EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Bezlepkové pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:15:00

15 Máj 2017

Rovnako ako diabetici, aj celiatici si môžu pochutnať na chutných múčnikoch a dezertoch, samozrejme v tom prípade, že vedia, ako postupovať pri ich príprave a aké suroviny použiť. Veľa ľudí si život a jedlo bez múky nevie predstaviť. Celiatici však hovoria, že sa to dá, len treba na to trochu praxe. Skoro všetky koláče sa napríklad dajú upiecť aj bezlepkové. Mimoriadne chutná na pečenie je amaranthová múka a bežne ju dostať aj v supermarketoch. Pri nákupoch však treba podrobne čítať zloženie výrobku, nakoľko rozdiel môže byť aj v práškoch do pečiva. Niektoré obsahujú kukuričný škrob, iné pšeničný. Rovnako je to napríklad s práškovým cukrom, do ktorého sa pridáva protihrudkujúca látka, opäť kukuričný alebo pšeničný škrob. Vždy treba čítať zloženie. Zaberie to čas, ale istota je istota.

Bezlepkové pečenie

Medzi najčastejšie používané bezlepkové múčne jedlá patria palacinky. Existujú na ne pripravené aj hotové zmesi v prášku. Cesto si však môžeme pokojne vytvoriť aj sami s tým, že pšeničnú múku v recepte nahradíme univerzálnou bezlepkovou múkou. Čerstvé bezlepkové palacinky môžeme naplniť konzervovaným ovocím, džemom, čerstvým tvarohom, medom, orechmi a dokonca aj niektorými druhmi čokoládových krémov. Pozor, skontrolovať musíme aj zloženie džemu, konzervovaného ovocia, čokolády a plniek. Pozor si dávame aj pri šľahačke, pretože môže obsahovať lepok.

Bezlepkovým dezertom môže byť napríklad čokoládový puding s ovocím. Môžeme ho pripraviť s vodou alebo mliekom. Skontrolujeme samozrejme zloženie pudingu a konzervovaného ovocia. Môžeme použiť aj zmrzlinu, ak výrobca deklaruje, že neobsahuje lepok, pšeničný škrob ani emulgátory.

Bezlepkový čokoládový puding

Na záver sa inšpirujte nasledujúcimi receptami:

Na nedeľnom stole by určite nemali chýbať chutné babičkine koláče a vôbec ich nemusí piecť babička. Do vlažnej vody  dáme 20 gramov droždia, 40 gramov cukru a necháme odstáť. Vypracujeme cesto. Pridáme 300 g bezlepkovej múky, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, štipku soli, 40 gramov masla, 200 mililitrov vody a štipku citrónovej kôry. Vytvoríme guličky a dnom pohára z nich vykrojíme koláčiky. Naplníme napríklad marmeládou, slivkovým lekvárom a tvarohom. Necháme ešte 30 minút kysnúť a pečieme 20 stupňov pri teplote 180 stupňov.

Babičkine buchty

Obľúbené sú aj bezlepkové banánové muffiny. Vymiešame si vajíčko s ½ hrnčekom cukru, pridáme ¾ hrnčeka mlieka, ¼ hrnčeka rozpusteného masla a takmer 2 hrnčeky bezlepkovej múky s 1 práškom do pečiva a s 1 čajovou lyžičkou škorice. Zapracujeme aj roztlačené banány. Nadávkujeme cesto do košíčkov a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

Bezlepkové banánové muffiny

A čo tak tvarohové ovocné knedličky? Rozmiešame si v miske tvaroh s vajíčkom, potom pridáme ½ lyžice rozpusteného masla, 5 polievkových lyžíc mlieka a štipku soli. Poriadne premiešame, pridáme 11 polievkových lyžíc múky, mierne premiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme na lopár. Rozvaľkáme ho  a nakrájame na veľké kúsky. Z každého kúsku urobíme malú placku a doprostred dáme ovocie, napríklad jahodu. Potom si pomúčime ruky, samozrejme bezlepkovou múkou a vytvoríme si knedličky. Keď ich máme pripravené, dáme variť vodu so štipkou soli a knedličky dávame do vriacej vody. Všetky klesnú ku dnu. Keď naspäť vyplávajú, varíme ich ešte 5 – 6 minút. Uvarené knedličky vyberieme a premiešame. Ozdobíme maslom a posypeme cukrom, opraženou strúhankou alebo čokoládou.

tvarohové ovocné knedličky  

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre