Alternatíva nezdravých bufetov
Pridané: 8.3.2016 14:45:00
08 Marec 2016
Značky
V strave detí by určite nemala chýbať zelenina a ovocie a tieto potraviny by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka každého škôlkára i školáka. Ovocie a zelenina sú prirodzenými zdrojmi vitamínov a minerálnych látok. Obsahujú veľa vlákniny a pozitívne vplývajú na fungovanie ľudského organizmu. Zeleninu je potrebné konzumovať predovšetkým v surovom stave. Výborným spôsobom ako naservírovať čerstvú zeleninu stravníkom je forma šalátov. Avšak pri podávaní šalátov predovšetkým u malých detí sa stretávame s odmietaním tohto jedla. Zeleniny sa často ani nedotknú a vzniká tak veľmi veľký odpad. Tento problém sčasti vyriešili šalátové pulty.
![Alternatíva nezdravých bufetov](/resize/e/300/300/files/novinky/03.2016/1336729103.jpg)
Šalátové pulty sú mimoriadnou možnosťou pri stravovaní, avšak školská jedáleň si potrebuje najprv zadovážiť chladiacu vitrínu.Výnimkou sú azda menšie školy, ako navrhla Mgr. Ľudmila Očenášová z Odboru školstva, kde sa tolerujú vhodne zvolené antikorové nádoby, samozrejme za predpokladu dodržania všetkých hygienických požiadaviek.
V čom spočíva najväčšia výhoda šalátového pultu? Vo výbere. Keď si môže dieťa vybrať šalát, aký má najradšej a nabrať si také množstvo, ako samé uzná za vhodné, väčšinou skonzumuje viac zeleniny ako pri klasickom servírovaní šalátu v miske. Zo skúseností jedální, ktoré tento systém už zaviedli, môžeme konštatovať, že odpadu je oveľa menej, percento detí, ktoré jedia šaláty sa zvýšilo a celková konzumácia zeleniny sa zvýšila o 20 %. A presne o to v školskom stravovaní ide, motivovať žiakov k zdravej výžive a k zdravému životnému štýlu.
Výber šalátov do šalátového pultu môže byť naozaj rôznorodý. Ak je jeden šalát z tých obľúbenejších, vedúcim školských jedální a kuchárkam tak vzniká možnosť na experimentovanie a na zaraďovanie aj nových druhov šalátov do jedálneho lístka. Na našej stránke si môžete v sekcii – recepty – pozrieť nejaké inšpirácie pre prípravu šalátov. Vybrali sme tie, ktoré by z nových noriem mohli osloviť najväčšie percento detí a zároveň vám pomohli prepašovať do ich jedálneho lístka aj menej konzumované potraviny. Niektoré šaláty sú dokonca s celozrnným pečivom vhodné aj ako hlavné jedlo.
Zavedenie šalátových pultov však môže byť sprevádzané viacerými problémami. Najväčším je asi neporiadok, ktorý deti môžu narobiť. Dozor v školskej jedálni určite pomôže a deti sa postupne naučia, že zeleninový šalát patrí do misky alebo na tanier a určite nie na podlahu. Všetko sa to však vyváži znížením odpadu, pretože sa zvyšuje konzumácia zeleniny, predovšetkým však vedúce a kuchárky poznajú svojich stravníkov a vedia, aké množstvo šalátu majú nanormovať. Dokonca využívajú kategóriu D, čo je kategória s najväčším množstvom potravín, aby bolo šalátu dosť a mohli si na ňom pochutnať všetci stravníci.
Pri príprave zeleninových šalátov však treba dávať pozor predovšetkým na spracovanie surovín a na hygienu pri príprave, pretože šalát sa podáva studený, bez akejkoľvek tepelnej prípravy a preto sú kritériá na jeho prípravu veľmi prísne. Príprava šalátov musí byť úplne bezpečná a hotová zmes sa musí uchovávať v primeranej teplote, čo môže byť pre školskú jedáleň veľmi nákladné, preto sú šalátové pulty pre väčšinu menších školských jedálni len veľmi ťažko realizovateľné.