EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Prečo musí byť mleté mäso mletým mäsom

Pridané: 7.11.2016 10:15:00

07 November 2016

Mleté mäso je vďačné a veľmi univerzálne. Výhodou je veľmi rýchla príprava a široká možnosť využitia. Môžeme z neho pripraviť tradičné jedlá ako sekanú, karbonátky, tatarák, plnené papriky alebo mäsové knedličky. Ale už u nás zdomácneli aj také špeciality ako špagety bolognese, chilli con carne, hamburgery, švédske mäsové guličky či škótske vajcia. Mleté mäso sa proste teší veľkej obľube.

Prečo musí byť mleté mäso mletým mäsom

Pri práci s mletým mäsom je však najdôležitejšia kvalita pôvodného produktu. V ideálnom prípade by sme mali ísť k mäsiarovi, vybrať si pekný kúsok mäska, nechať si ho umyť a priamo na mieste si ho nechať zomlieť. Ešte lepšia alternatíva je zomlieť si toto mäso doma.

Samozrejme, je úplne jednoduchšie vziať v samoobsluhe pripravený balíček a veselo sa pustiť do varenia. Tu však platí jedno dôležité pravidlo – čítať etikety. Určite musíme zbystriť pozornosť, ak natrafíme na výrobok s nápisom Výrobok z mletého mäsa, ktorý obsahuje len 80 % mäsa. Vyvstáva otázka, že čo v tomto výrobku tvorí tých zvyšných 20 percent? Preto vždy čítame etikety a kontrolujeme koľko percent mäsa výrobok obsahuje.

Mleté mäso

Nanešťastie na skutočné mleté mäso už asi v obchode ani nenarazíme. Mleté mäso je čerstvé mäso, ktoré je len mechanicky spracované, teda pomleté a obsahuje maximálne 1% soli. Ak totiž výrobca pridá do mäsa soli viac a ešte k tomu nejaké iné prísady, nemôžeme už hovoriť o mletom mäse, ale iba o mäsovom polotovare. V týchto výrobkoch je veľmi ťažké sa vyznať, preto vám v jedno z ďalších článkov poradíme, po akom výrobku v obchode siahnuť, ak už nemáme možnosť zomlieť si mäso sami. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre