5 dôvodov prečo jesť ryby
Pridané: 13.1.2017 15:21:18
13 Január 2017
Už sme niekoľkokrát spomenuli, aké sú ryby dôležité v našom jedálničku a že by sme ich určite mali zaradiť do svojho stravovacieho plánu. Ryby totiž patria medzi najzdravšie potraviny na svete. Sú ľahko stráviteľné, preto sa hodia aj pri diéte a tiež sú vhodné pre deti. Okrem toho obsahujú mnoho plnohodnotných bielkovín, zdravé tuky, vitamíny, minerály a stopové prvky. Všetko živiny, ktoré náš organizmus potrebuje. Okrem toho, morské ryby sú vhodné, ak máme problémy so štítnou žľazou, pretože sú plné jódu, ktorý je pre jej činnosť nevyhnutný.
Ak sme vás ešte stále nepresvedčili, že ryby sú dôležité pre vás i vaše deti, máme 5 dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálneho lístka. To sa proste nedá ignorovať.
Ryby a depresie
Ak trpíte depresiami, určite do jedálneho lístka zaraďte ryby. Možno vás ich účinok prekvapí a pomôžu vám viac ako antidepresíva. Depresie totiž súvisia okrem iného aj so zníženou tvorbou hormónu šťastia, tzv. serotonínom a omega-3 mastné kyseliny v rybách dokážu pozitívne vplývať na jeho tvorbu a pomôžu tak prekonať tieto hormonálne výkyvy, ktoré sa môžu prejaviť depresiou.
Predovšetkým ženy sú na kolísanie hormónov náchylné a pravidelná konzumácia tučných morských rýb, ako sú makrely, slede, tuniaky a lososy môže preventívne pôsobiť proti zníženiu serotonínu v tele.
Ryby a infarkt
Rybie mäso obsahuje látky, ktoré preventívne pôsobia proti vzniku krvných zrazenín. Ich konzumácia teda môže znížiť riziko vzniku infarktu. Obsahujú totiž zdravé tuky, ktoré zlepšujú pružnosť ciev a znižujú hladinu cholesterolu.
Majú však aj protizápalový účinok a pomáhajú aj pri liečbe artritídy a migrény.
Ryby a pamäť
Konzumácia pečených a dusených rýb pozitívne vplýva na neuróny v sivej hmote a zabraňuje ich úbytku, tým pádom zlepšuje pamäť a podporuje učenie. Ak teda chceme pomôcť svojej sivej mozgovej hmote, týždenne skonzumujme aspoň jednu porciu rýb, ale nie vyprážaných.
Ukázalo sa, že častá konzumácia rýb má ešte jeden pozitívny účinok a to je prevencia vzniku Alzheimerovej choroby.
Okrem toho, sú ryby vhodné aj pre deti, ktoré trpia poruchou pozornosti v kombinácii s hyperaktivitou, pretože zmierňujú príznaky ADHD.
Ryby a vrásky
Po rybách by mali siahnuť aj ženy, ktoré si chcú zachovať čo najdlhšie mladistvý vzhľad.
Ak máme suchú pleť, ktorá je náchylná na tvorbu vrások, vlasy bez lesku, krehké a lámavé nechty, ryby na tanieri sú pre nás to pravé. Dokážu totiž vrátiť našej pokožke pružnosť, vlasom lesk a nechtom pevnosť. A za to všetko môžu omega-3 mastné kyseliny, ktorých zdrojom ryby sú.
Okrem toho, rybí tuk pomáha aj pri kožných ochoreniach.
Ryby a imunita
Ryby celkovo majú veľký vplyv na naše zdravie. Hodia sa aj do diétneho jedálnička, dokonca sú ryby pri redukčných diétach priam odporúčané. Okrem toho sú zdrojom vitamínu D. Ten je dôležitý pri premene cukrov a spolu s vápnikom a fosforom je nevyhnutný pre pevnosť kostí. Pravidelnou konzumáciou rýb dokonca môžeme predchádzať aj vzniku osteoporózy. Významný je aj pre imunitu nášho tela, pretože ryby zlepšujú obranyschopnosť nášho organizmu. Sú teda nevyhnutnou potravinou pre onkologických pacientov, ktorých imunitný systém nefunguje tak, ako by mal. Vitamín D aj tu zohráva dôležitú úlohu, pretože aktivuje imunitný systém, aby si dokázal poradiť s baktériami, vírusmi a rakovinovými bunkami.
Ešte stále sme vás nepresvedčili, aby ste začali konzumovať ryby? Tak skúste nejaký z našich receptov a určite si rybie mäso zamilujete.