EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Nové jedlá pre školské jedálne

Pridané: 16.9.2016 08:30:00

16 September 2016

Do nového školského roku vstupujeme so 120 novými receptami, ktoré môžeme variť v školských jedálňach. Tieto recepty boli vybrané tak, aby obohatili jedálničky a spestrili ponuku obedov. Tieto nové receptúry by mali spĺňať všetky požiadavky boja proti obezite a dokonca zohľadňujú aj fakt, že rok 2016 je rokom strukovín a práve preto sa v nich mnohé objavujú v rôznom spracovaní.

Nové jedlá pre školské jedálne

Pribudlo mnoho príloh, azda v snahe spestriť obedy a nepodávať stále ryžu a varené zemiaky. Je to síce, ako sa hovorí stará overená klasika, ale nové druhy príloh určite každá jedáleň uvíta. V nových normách máme k dispozícii mnoho alternatív ako pripraviť zemiaky. Môžeme ich podávať s kyslou kapustou, zmiešané napríklad s cviklou a tak pekne farebné alebo z nich pripraviť rôzne zemiakové cestoviny. K dispozícii sú aj iné, menej tradičné a skôr zeleninové prílohy. Je naozaj otázne ako deti príjmu ratatouille či cuketu, prípadne ako sa popasujú s bulgurom, kuskusom alebo knedlami z polenty.

V nových receptoch nájdeme predovšetkým tie bezmäsité. Pribudli samozrejme aj mäsité pokrmy, no smerovanie nových noriem je jasné. Dostať do detí viac alternatívnych zdrojov bielkovín a zeleniny.

Zelenina a strukoviny

Vyskúšať môžeme rôzne kombinácie strukovín a obilnín. Strukoviny by mali byť pravidelnou súčasťou našich jedálnych lístkov. Nie všetky deti ich však obľubujú, preto sú v normách jedlá, v ktorých sú strukoviny dokonale ukryté, napríklad rezne zo strukovín. Podobným druhom jedla je aj sekaná z pohánky alebo čevabčiči z tofu.

Ozvláštnili sme aj recepty na polievky, ktoré sú v školskom stravovaní jednou z hlavných zložiek a bez polievky sa nezaobíde žiadny poriadny obed. Aj tu sú k dispozícii predovšetkým polievky so strukovinou, obilninami či zeleninou. Uchádzačom o priazeň detského stravníka je polievka z tekvice hokkaidó.

Strukovinová polievka

Nové recepty však samozrejme neobišli ani múčne pokrmy a rozšírili sa tak rady sladkých aj slaných múčnych jedál, pričom mnohé majú aj regionálny charakter. V mnohých sa používa bryndza, preto treba dať pozor na prekročenie povoleného množstva soli v jedle. V týchto jedlách sa používa aj syr tofu a špaldová či pohánková múka.

Aj medzi múčnikmi dokonca nájdeme zdravé alternatívy zákuskov. Atraktívne vyzerajú ovocné chrumkavé crumble, ale rovnako aj fazuľové brownies.

Mnohé recepty sú dokonca vhodné pre celiatikov. V normách sa totiž zamerali aj na splnenie potrieb žiakov s bezlepkovou diétou. Nájdeme tu bezlepkovú polievku, hydinové placky, hydinové guľky v cuketovo-rajčiakovej omáčke, švédske machuľky s vlákninou, ryžový nákyp s ovocím a pudingom, fazuľové brownies a perník.

Perník

Ďalším trendom nových receptov sú rôzne tajomné názvy. Bez vysvetlenia alebo aspoň prezretia základných surovín môžu mať stravníci problém na jedálnom lístku identifikovať, čo to vlastne majú na obed. Vymenujme niektoré tajomné názvy: nátierka Eros Pista, polievka Mňam Mňam, Markina polievka, Lenkine kuracie stehná, špaldulienky a pod. Okrem toho sa však zdá byť novou módou kombinovať potraviny, ktoré deti jedia najhoršie v snahe, aby si ich obľúbili. Ryba kombinovaná so zeleninou na rôzny spôsob nemusí byť práve tou vhodnou voľbou. Ryby však treba deťom dávať čo najčastejšie, minimálne raz za týždeň. Fanúšikov by si mohol nájsť napríklad tuniak s cestovinami, treska v chrumkavom cestíčku alebo mozaiková rybacia rolka.

Chrumkavá treska 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre