EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Recepty zo školských jedální

V spolupráci s vedúcimi školských jedální sme pre Vás pripravili niekoľko tradičných, ale predsa výnimočných školských jedál, ktoré sú nielen chutné, ale Vaši žiaci ich obľubujú, odborníci schvaľujú a Vy radi pripravujete. Ak chcete, aby si Vaši stravníci priam oblizovali prsty po chutnom obede, prelistujte si nasledujúce recepty, ktoré sme pre Vás vybrali. Každý mesiac nájdete nejaké aj v našich Gastro novinách.


Recepty sme pre Vás upravili tak, aby ste z uvedeného množstva ingrediencií uvarili výživný obed pre 100 hladných stravníkov. Vždy uvádzame hmotnosť porcie, aby ste vedeli o akú vekovú skupinu ide, pričom základ receptu je vždy robený podľa normy, preto by ste nemali mať problém s gramážami, ktoré si môžete skontrolovať a upraviť podľa veku a počtu stravníkov. Najčastejšie uvádzame gramáže pre druhý stupeň základných škôl. 

Nové recepty

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie

Nátierky

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni

Cestoviny

Netradičné polievky s tajomnými názvami

Polievky

Lekvár a džem v receptoch

Recepty zo strukovinovej múky

Recepty z mliečnych výrobkov

Recepty zo sezónnej zeleniny

Veľkonočné recepty vhodné do školskej jedálne

Šaláty

Čím sa zasýtiť v pôste?

Makové šúľance

Receptúra na 100 porcií (270 g / 1 porcia)

20,0 kg zemiaky
10,0 kg hrubá múka
1,0 kg múka na dosku
0,7 kg krupica
0,15 kg soľ
0,4 kg soľ
1,9 kg cukor práškový
2,20 kg maslo
1,90 kg mak

Výrobný proces

Umyté zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, zomelieme a zmiešame s múkou, krupicou a vajciami. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Krájame a formujeme šúľance. Uvaríme v slanej vode, pomastíme olejom. Pred podávaním posypeme makovou posýpkou. 

Šúľance s makom

Makovú posýpku si vyrobíme z pomletého maku, ktorý spojíme s práškovým cukrom. Ešte predtým je dobré šúľance poliať rozpusteným maslom. Okrem toho sa k šúľancom výborne hodí napríklad džem alebo kompót, ktorý príjemne osvieži. 

Nakúpte u nás

Ak sa rozhodnete v pôste prekvapiť stravníkov na obed takouto chutnou sladkosťou, nezabudnite že vám radi dodámu múku, krupicu, soľ, vajcia, olej, práškový cukor, maslo a mak. Ak chcete pridať džem alebo kompót, práve u nás nájdete veľký výber toho najlepšieho. 

Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť.

Fašiangové šišky

Receptúra na 100 porcií (260 g / 1 porcia)

14,0 kg polohrubá múka
0,65 kg cukor do cesta
0,80 múka na dosku
0,07 kg soľ
9,5 l mlieko
0,5 kg droždie
25 ks vajcia
0,7 kg tuk do cesta
3,5 kg džem
6,00 l olej
0,5 kg práškový cukor
0,2 kg vanilínový cukor

Výrobný proces

Z časti mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, rozpustený tuk, žĺtka a vykysnutý kvások. So zvyšným vlažným mliekom vypracujeme vláčne cesto. Necháme vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska. Vykysnuté vyprážame v horúcom oleji. Tesne pred podávaním pridáme džem, posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.

Šišky

Okrem džemu môžeme podávať k šiškám aj čerstvé ovocie. Výborne chutia s domácou šľahačkou alebo ovocnou penou. Ovocnú penu si môžeme pripraviť aj doma a podávať ju napríklad k fánkam. Potrebujeme 150 g ovocia, 4 bielka a cukor. Množstvo cukru záleží od druhu použitého ovocia. Ovocie rozmixujem s cukrom. Do plechovej misky dáme bielky a cukor. Vložíme do vodného kúpeľa a vyšľaháme šľahačom. Keď sa cukor úplne rozpustí a bielky sú na tuho vyšľahané, postupne pridáme rozmixované ovocie. Podľa chuti pridávame cukor.

Ovocná pena

Nakúpte u nás

Ak sa rozhodnete Vašim stravníkom pripraviť na obed šišky a urobiť im tradičné fašiangy aj v jedálni, nezabudnite, že všetky suroviny môžete kúpiť aj u nás, preto sa tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť.

Recept a lá STUŽKOVÁ

Rozmýšľate, aké menu zvoliť na stužkovú slávnosť, tak aby Vám dobre chutilo a zároveň aj dobre vyzeralo na tanieri? Soňa Búziková, vedúca školskej jedálne Strednej odbornej lesníckej školy v Banskej Štiavnici, odporúča divinu na červenom víne s opekanými zemiakmi, ryžou a so zeleninovou oblohou. Výborne sa však k divine hodia aj varené zemiaky ozdobené petržlenovou vňaťou alebo zemiakové knedličky. Ak však ide o diviny, hlavnú úlohu hrá kvalitne pripravené mäsko, na ktorom si pochutnáte aj bez prílohy. 

Divina na víne

Receptúra

Na prípravu večerného menu pre 4 osoby alebo pre uvarenie chutného nedeľného obeda potrebujeme:


0,5 kg stehno z jeleňa
2 ks cibuľa
1 strúčik cesnaku
¼ čajovej lyžičky čierne mleté korenie
¼ čajovej lyžičky mletá rasca
¼ čajovej lyžičky soľ
2 dcl olej
60 g údená slanina
1 bobkový list
2 dcl červené víno

Výrobný proces

Umyté a vykostené stehno z jeleňa nakrájame na rezne, vyklepeme, osolíme, opečieme z oboch strán a potom udusíme na opraženej cibuli v oleji. Podlejeme vodou. Mäso potom dusíme až do zmäknutia. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a nakoniec podlejeme červeným vínom. Môžeme dochutiť vegetou. Podávame so zeleninovou oblohou, opekanými zemiakmi a ryžou. Fantázii sa však medze nekladú. Výborne chutí divina napríklad so žemľovými knedličkami. 

Divina na víne


K divine sa výborne hodia aj brusinky a rôzne brusinkové omáčky, ale nič nepokazíte ani zeleninovým šalátom v sladkokyslom náleve, kapustovým šalátom či čalamádou.

Čalamáda

Nakúpte u nás

Ak sa rozhodnete pre tento nie práve tradičný školský recept, radi Vám dodáme všetky potrebné koreniny alebo hotové sterilizované zeleninové šaláty, ktoré môžete tak isto použiť ako prílohu.


Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť.

Tofu v cestíčku

Receptúra na 100 porcíí (110 g / 1 porcia)

8,5 kg údený syr tofu
0,25 l sójová omáčka
4,0 kg hladká múka
4,0 l mlieko
30 ks vajcia
2,5 l olej
0,05 kg dochucovadlo

Výrobný proces

Tofu syr nakrájame na porcie a pokvapkáme ho sójovou omáčkou. Necháme ho odstáť. Syr obalíme v časti múky. Nebude sa tak odlepovať cestíčko. Cestíčko si pripravíme zo zvyšnej múky, pridáme mlieko a vajcia. Obalíme v ňom pripravený tofu syr. Vypražíme ho na rozpálenom oleji z oboch strán do ružova. Ako prílohu podávame zemiakovú kašu a zeleninový šalát.

Tofu v cestíčku

Okrem zemiakovej kaše a zeleninového šalátu sa k tomuto jedlu výborne hodí tatárska omáčka z jogurtu. Ako ju pripravíme? Potrebujeme nasledovné suroviny:

5,5 kg biely jogurt
0,5 kg cibuľa
0,45 kg cukor
0,8 kg sterilizované uhorky
0,01 kg čierne mleté korenie
0,1 kg soľ
0,25 kg horčica
0,05 kg pažítka

Pokrájame cibuľu na čo najdrobnejšie kúsky. Osolíme ju a necháme postáť, aby zmäkla. Pridáme nadrobno pokrájané sterilizované uhorky, biely jogurt, horčicu, umytú a posekanú pažítku. Tak isto čierne korenie. Všetko dobre premiešame a výborná domáca tatárska omáčka je na svete.

Tatárska omáčka

Nakúpte u nás

Na oba recepty Vám ponúkame základné suroviny. Samozrejmosťou je údený tofu syr, ktorý Vám dovezieme priamo ku chladničke. No nezabudnite si u nás nakúpiť aj ostatné dôležité suroviny: sójová omáčka, mlieko, hladká múka, vajcia, olej a dochucovadlo. Rovnako to platí aj v tom prípade, ak chcete pripraviť aj jogurtovú tatársku omáčku. Budete potrebovať biely jogurt, cukor, sterilizované uhorky, mleté čierne korenie, soľ a horčicu. Všetko nájdete priamo u nás. 

Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť. Zároveň ďakujeme za recept Eve Môťovskej. Takéto dobroty vyvára v Základnej škole v Kriváni. Deti si určite oblizujú prsty a k okienku nosia prázdne taniere.

 

Zemiakovo-mrkvový krém (5.166)

Receptúra na 100 porcíí

4,0 kg mrkva
0,8 kg zeler
0,8 kg zemiaková kaša s mliekom
0,01 kg biele mleté korenie
0,08 kg soľ
0,10 kg pažítka
0,15 l tekvicový olej
20,0 l voda

Výrobný proces

Očistíme a umyjeme mrkvu i zeler. Zeleninu uvaríme v malom množstvo vody. Uvarenú zeleninu rozmixujeme, doplníme vodou, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Zmes zahustíme zemiakovou kašou. Pridáme tekvicový olej a umytú posekanú pažítku. Podávame s opečeným celozrnným pečivom.

zemiakovomrkvový krém

V tomto recepte nie je čo vylepšovať, pretože jeho chutnosť spočíva v úplnej jednoduchosti a predovšetkým v rýchlosti prípravy. 

Nakúpte u nás

Nech už sa rozhodnete tento recept pripraviť akýmkoľvek spôsobom, nezabudnite si tovar objedať u nás. Máme pre Vás hotovú zemiakovú kašu s mliekom, rovnako všetky koreniny a bylinky. Napríklad sušenú petržlenovú vňať aj vo väčšej dóze. Tá sa výborne hodí na ozdobenie už hotového jedla, pretože aj na estetike záleží.


Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť. Zároveň ďakujeme za recept Miriam Pilníkovej. Tento chutný recept pripravuje deťom v Materskej škole 1. mája vo Zvolene.

 

 

Paradajková polievka zahustená šošovicou

Receptúra na 100 porcíí

25 l voda
0,4 l olej
0,15 kg soľ
0,40 kg hladká múka
0,1 kg maslo
3,5 kg rajčiakový pretlak
0,4 kg cibuľa
0,03 kg bobkový list
1,0 kg cukor
0,02 kg nové korenie
1,0 kg ryža

Výrobný proces

Do vriacej vody pridáme bobkový list, očistenú a najemno nakrájanú cibuľu, nové korenie a rajčiakový pretlak. Povaríme, pridáme cukor a soľ. Potom na sucho opražíme múku, rozriedime olejom, zalejem vodou a povaríme. Pridáme ryžu a znova povaríme. Nezabúdame na to, že polievka sa musí variť od pridania poslednej suroviny minimálne 20 minút.

 Paradajková polievka

V tomto recepte môžeme vymeniť zápražku za uvarenú a rozmixovanú šošovicu, ktorá polievku zahustí. Môžeme použiť aj červenú šošovicu, ale účel splní aj klasická šošovica, ktorú nájdeme aj v kuchyni každej dobrej gazdinky. 

Strukoviny sú v strave veľmi dôležité, pretože obsahujú vysoké percento vlákniny. Obsahujú veľa bielkovín, sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Podávame ich v školskej jedálni 1 až 2x do týždňa, a to vo forme polievok, prívarkov, šalátov a hlavných jedál. Sä väčšinou súčasťou pokrmov so zníženou dávkou mäsa a zeleninových pokrmov. 

Nakúpte u nás

A nezabudnite nakúpiť všetky potrebné suroviny práve u nás. Do pozornosti Vám dávame paradajkový pretlak, ale tak isto iné základné suroviny: olej, soľ, múka, maslo, bobkový list, cukor, ryža nové korenie. A ak sa rozhodnete vymeniť múku za šošovicu, tú Vám tiež radi dodáme. 

Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť. 

Špagety s bolonskou omáčkou

Receptúra na 100 porcíí (340 g / 1 porcia)

10 kg špagiet
6 kg bravčové pliecko
1 kg cibuľa
0,7 l olej
0,85 kg bolonská zmes
6 l voda
2 kg tvrdý syr
0,10 kg soľ
0,50 kg kečup
0,25 kg cukor

Výrobný proces

Bravčové pliecko umyjeme, osušíme a pomelieme. Cibuľu očistíme, opražíme na oleji, pridáme pomleté mäso, podlejeme vodu a udusíme do mäkka. Bolonskú zmes rozšľaháme o vlažnej vode a za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme udusené mäso, ochutíme cukrom, kečupom a ešte 20 minút dusíme na miernom ohni pod pokrievkou. Špagety uvaríme v mierne slanej vode s troškou oleja. Uvarené prepláchneme a scedíme. Pri podávaní polejeme omáčkou a posypeme postrúhaným tvrdým syrom. Môžeme ozdobiť aj čerstvou bazalkou.

 

špagety

 

Keďže deťom treba podľa možností denne podávať čerstvé ovocie a zeleninu, máme pre Vás jednoduchý typ, ako tento tradičný recept ozvláštniť.

Počas sezóny nič nepokazíme, ak spolu s mäsom udusíme napríklad paradajky. Najlepšie obarené a zbavené šupky. Krásne zvýraznia chuť kečupu. Môžeme však použiť aj zavárané paradajky vo vlastnej šťave, ktoré v kombinácii s kvalitným kečupom dodajú jedlu čerstvú zeleninovú chuť.

Nakúpte u nás

Ak ste sa rozhodli pre toto deťmi overené jedlo, ktoré im väčšinou chutí a jedli by ho aj každý deň, neváhajte a objednajte si u nás špagety, ktoré máme aj vo výhodnom veľkom 5 kg balení. Tiež máme pre Vás na sklade oleje viacerých druhov a tvrdé syry, ktoré sú vhodné na ozdobenie porcie.  Samozrejmosťou sú základné suroviny ako soľ a cukor a do pozornosti Vám dávame kečup, ktorý nevyhnutne budete pre toto jedlo potrebovať. Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť. 

Polievka z kyslej kapusty s mäsovými guľkami

Receptúra na 100 porcií

2,5 kg bravčové pliecko
5,0 kg kyslá kapusta
400 ml olej
400 g hladká múka
25 ks vajec
cibuľa, cesnak, mletá červená paprika, rasca, soľ (podľa normy)

Výrobný proces

Posekanú kapustu uvaríme, aby bola polomäkká. Pridáme rascu a soľ. Očistenú pokrájanú časť cibule speníme na oleji, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Pridáme časť mletej červenej papriky, zalejeme vodou a pridáme do kapusty. Dolejeme potrebné množstvo vody a uvaríme. Mäso pomelieme s ostatnou časťou cibule, pridáme cesnak, mletú papriku, soľ a vajcia. Zo vzniknutej hmoty formujeme malé guľky, ktoré varíme v polievke minimálne 30 minút.

 

kyslá kapustová polievka s mäsovými guľkami

 

Podľa starých noriem ste do tejto polievky pridávali kolieska klobásy alebo uvarené mäsko nakrájané na kocky. Deťom určite chutilo, ale celkom jednoducho túto polievku ozvláštnia mäsové guľky, ktoré nielen ulahodia oku stravníka, ale potešia aj jeho chuťové bunky. Túto polievku ste pravdepodobne podávali dosť často, hlavne v zimných mesiacoch, pretože kyslá kapusta je výborným zdrojom vitamínov. Ako však tento recept vylepšiť?


Na zvýraznenie chuti pridajte do mäsových guliek trochu zmesi na mleté mäso. Mletej papriky sa báť nemusíte, chceme predsa, aby mala polievka výraznú červenú farbu. Ak chcete guľky ľahšie a nadýchané, pridajte do mäsa trošku sójovej drviny.

Nakúpte u nás

Pred tým než začnete variť túto chutnú polievku, presvedčte sa, že máte vo svojom sklade všetky potrebné suroviny. Ak Vám chýba soľ, mletá červená paprika, olej a hladká múka, rýchlo nás kontaktujte. Tiež Vám môžeme ponúknuť výrobky zo sóje, rôzne druhy korenín, vhodné na ochutenie mäsových guliek a tak isto vajcia, ktoré čerstvé dodáme priamo na Váš stôl. Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť.

Bulgur s ovocím

Receptúra na 100 porcií (325 g / 1 porcia)

9 kg bulgur s ovocím
20,25 l voda
0,9 kg maslo
0,65 kg cukor
0,65 kg med
1,35 l mlieko

Výrobný proces

A) Zmes bulguru zalejeme v panvici predpísaným množstvom vody, privedieme do varu a varíme, pokiaľ sa voda neodparí. Odstavíme, prikryjeme a necháme odpariť zvyšnú vodu.

B) Zmes bulguru zalejeme predpísaným množstvom vody, ktorú znížime o 10 % a varíme v konvektomate 25 až 30 minút.

Maslo rozpustíme, pridáme cukor a med. Krátko skaramelizujeme (nie do tmava), pridáme mlieko, rozšľaháme a prevaríme. Pri servírovaní každú porciu bulguru prelejeme maslovou omáčkou. Ako prílohu podávame čerstvé ovocie (maliny, jahody alebo slivky), ktorými zároveň pokrm pri podávaní zdobíme.

 

bulgur s čerstvým ovocím

 

Bulgur je síce na prípravu nenáročný, ale pekne ho naservírovať môže byť trošku komplikovanejšie. Kôpky bulguru na tanieri sa môžu rozsypať, ale nič nie je stratené. Čerstvé ovocie, jahody alebo broskyňový kompót situáciu vždy zachránia. Ak chcete, aby jedlo Vašich stravníkov lákalo aj vôňou, pridajte do bulguru škoricu. Jej vôňa sa bude šíriť po celej škole.

Nakúpte u nás

Rozhodli ste sa vyskúšať toto netradičné jedlo a nepripravovať stále len pečené buchty? Samozrejme, aj tie sú chutné, ale zmena je život a my Vám ponúkame šancu zaviesť spolu s nami nejaké zmeny aj do Vášho jedálneho lístka. Radi Vám s tým pomôžeme, napríklad dodaním kvalitných surovín.  K príprave bulguru okrem iného potrebujete maslo, cukor, med a mlieko, čo všetko nájdete aj na našich policiach. K bulguru je však vhodné podávať čerstvé ovocie alebo kompóty. Kompóty máme rôzneho druhu  a v rôznych baleniach. Môžete si vybrať od čerešní a višní cez slivky a ringloty až po jablká a marhule. Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť.

Čevapčiči

Receptúra na 100 porcií (55 g / 1 porca)

4,5 kg bravčové pliecko
2,5 kg hovädzie zadné
0,6 kg cibuľa
0,10 kg soľ
2,0 l olej
0,02 kg paprika červená mletá
0,6 kg múka hladká
0,01 kg korenie čierne mleté
1 kg horčica
1 kg cibuľa (príloha)

Výrobný proces

Mäso umyjeme v celku, usušíme a jemne zomelieme. Pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľku, soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a premiešame. Ak varíme obed pre najmenších stravníkov, korenie nedávame. Z pripravenej zmesi vyformujeme malé valčeky, ktoré obalíme v múke a opekáme 20 minút v horúcom oleji. Pre deti v materskej škole pečieme v rúre, neopekáme v oleji. Podávame so zemiakmi, s očistenou a nakrájanou cibuľou a horčicou.

 

pokrm z mletého mäsa

 

Čevapčiči podávame so zemiakmi. Najčastejšie sú to varené. Aby viac lahodili oku, posypte ich čerstvou petržlenovou vňaťou. V zimnom období poslúži aj sušená. Čerstvej sa však nič nevyrovná.


K čevapčiči podávame aj cibuľu, ktorá nie je pre každého v surovom stave lákavou pochutinou, je však veľmi zdravá. Skúste z nej teda pripraviť šalát. Jednoducho pridajte cukor a olej. Podľa chuti potom môžete doplniť aj vodu, soľ, ocot a mladú zelenú cibuľku. Takýmto šalátom by ani deti nemuseli pohrdnúť.

Nakúpte u nás

Vždy, keď budete variť toto jedlo, nezabudnite, že mnohé suroviny nájdete aj v našej ponuke. Vždy by ste mali mať v zásobe základné suroviny ako soľ, cukor, olej a múku. Radi Vám ich dodáme. Tiež máme na výber veľké množstvo korenín, či už je to mletá červená parika, čierne mleté korenie alebo petržlenová vňať. A nezabudnite na horčicu, ktorá k tomuto jedlu neodmysliteľne patrí. Tešíme sa na Váš nákup a prajeme dobrú chuť.