. Neskúsenejšie gazdinky môžu k presušenej vňati pridať aj špagát, cibuľa sa tak bude ľahšie viazať. Vrkoč sa pletie z troch copov. Zoberieme si tri cibule s dlhými chvostami a spolu so špagátom ich splietame do vrkoča alebo  do tzv. vianočky. Môžu sa spliesť tri cibule, potom sa prepletú do vrkoča len chvosty a potom sa pridá ďalšia cibuľa a tak sa pokračuje ďalej. Na konci sa pridá zo špagátu slučka, na ktorú veniec zavesíme.

Cibuľa vrkoč

Cibuľu si však môžeme aj usušiť. Keďže je pri zlých podmienkach naozaj náchylná na klíčenie, musíme byť pri sušení veľmi opatrní. Dôkladne ju vytriedime a vyčleníme všetky mäkké cibule alebo cibule s výhonkami. Ďalej je potrebné zabezpečiť dôkladné vysušenie cibule, najlepšie na slnku. Zbavíme ju všetkého blata, skrátime vňať i korienky a zbavíme cibuľu jednej vrstvy. Usušíme na slnku. Pozor na dážď. Cibuľu samozrejme sušíme na jeseň, ale na skladovanie cibule v suchých miestach si dávame pozor počas celého roka. Žiadna cibuľa nevydrží vo vlhkom prostredí.

Okrem toho je cibuľa vhodná aj na mnoho iných použití ako len do kuchyne. Práve kvôli liečivej sile je cibuľa tak obľúbená. Jej použitie je totiž naozaj všestranné, pri porezaní napríklad dokáže zastaviť aj krvácanie a urýchli hojenie rán. Používa sa pri nachladnutí a varí sa z nej cibuľový sirup. Šťava z červenej cibule redukuje vypadávanie vlasov a podporuje ich rast. Pri uštipnutí hmyzom môže znížiť opuch, zmierniť svrbenie a urýchliť hojenie.

Cibuľa 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre