EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Chutný a sladký. Aj taký môže byť šalát.

Pridané: 11.4.2017 14:19:48

11 Apríl 2017

Už dávno neplatí, že šalát musí byť výlučne zeleninový. Čoraz viac sa na našich jedálnych lístkoch objavujú aj ovocné šaláty. Sú vhodné na raňajky alebo namiesto dezertu. Dá sa s nimi naozaj experimentovať. Ovocie môžeme vyberať podľa farby, podľa chuti či tvaru. Šaláty sú šťavnaté a plné vitamínov. Dodajú nám potrebnú energiu a to v každom ročnom období. Na prípravu sú šaláty nenáročné, farebne potešia oko i chuťové bunky. Je vhodné k nim pridať ovsené vločky a pár lyžíc hustého bieleho jogurtu a skvelý pokrm je na svete. Ak sme vás týmito riadkami navnadili na chutný ovocný šalát, ponúkame vám pár inšpirácií ako sa s ovocím pohrať, aby vznikol nielen chutný, ale aj na pohľad pekný šalát.

Chutný a sladký. Aj taký môže byť šalát.

Ovocný šalát môžeme urobiť jednofarebný. Znamená to, že použijeme ovocie rovnakej farby. Môžeme napríklad zmiešať čerešne, maliny a jahody a vytvoriť tak červenú vitamínovú bombu. Ak chceme niečo svetlejšie, výborná kombinácia je pomaranč s troškou mrkvy. Je to netradičná, ale veľmi chutná a oku lahodiaca kombinácia. Mohlo by sa zdať, že jednofarebný šalát bude nudný, ale je to presne naopak, pretože keď zmiešame ovocie jednej farby, pekne sa nám ukážu jej všetky odtiene a pôsobí to veľmi efektne.

Jednofarebný ovocný šalát

Ak sa nám predsa len zdá jednofarebný šalát trošku nudný a pestrofarebný zas až príliš tuctový, môžeme skúsiť dvojfarebný. Nie je na tom nič ťažké a dajú sa tu vykúzliť naozaj rôzne zaujímavé kombinácie. Dyňu môžeme napríklad zmiešať s čiernymi ríbezľami a posypať ovčím syrom. Keď pridáme trochu medu a citrónovej šťavy, bude to chutiť úplne úžasné a biele kopčeky ovčieho syra na červenom ovocí pôsobia naozaj chutne a luxusne. No krásny dvojfarebný šalát vykúzlime aj skombinovaním dvoch exotických ovocí, a to kivi a granátového jablka.

Dvojfarebný ovocný šalát

K letným grilovačkám a oslavám na chate neodmysliteľne patrí grilovaná zelenina. Samozrejme, hlavnú úlohu zohráva chutné mäso, ale ani také grilované ovocie nemusí byť na zahodenie. Určite to treba vyskúšať, pretože takto môžeme pripraviť akékoľvek ovocie. Výborné sú predovšetkým broskyne, ktoré zostávajú aj po ugrilovaní šťavnaté. Z nášho domáceho ovocia môžeme ugrilovať hrušky. Grilovaný ovocný šalát si určite získa každého, kto sa ho raz rozhodne ochutnať.

Grilovaný ovocný šalát

Už sme načrtli, že skombinovať sa dá aj ovocie a zelenina, napríklad pomaranče s mrkvou. Na prvý pohľad netradičná kombinácia, ale ovocie a zelenina sa v skutočnosti k sebe veľmi dobre hodia. Môžeme vykúzliť rôzne kombinácie. Dyňa s nakrájanou uhorkou a červenou reďkovkou nielen dobre vyzerá, ale aj výborne chutí a je plná vitamínov. Výbornou kombináciou sú listová zelenina, citrusové plody a jahody. Jahody sa v skutočnosti so zeleninou kombinujú asi najľahšie. No fantázii a ani chuťovým pohárikom sa medze nekladú, proste treba novú kombináciu šalátu vyskúšať a ochutnať.

Miešaný ovocný  šalát

Ak chceme zapojiť do servírovania ovocného šalátu trochu viac fantázie, ovocie nepremiešame, ale môžeme ho navrstviť. Nie vždy musí byť šalát premiešaný bez ladu a skladu. Všetci hostia budú z takto servírovaného šalátu doslova očarený a keď ich k tomu prekvapí aj príjemná chuť, kulinársky zážitok je na svete. Takýto ovocný šalát môže byť totiž doslova umeleckým dielom a vyzerá to naozaj vábivo. Popritom to vôbec nie je ťažké a môžeme ho jednoducho naservírovať v zaváracích fľašiach.

Vrstvený ovocný šalát

Tak ako sme na začiatku pripravovali šalát z ovocia jednej farby, teraz zmiešame ovocie jedného druhu. Skombinujeme napríklad všetky citrusy alebo broskyne a nektarinky. Skombinovať môžeme aj čerešne a višne alebo rôzne druhy sliviek. Šaláty urobené z podobného druhu ovocia sú veľmi chutné, pretože aj keď ide o rovnaký štýl ovocia, predsa len každé chutí úplne inak a spolu sa krásne dopĺňajú.

Jednodruhový ovocný šalát

Ak servírujeme šalát deťom, môžeme sa pohrať s tvarmi ovocia a použiť vykrajovátka na perníčky. Keď dáme ovocným kúskom netradičný tvar, šalát bude hneď chutiť viac. Výborný na vykrajovanie je jednoznačne melón, no pohrať sa môžeme aj s jabĺčkom, hruškou či kivi.

Šalát rôznych tvarov

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti